снимка: Justyna KunkelPixabay 

Горчивите храни и напитки присъстват неизменно в кулинарията и ние сме свикнали с различните вкусове и тяхното съчетаване.

Горчивите храни са невероятно питателни и съдържат голямо разнообразие от растителни химикали, които имат значителни ползи за здравето.

Някои от тези ползи включват по-нисък риск от много заболявания (включително рак, сърдечни заболявания и диабет) и по-добро здраве на червата, очите и черния дроб. foodpanda подбра осем от най-обичаните горчиви храни и напитки и ползите за здравето от тяхната консумация:

1. Горчив пъпеш

Горчивият пъпеш е зелен пъпеш с форма на краставица, който има изключително горчив вкус. Консумира се в азиатски, африкански и карибски страни, но e по-малко популярен в други области.

Горчивият пъпеш е пълен с фитохимикали (тритерпеноиди, полифеноли и флавоноиди), за които е доказано, че забавят развитието на различни видове рак.

Използва се и в медицината, за понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет.

2. Кръстоцветни зеленчуци

Тук се включват много зеленчуци с горчив вкус, включително броколи, брюкселско зеле, зеле, къдраво зеле, репички и рукола.

Тези храни съдържат съединения, наречени глюкозинолати, които им придават горчив вкус и са отговорни за много от техните ползи за здравето.

3. Зелените глухарчета

Може да си мислите, че глухарчетата са просто градински плевел, но листата им са годни за консумация и са силно питателни.

Зелените глухарчета са средно големи със зелени листа с неправилни ръбове. Те могат да се консумират сурови в салати, сотирани като гарнитура или включени в супи и тестени изделия.

Тъй като са много горчиви, зелената глухарче често се балансира с други аромати като чесън или лимон.

4. Червени боровинки

Червените боровинки са тръпчиви, горчиви червени плодове, които могат да се консумират сурови, варени, сушени или сочени.

Те съдържат тип полифенол, известен като проантоцианидини от тип А, който може да предотврати залепването на бактерии върху повърхности, като например телесните ви тъкани.

5. Какао

Какао на прах се произвежда от зърната на растението какао и има изключително горчив вкус, когато не е подсладен.

Често използван в различни десерти, той също се смесва с какаово масло, какаов ликьор, ванилия и захар за направата на шоколад.

За хората, които ядат черен шоколад поне три пъти седмично, има 56% по-малък риск от сърдечни заболявания, в сравнение с тези, които изобщо не ядат шоколад.

7. Кафе

Кафето е една от най-консумираните напитки по света и най-добрият източник на антиоксиданти в американската диета.

Подобно на повечето горчиви храни, кафето е натъпкано с полифеноли, които придават уникалния му вкус. Един от най-разпространените полифеноли в кафето е хлорогенната киселина, силен антиоксидант, вероятно отговорен за много ползи за здравето на кафето, включително намалени окислителни увреждания и по-малък риск от сърдечни заболявания и диабет.

8. Червено вино

Червеното вино съдържа два основни вида полифеноли - проантоцианидини и танини, които придават на виното си дълбок цвят и горчив вкус.

Някои по-нови изследвания показват, че червеното вино може да е полезно за червата. Друго проучване гласи, че пиенето на чаша червено вино дневно в продължение на един месец увеличава броя на здравите чревни бактерии.

Коментирай >