8 горчиви, но любими храни и напитки

Горчиви, но вкусни. Кои са тези храни и напитки?

снимка: Justyna KunkelPixabay 

Горчивите храни и напитки присъстват неизменно в кулинарията и ние сме свикнали с различните вкусове и тяхното съчетаване.

Горчивите храни са невероятно питателни и съдържат голямо разнообразие от растителни химикали, които имат значителни ползи за здравето.

Някои от тези ползи включват по-нисък риск от много заболявания (включително рак, сърдечни заболявания и диабет) и по-добро здраве на червата, очите и черния дроб. foodpanda подбра осем от най-обичаните горчиви храни и напитки и ползите за здравето от тяхната консумация:

1. Горчив пъпеш

Горчивият пъпеш е зелен пъпеш с форма на краставица, който има изключително горчив вкус. Консумира се в азиатски, африкански и карибски страни, но e по-малко популярен в други области.

Горчивият пъпеш е пълен с фитохимикали (тритерпеноиди, полифеноли и флавоноиди), за които е доказано, че забавят развитието на различни видове рак.

Използва се и в медицината, за понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет.

2. Кръстоцветни зеленчуци

Тук се включват много зеленчуци с горчив вкус, включително броколи, брюкселско зеле, зеле, къдраво зеле, репички и рукола.

Тези храни съдържат съединения, наречени глюкозинолати, които им придават горчив вкус и са отговорни за много от техните ползи за здравето.

3. Зелените глухарчета

Може да си мислите, че глухарчетата са просто градински плевел, но листата им са годни за консумация и са силно питателни.

Зелените глухарчета са средно големи със зелени листа с неправилни ръбове. Те могат да се консумират сурови в салати, сотирани като гарнитура или включени в супи и тестени изделия.

Тъй като са много горчиви, зелената глухарче често се балансира с други аромати като чесън или лимон.

4. Червени боровинки

Червените боровинки са тръпчиви, горчиви червени плодове, които могат да се консумират сурови, варени, сушени или сочени.

Те съдържат тип полифенол, известен като проантоцианидини от тип А, който може да предотврати залепването на бактерии върху повърхности, като например телесните ви тъкани.

5. Какао

Какао на прах се произвежда от зърната на растението какао и има изключително горчив вкус, когато не е подсладен.

Често използван в различни десерти, той също се смесва с какаово масло, какаов ликьор, ванилия и захар за направата на шоколад.

За хората, които ядат черен шоколад поне три пъти седмично, има 56% по-малък риск от сърдечни заболявания, в сравнение с тези, които изобщо не ядат шоколад.

7. Кафе

Кафето е една от най-консумираните напитки по света и най-добрият източник на антиоксиданти в американската диета.

Подобно на повечето горчиви храни, кафето е натъпкано с полифеноли, които придават уникалния му вкус. Един от най-разпространените полифеноли в кафето е хлорогенната киселина, силен антиоксидант, вероятно отговорен за много ползи за здравето на кафето, включително намалени окислителни увреждания и по-малък риск от сърдечни заболявания и диабет.

8. Червено вино

Червеното вино съдържа два основни вида полифеноли - проантоцианидини и танини, които придават на виното си дълбок цвят и горчив вкус.

Някои по-нови изследвания показват, че червеното вино може да е полезно за червата. Друго проучване гласи, че пиенето на чаша червено вино дневно в продължение на един месец увеличава броя на здравите чревни бактерии.

Коментирай »
Внимание! Шест храни и напитки, с които не бива да прекаляваме
10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника
Най-здравословните горчиви храни в света
Здравословно хранене през 2021 година – кафе, водорасли и още...
Палачинки, баница, гулаш... Къде да хапнем от най-вкусните европейски храни
Арабската кухня е вкусна и богата на аромати
Пет летни коктейла с ром
Шест неразделни кулинарни двойки
Осем неща, които да опитате в Нидерландия
Седем кулинарни дестинации за 2020 година
Шест вкусотии, които да не пропускате в Лондон
Кафе или чай? Отговорът може би се крие в нашите гени
Тенденциите в храненето през 2020 година
Шест от най-обичаните зимни аромати и вкусове
Пет храни и напитки, с които да стопим мазнините около корема
Храните, които водят до пристрастяване
Пет любими днес храни, които в миналото не били никак популярни
Най-калоричните храни и напитки, за които не знаем
Най-сладките храни и напитки
Най-миризливите храни в света
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Съветите на Изи: Запознайте се с Гизела Тодоринова  
За балансираната кръвна захар, здравето и благополучието ни: „Глюкозната революция“ на Джеси Инчауспе (предложение за четене)
Как умират звездите? Астрономи наблюдаваха непознат досега начин
Противозачатъчни и за мъжете. Готови ли са?
Само за десет години: Ледниците по света са се свили с два процента
Предложение за четене: „Цвят продълговат в морето“ от вълшебницата Исабел Алиенде
Извлякоха древна ДНК от праисторическо бижу
Как е възникнал COVID-19? Китайски учени публикуваха дългоочаквани данни
„Когато тя си отиде“ от Алекс Дал разкрива тъмното лице на световната модна индустрия
Как да разбием стените, зад които сме затворени
Най-полезните цитрусови плодове
Ето как да разпознаем, че змия се готви да ни ухапе  
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби