Съветите на Изи: Мит или истина? Най-честите заблуди за косата

Колко често трябва да се мие косата, без подстрижки за бременни жени, а също и през март, къдравата коса не се реши - и още много митове и истини, които развеначаваме с Изи

Личен архив 

Нашите баби, майки, приятелки, фризьорки, в общи линии всички са ни заливали с най-различни твърдения за косите и правилната им поддръжка. Някои звучат като мит, други са невероятни, но верни, а за трети изобщо не сме се и сещали.

Днес в „Съветите на Изи“ ще разобличим някои митове и ще затвърдим някои истини.

Въпрос: Косата трябва да се мие рядко – веднъж седмично. Мит или истина?

Отговор: Относително е според типа коса. Ако е мазна, съветвам да се мие всеки ден, ако е нормална и здрава - на всеки три дена, ако е тънка, суха и увредена е достатъчно веднъж седмично. При тънка и мазна коса е хубаво да се мие всеки ден, а при перманентно третирана – веднъж до два пъти седмично. Имам случай на клиент, който си мие косата веднъж на две седмици и ми зададе въпроса как да пребори пърхота. Това е много, много вредно, защото така се задръства скалпа с толкова много себум и прочие.  

Въпрос: Косата не трябва да се подстригва през март. Мит или истина?

Отговор: За първи път чувам това :) За мен е мит. Също слагам в графа „митове“ да не се подстригват бременни жени. Красивата коса е здравата коса.

Въпрос: Косата трябва да се подстригва всеки месец, за да е здрава. Мит или истина?

Отговор: Отново относително - ако говорим за увредена коса, е добре да се подстригва често и по малко за да се възобновяват краищата. За здравите коси на всеки два месеца е ОК. За късите прически - всеки месец, за да се поддържа формата, а за растеж - на всеки два месеца по един см.

Въпрос: Боядисаната коса се изтощава по-бързо и лесно. Мит или истина?

Отговор: Най-красивата коса за мен е девствената небоядисана коса. Тя е несравнима по структура, еластичност и блясък, флексабилност и т.н. Но при бели коси, разбира се, ще се чувстваме по-уверени с боядисана коса. Важно е да не сме много екстремни в стремежа си да сме модерни. Ако е възможно, първоначално използвайте безамонячна боя, не се хвърляйте директно на амонячната. Ако вече сте започнали с амонячна, придържайте се към система - корени всеки месец и дължини на всеки два, три месеца. А при русите коси само матиране и корени.

Въпрос: Къдравите коси не се решат или се решат рядко. Мит или истина? 

Отговор: Решат се след баня на мокро с подходящи продукти които я правят хлъзгава и лесна за обработка. Не се изсушават никога на 100 процента. Ако е възможно, нека косата да изсъхне сама - ако позволява времето. И един трик – пробвайте да замените хавлията с памучна тениска. След добро разресване увийте косата в тениска. Материята е много важна, веднага ще усетите косата си по гладка. 

Въпрос: Пресата изтощава косата. Мит или истина?

Отговор: Истина. Въпреки че съществува преса на пара, няма да правя реклама на марката, но това е най-щадящият уред, който съм ползвала и ползвам. Всяко нещо трябва да се прави умерено и да има баланс – веднъж седмично максимум може косата да се изправя с преса и то наистина добра преса, но ако може да се избегне е най-добре.

Въпрос: Филирането е вредно за косата. Мит или истина?

Отговор: На тънка коса е абсолютно неудачно, на дебела и гъста коса е абсурдно да не се филира. Ако е нормална, може да се използва филиране в краищата за преливане на етажи например. Важно е с каква цел искате да филираме.

Въпрос: Масажът на скалпа заздравява и сгъстява косата. Мит или истина?

Отговор: Има логика, защото се засилва кръвообращението. Друг път ще си говорим за правилното миене на косата, в което се включва и масаж на скалпа.

Гизела Тодоринова – Али е известна на клиентите си като Изи. Тя работи като фризьор активно от 2012 година. „В биографията ми фигурират салони от нисък клас до популярни вериги салони от висок клас и дори работа на круизен кораб като фризьор“, разказва Изи за себе си. Ще я познаете по широката усмивка. „Обичам тази професия защото винаги има какво още да се учи“, споделя Изи. Можете да задавате и вашите въпроси към Изи във форума тук. А ето и линк към нейната Фейсбук страница. 

Коментирай »
Съветите на Изи: Кога да подстригваме, боядисваме и третираме косата   
Съветите на Изи: Как да третираме къдравата коса правилно
Съветите на Изи: Защо пада косата и трябва ли да се страхуваме
Защо косата ни посивява с възрастта?
Съветите на Изи: Как правилно да мием косата
Съветите на Изи: Кой е най-щадящият начин за изправяне на косата 
Съветите на Изи: Запознайте се с Гизела Тодоринова  
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
5 добри причини да запазите дългата си коса
Трогателно бебе панда, вкопчано в крака на гледача си, открадна сърцата на милиони (ВИДЕО)
Проучване: Бременните жени имат силен имунен отговор при заразяване с COVID-19
Бъди ми Фейсбук приятел номер 1265
Вредни ли са наистина противозачатъчните хапчета: Лекари разбиват митове за контрацепцията
За най-малките: „Господин Катеричко знае пътя към щастието“
Предложение за четене: „Как да бъдеш чужденец / Как да бъдеш упадъчен“ от Джордж Майкс
Как да спреш да бъдеш „грозната приятелка“
ТЕСТ: Как ще се справиш с предизвикателство в социалните мрежи?
ТЕСТ: Изкусен сваляч ли е любимият ти?
Как да бъдеш недостъпна, без да прекаляваш?  
Дългият COVID-19 може да се дължи на проблеми с имунната система
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби