„България и бъдещето на славяните”: Джузепе Менарини ни повежда към България от втората половина на XIX век (предложение за четене)

Джузепе Менарини (Нимерина) разпалено описва военните стратегии на Сръбско-българската война, личността на Александър Батенберг, поведението на Русия и останалите Велики сили

„България и бъдещето на славяните”: Джузепе Менарини ни повежда към България от втората половина на XIX век (предложение за четене)

„България и бъдещето на славяните”, издателство "Колибри"

Джузепе Менарини ни повежда към България от втората половина на XIX век, когато тя е по-скоро непозната в така наречения цивилизован свят, а нейният народ, отдаден почти единствено на земеделието, почти изцяло лишен от индустрия и съответно от голямата търговия, макар и не много образован, е надарен с необикновена находчивост и извънредно трудолюбив нрав.

България и бъдещето на славяните” е богато подкрепен с факти коментар на бурната и романтична историческа ситуация на Балканите в годините около Съединението, в който България е главното действащо лице.

Това е една от най-ранните публикации на 30-годишния тогава автор, свидетелство за жив интерес и отлична информираност по темата, както и за зрял анализаторски талант. Той разпалено описва военните стратегии на Сръбско-българската война, личността на Александър Батенберг, поведението на Русия и останалите Велики сили.

Закономерен и очакван ли е стремежът на българите към обединение на Княжество България и Източна Румелия? Как гледат западноевропейските наблюдатели на начина, по който храбрият народ води своята геополитическа битка? Има ли България потенциал за лидерство сред южните славяни?

За автора

Привлечен от идеите на панславизма, Джузепе Менарини (Нимерина) е писател и военен, роден през 1862 г. в Будрио (Болоня).

Още на 24 години издава в сборник песните на легендарния корпус на берсалиерите, към които се присъединява по време на Първата итало-абисинска война.

Като адютант на бригадата на генерал Дабормида става автор на едно от най-важните описания на драматичната битка при Адуа (Еритрея) от 1 март 1896 г., публикувано година по-късно в Неапол.

Проявил воинска храброст по време на войната, през 1922 г. майор Джузепе Менарини е удостоен със званието Кавалер на Военния орден на Италия. До края на живота си изнася сказки на военна тематика и участва в честванията на берсалиерите.

Потомък на храбър патриотичен род, на младини събира и публикува кратки исторически сведения за родното си място. Настоящото издание на „България и бъдещето на славяните” включва непознатата у нас карикатура от 1886 г. със заглавие „Вечният български въпрос”.

Коментирай »
Още по темата
"Българска литература от Освобождението до Първата световна война, Част 3" (предложение за четене) "Българска литература от Освобождението до Първата световна война, Част 3" (предложение за четене)
„Броеница. Из гънките на паметта“ с проф. Милена Цанева (предложение за четене) „Броеница. Из гънките на паметта“ с проф. Милена Цанева (предложение за четене)
„Ученикът на Джойс“ от Драго Янчар (предложение за четене) „Ученикът на Джойс“ от Драго Янчар (предложение за четене)
„В България след Съединението“ от Джузепе Модрич (предложение за четене) „В България след Съединението“ от Джузепе Модрич (предложение за четене)
Предложение за четене: „Преходът. България 30 години по-късно“ Предложение за четене: „Преходът. България 30 години по-късно“
Препоръчваме още
Похъркващ сънливец Похъркващ сънливец
Рибите усещат страха на другите Рибите усещат страха на другите
"Как да възпитаваме момчета" от Стив Бидълф (предложение за четене) "Как да възпитаваме момчета" от Стив Бидълф (предложение за четене)
Как да си направим хляб от нахут (лесна и здравословна рецепта) Как да си направим хляб от нахут (лесна и здравословна рецепта)
Това не се брои! Три случая, в които изневярата е разрешена Това не се брои! Три случая, в които изневярата е разрешена
Отслабване след 30: Какво трябва да знаем Отслабване след 30: Какво трябва да знаем
Що за човек си според салатите, които харесваш   Що за човек си според салатите, които харесваш  
Макробиотичната диета обещава дълъг живот Макробиотичната диета обещава дълъг живот
ТЕСТ: Умееш ли да флиртуваш? ТЕСТ: Умееш ли да флиртуваш?
Вана с кафе и кафето като лекарство Вана с кафе и кафето като лекарство
Тайните на красивото и вкусно плато със сирена Тайните на красивото и вкусно плато със сирена
ТЕСТ: Колко са големи амбициите ти? ТЕСТ: Колко са големи амбициите ти?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби