Топ 3 на най-подходящите спортове при високо кръвно

Кинезитерапевт с ценни препоръки за това колко често и какво да спортуваме при хипертония

Топ 3 на най-подходящите спортове при високо кръвно

Photo credit: Tirachard Kumtanom/Pexels 

Кръвното налягане е налягането, което кръвта упражнява върху кръвоносните съдове при всеки удар на сърцето. За норма се приемат стойности до 140 систулно и до 90 диастулно. Всички стойности, измерени в покой над тях, се смятат за различна степен на хипертония. Това съобщават от УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков".

От високо кръвно налягане (хипертония) страдат милиони хора по света. Хипертонията е известна като „тихия убиец“,  защото често протича безсимптомно. В същото време, нелекувана, постепенно може да доведе до тежки и животозастрашаващи състояния като сърдечна недостатъчност, инфаркт или инсулт.

Можем ли да „убием“ този „тих убиец“ със спорт и физическа активност? Отговорите от Станислава Андонова, кинезитерапевт в болницата.

Факторите, които провокират хипертонията  

Има няколко рискови фактори, които играят роля за развитие на болестта. Това са:

 • възраст
 • наследственост
 • наднормено тегло
 • тютюнопушене
 • прекомерна употреба на сол
 • алкохол
 • заседнал начин на живот
 • стрес

Първите два фактора не можем да променим, казва специалистът, но останалите можем да овладеем чрез здравословен начин на живот,  премахване на вредните навици, балансирана диета и физическа активност.  

Спортовете, които „неутрализират“ хипертонията  

Лечението  на хипертоничната болест е медикаментозно и немедикаментозно, като основна роля в немедикаментозното имат физическите упражнения, активностите и спортът. Това казва още специалистът и изброява видовете спорт, за които е установено, че трайно намаляват артериалното налягане:

 1. колоездене
 2. плуване  
 3. ходене и бягане – в бавно темпо

Сред останалите спортове, които лекарят препоръчва, са:

 • туризъм
 • бадминтон – в ниска и умерена интензивност
 • баскетбол – в ниска до умерена интензивност
 • бални танци

Чрез физическите упражнения се подобряват кръвообращението,  съкратителната функция на сърдечния мускул и еластичността на съдовете. Намалява се телесното тегло, а от там се подобрява психоемоционалният тонус, настроението и самочувствието, споделя д-р Андонова.

Колко често да спортуваме  

👉Препоръчва се ежедневна физическа тренировка или поне 3-4 пъти седмично. Тя може да бъде 50 до 60 минути умерено до бързо ходене, по възможност на открит и равен терен, като винаги преди и в края на ходенето се извършват 10-15 дълбоки вдишвания и издирвания. Дихателните упражнения имат огромен ефект и снабдяват с кислород сърдечния мускул и забавят сърдечния ритъм, подчертава кинезитерапевтът.

👉Друг пример за подходяща тренировка са леки и умерени физически упражнения за всички мускулни групи, но с ниска интензивност и дълга продължителност – около 60 минути. Препоръчва се да се правят на музикален съпровод, тъй като се подобрява психоемоционалния тонус, а психическото напрежение спада. Това е подходящо за хората с хипертония, тъй като те са напрегнати,  раздразнителни.

👉Като трети вариант на физическа тренировка д-р Андонова препоръчва регулярно танцуване, защото танците намаляват пренапрежението и стреса, редуцират телесното тегло, а от там се подобрява и самочувствието. Важно уточнение обаче е, че танците трябва да бъдат без подскоци, без клякания. Това казва още специалистът и дава пример с балните танци.

Профилактика

На финала д-р Андонова обобщавам, че спортът и физическата активност са много важни при хипертоничната болест, но по-важно е да се избегне развитието на тази болест, както и останалите заболявания на сърдечносъдовата система като инфаркт на миокарда. Спортът е особено полезен за профилактиката в това отношение.

Коментирай »
Още по темата
Неконтролираното кръвно налягане е рисков фактор за развитие на деменция Неконтролираното кръвно налягане е рисков фактор за развитие на деменция
Откриха връзка между нелекуваната хипертония и появата на миоми на матката Откриха връзка между нелекуваната хипертония и появата на миоми на матката
Бременността и сърцето: Кога бъдещите майки трябва да потърсят кардиолог Бременността и сърцето: Кога бъдещите майки трябва да потърсят кардиолог
Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето
Как правилно да измерваме кръвното налягане (и 7 грешки, които всички допускаме) Как правилно да измерваме кръвното налягане (и 7 грешки, които всички допускаме)
Препоръчваме още
Красива и лирична история: „Хората, които сеят в снега“ от Тина Харнеск (предложение за четене) Красива и лирична история: „Хората, които сеят в снега“ от Тина Харнеск (предложение за четене)
Проф. д-р Иво Петров: Нито една ваксина не създава имунитет завинаги, необходимa e бустерна доза Проф. д-р Иво Петров: Нито една ваксина не създава имунитет завинаги, необходимa e бустерна доза
Предложение за четене: „Офицер и шпионин“ от Робърт Харис Предложение за четене: „Офицер и шпионин“ от Робърт Харис
Най-романтичните моменти от "Приятели" Най-романтичните моменти от "Приятели"
Предложение за четене: "Преобърнатият човек" - предизвикателно заглавие от Фред Варгас Предложение за четене: "Преобърнатият човек" - предизвикателно заглавие от Фред Варгас
Грешките в секса, които той допуска Грешките в секса, които той допуска
10 начина да пътуваме повече и да пестим пари 10 начина да пътуваме повече и да пестим пари
„Тайната на хумора: Кой, как и защо се смее“ (предложение за четене) „Тайната на хумора: Кой, как и защо се смее“ (предложение за четене)
Пет трика за перфектно първо впечатление Пет трика за перфектно първо впечатление
Пасивното тютюнопушене – невидимата заплаха на непушачите Пасивното тютюнопушене – невидимата заплаха на непушачите
Каква е разликата между тоник, сода и газирана вода? Каква е разликата между тоник, сода и газирана вода?
3 неща, които никога да не казваш на мъж – по съветите на мъж (ВИДЕО) 3 неща, които никога да не казваш на мъж – по съветите на мъж (ВИДЕО)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби