Бременността и сърцето: Кога бъдещите майки трябва да потърсят кардиолог

Специалист дава ценни съвети за здравето на сърцето по време на бременност

Photo credit: 3907349/Pixabay

По време на бременност настъпват редица физически и метаболитни промени в тялото на бъдещата майка. Някои бременни в една или друга степен страдат от проблеми на сърдечносъдовата система. Те могат да са налични преди бременността, но и да се обострят през този период. В други случаи самата бременност, със своите утежняващи организма особености, създава известни условия за появата на кардиологично заболяване. Това разказва д-р Незабравка Чилингирова, кардиолог в отделението за лечение на вродени сърдечни малформации на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков".

Бременните жени са склонни към дехидратация, което задълбочава риска от хипотония. Към края на бременността се развива склонност за задържане на течности, което пък е утежняващ фактор за помпената дейност на сърцето. Увеличава се рискът от покачване на артериалното налягане, като може да отключи или влоши вече съществуваща артериална хипертония. 

Промени в сърдечносъдовата система при жените по време на бременност

Бременността е физиологичен процес, но е свързана с повишени нива на хормони, повишен вътресъдов обем и това може да доведе до сърцебиене, до повишаване на артериалното налягане и до влошаване на някои сърдечни заболявания. Това уточнява още кардиологът.

Кога бременната жена да потърси специалист

Когато една жена има сърдечни заболявания, е хубаво да се консултира с кардиолог преди бременността. Доктор Чилингирова съветва бъдещите майки, ако са пропуснали такава консултация, да потърсят специалист при напрежение в гърдите, сърцебиене, повишено кръвно налягане, умора и задъхване.

Възможно е тези симптоми да се дължат на бременността, казва още специалистът. Но тук е мястото на кардиолога да изключи сърдечната причина за тези оплаквания. Затова е добре те да бъдат прегледани, за да се знае, че умората и задъхването са свързани с бременността, а не с влошаване на сърдечното заболяване.

Повишено внимание при някои съпътстващи заболявания

През последните години много нарасна броят на жените, които в миналото са имали вродени сърдечни малформации, отчита д-р Чилингирова. В резултат на напредъка на кардиологията и кардиохирургията тези жени достигат до детеродна възраст. Същевременно част от тях имат и остатъчни проблеми, които могат да се влошат по време на бременност. С повишено внимание трябва да подходят и жени, които са имали ритъмни проблеми, свързани с пристъпно сърцебиене, прескачане, както и жени, които преди или по време на бременността са отчели повишаване на кръвното си налягане.

Отражения върху плода

Тези състояния могат да окажат влияние и върху плода, казва още кардиологът. Високото кръвно доказано влошава кръвоснабдяването на бебето и се повишава рискът от развитие на прееклампсия. От там се стига до повишен риск от преждевременно раждане и усложнения както за бебето, така и за майката, предупреждава специалистът.

Коментирай »
Още по темата
Синдромът на разбитото сърце е реален: Какви рискове носи за дамите и как да преодоляваме стреса
Много бъдещи майки страдат от липса на витамини, важни за бебето и тях самите
3 начина да предпазим сърцето по време на празници
Топ 3 на най-подходящите спортове при високо кръвно
Сърцебиене, задух, усещане за „прескачане“: Как да разпознаем и лекуваме аритмията
Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето
Какво е „бавно сърце“ и кога подсказва проблем
Ваканционен сърдечен синдром: Какви рискове крие почивката за сърцето и как да ги избегнем
Топ 4 на упражненията, които укрепват сърцето
"Иска ми се някой да ми беше казал това": 20 жени споделят неприятните неща, които са им се случили по време на бременността
Препоръчваме още
Том Егеланд разкрива загадката на дълголетието в „Проектът „Матусал“ (предложение за четене)
10 забавни мисли за живота от Джоуи от „Приятели“
Четири вкусни начина да освежим лицето си през лятото
ТЕСТ: Добро или лошо момиче си? 😇
Най-полезните и най-вредните диети: Виж класацията на кардиолозите
Предложение за четене: „Вторият пол“ - епохалния труд на Симон дьо Бовоар
Най-масовото измиране в историята: Нови разкрития за историята на Земята
Какви мъдрости крие „Зодиакът на старите българи“ (предложение за четене)
За доверието и оргазма или защо не трябва да смесваме секса с алкохол
5 знака, че тази връзка няма бъдеще
Мъжете очакват секс на трета среща, жените чакат до пета
Предложение за четене: „Глад“ от Джамал Уариаши
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби