7 здравословни проблема, от които са застрашени хората с наднормено тегло и затлъстяване

Специалист в областта разяснява най-честите причини за натрупване на излишни килограми и се спира на основните заболявания, които могат да се отключат

7 здравословни проблема, от които са застрашени хората с наднормено тегло и затлъстяване

Photo credit: i yunmai/Unsplash

Наднорменото тегло и затлъстяването носят със себе си редица рискове за здравето. Хората, които страдат от излишни килограми са по-предразположени към развитието на диабет, сънна апнея, някои кожни проблеми и дори репродуктивни нарушения.

Какво причинява наднормено тегло и затлъстяване, какви са рисковете, които крият и как да се справим с предизвикателствата? На тези въпроси отговаря д-р Гаро Артин Албояджиян, специалист по вътрешни болести, гастроентерология, хомеопатия и абдоминална ехография в болница ВИТА.

Причините за наднорменото тегло и затлъстяването наистина са доста разнообразни, разказва д-р Албояджиян и изброява малка част от тях:

  • обилно хранене
  • обездвижване
  • депресия
  • лошо качество на храната

Тъжната истина обаче е, че броят на хората, страдащи от затлъстяване, наистина непрекъснато нараства, споделя още специалистът и споделя, че в болницата всеки ден се срещат с хора с подобни оплаквания. Наднорменото тегло и затлъстяването засягат над 50 процента от населението в по-голямата част от европейските страни. Учените алармират, че 60% от населението на света, т.е. 3,3 млрд. души, ще бъдат с наднормено тегло или със затлъстяване до 2030 г.  

Кога говорим за наднормено тегло и кога – за затлъстяване

Наднормено тегло е термин, обозначаващ състоянието на организма в границите между нормалното тегло и затлъстяването. Националният институт по здравеопазване определя наднорменото тегло чрез ИТМ (индекс на телесна маса), който се образува, когато теглото на човека се раздели на височината му.

Според Националния институт по здравеопазване, за наднормено тегло се говори, когато ИТМ индексът е повече от 27,3% за жените и над 27,8% за мъжете.

Диагнозата е затлъстяване, когато индексът показва над 30%.

Заболявания, свързани с наднормените килограми

Наднорменото тегло драматично повишава риска от развитие на редица сериозни заболявания, между които диабет, хипертония, инсулт, дислипидемия, сънна апнея, рак, неалкохолен стеатозен хепатит, както и други тежки придружаващи заболявания. Доказано е, че в европейските страни наднорменото тегло и затлъстяването са основна причина за около 80% от случаите на диабет тип 2, 35% - за исхемична болест на сърцето и 55% - за хипертония сред възрастните. Д-р Албояджиян и колегите ѝ от болницата обръщат внимание на пациентите с наднормено тегло, че трябва да променят начина си на живот и на хранене, особено, когато вече имат подобни заболявания.

Диабетът и наднорменото тегло  

Диабет тип 2 е увреждане, при което кръвната захар се повишава над нормалните стойности за организма. Притеснителното е, че той води до заболявания на сърцето, на бъбреците, до инсулти, понякога дори до ампутация и слепота. Това е най-често срещаният тип диабет. Рисков фактор за него е семейната обремененост, слабата активност, лошото хранене и повишеното телесно тегло, предупреждава още специалистът.

Тя разяснява – огромна част от хората с диабет тип 2 са с наднормено тегло или със затлъстяване. Инсулинът пренася захар от кръвта в клетките, където се използва за енергия. Когато кръвната захар не може да бъде поета от клетките, се повишава. Тогава клетките, които произвеждат инсулин, трябва да работят усилено, за да се опитат да поддържат нормална кръвната захар.

В случай, че сте в риск от диабет тип 2, намаляването на теглото може да помогне да се предотврати или забави появата на диабет, отбелязва д-р Албояджиян.

По думите ѝ при пациенти със затлъстяване над 40 кг/м2 ИТМ е много трудно, дори невъзможно, да се очаква намаляване на теглото без прилагане на оперативно лечение. Оперативното лечение при болестното затлъстяване се нарича Бариатрична хирургия – тя се прилага активно от специалистите в болницата в борбата с диабет тип 2.

Високото кръвно и наднорменото тегло 

Нормалното кръвно налягане на здрав човек е около 120 на 80 единици. Всяко едно отклонение от тези резултати води до притеснителни симптоми за човешкия организъм, предупреждава специалистът. Високото кръвно налягане е пряко свързано с наднорменото тегло и затлъстяването. При излишното тегло кръвното налягане се увеличава, защото сърцето употребява повече усилия, за да снабдява с кръв всички клетки в тялото. Излишната мазнина разболява и бъбреците, които се грижат за регулиране на кръвното налягане.

Ако успеете да отслабнете, може значително да понижите високото кръвно налягане. Хубаво е да спрете да пушите, да започнете да спортувате и да ограничите количеството на дневния прием на сол, съветва специалистът.

Бъбречните заболявания и наднорменото тегло

Бъбреците филтрират кръвта, премахват излишното задържане на вода и отпадъчни продукти, като помагат в контрола на кръвното налягане. Бъбречната недостатъчност означава, че бъбреците са увредени и не могат да филтрират кръвта, както е редно, за да е здрав човекът.

Както стана ясно, затлъстяването увеличава риска от диабет и високо кръвно налягане, които са най-честите причини за хронично бъбречно заболяване. Последните проучвания показват, че дори при отсъствие на тези рискове, самото затлъстяване може да предизвика бъбречно заболяване и да ускори развитието му, алармира още специалистът. Тя съветва: „Ако сте в ранните стадии на бъбречно заболяване, отслабването може да забави значително напредването на болестта и да подпомогне възстановяването на бъбреците. Препоръчвам храни с малко сол, за да поддържате кръвното си налягане под контрол и да поддържате кръвната си глюкоза в нормални граници.“

Сърдечните заболявания и затлъстяването  

За съжаление при наднормено тегло често се стига до сърдечна недостатъчност, сърдечен удар, внезапна сърдечна смърт, болки в гърдите или нарушен сърдечен ритъм. Това разкрива още д-р Албояджиян и разкрива, че в болницата има достатъчно клинични примери. Това става, когато кръвоносен съд, който носи кръв към сърцето, се е стеснил и това пречи на сърцето да получи цялата кръв, от която се нуждае.

Има случаи, когато затлъстяването води до промени в сърцето, които да затрудняват работата му и кръвта да не стига до всички клетки в тялото.

Колкото повече килограми успеете да свалите, толкова по-малки са рисковете да развиете сърдечно заболяване, посочва специалистът. Загубата на тегло подобрява кръвното налягане, регулира нивата на холестерола и подобрява кръвния поток.

Сънната апнея и затлъстяването

Сънната апнея е болестно увреждане, при което дишането на пациента спира неконтролирано за кратко един или няколко пъти по време на сън. Тези хора може да страдат от хронична умора и сънливост, затруднено фокусиране и даже от сърдечна недостатъчност. Среща се при огромна част от пациентите със затлъстяване. Натрупването на мазнини притиска дихателните пътища и това предизвиква трудно дишане или силно хъркане, както и забавяне на дишането за кратки периоди.

Отслабването намалява обема на мазнините, улеснява дишането и значително подобрява симптомите на сънната апнея, казва още лекарят.

Репродуктивните нарушения и затлъстяването

Затлъстяването е пряко свързано с метаболитните и ендокринни нарушения, които от своя страна водят до много сериозен риск от развитие на репродуктивни нарушения и промени в половото съзряване. Ако детето Ви е със затлъстяване, имайте предвид, че то е в сериозен риск от преждевременен пубертет, предупреждава специалистът.

Затлъстяването често води до инсулинова резистентност, която от своя страна може да доведе до липса на овулация и безплодие при жените. Данните от проведени в тази насока проучвания сочат, че сред жените с наднормено тегло е налице липса на овулация в 30 процента от случаите повече в сравнение с жените с нормално телесно тегло.

Кожните проблеми и затлъстяването

Натрупването на тегло, особено за кратък период, води до повишен риск от поява на различни видове кожни проблеми. Някои от тях са безобидни и едва забележими, докато други причиняват значителен дискомфорт на засегнатите пациенти. Най-характерно е акантозис нигриканс. Това е тъмнокафяво или почти черно пигментиране на кожата по врата, под мишниците и гениталиите. Понякога се възприема като лоша лична хигиена, но всъщност този тип пигментация ни насочва да се съмняваме за инсулинова резистентност, предупреждава д-р Албояджиян.

Често хората с излишно тегло имат стрии в резултат на разтягането на кожата. В началото стриите са червени, а впоследствие стават виолетови и накрая са с бял, седефен цвят, разположени леко под нивото на кожата. Това всъщност е разкъсване на колагенови и еластинови нишки в тези участъци. Срещат се обикновено по гърдите, корема, ханша и бедрата, като най-честа причина за тяхната поява е рязката промяна в теглото.

Пациентите със затлъстяване са предразположени към интертриго, хирзуитизъм, целулит, карбункули (остро гнойно възпаление на няколко разположени един до друг космени фоликули), акне и други кожни неблагополучия.

Съветите на специалиста                                                                   

Ако имате наднормено тегло и отслабнете с около 5% от телесното си тегло, това може да понижи значително риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2. Специалистът препоръчва бавно, ритмично отслабване, а не резки и драстични сваляния на килограми. „За тази цел е редно да обмислите хранителния си режим и да се ориентирате колкото можете повече към приемането на свежи плодове и зеленчуци, да намалите захарта, сладкишите и солта, както и газираните напитки, алкохола, цигарите, пържените храни. Обмислете физическа активност, която Ви допада, и я вършете с удоволствие.“, съветва още д-р Албояджиян.

Учените съветват седмично да отделяме поне 150 минути активни физически упражнения - колоездене, бързо ходене, аеробика, йога, зумба, танци или други дейности. Когато организмът привикне към упражненията, е добре да преминем към по-силови тренировки, при които изграждаме и запазваме мускулната маса, която предпазва скелета.

Коментирай »
Още по темата
Гени увеличават риска от затлъстяване шест пъти Гени увеличават риска от затлъстяване шест пъти
Новото поколение лекарства срещу затлъстяване: Какви са те, какво лекуват и кой ги произвежда Новото поколение лекарства срещу затлъстяване: Какви са те, какво лекуват и кой ги произвежда
Напълняване, депресия, хипертония, зависимости…Какво се опитва да ни каже тялото ни Напълняване, депресия, хипертония, зависимости…Какво се опитва да ни каже тялото ни
Застрашена ли съм от диабет? Провери чрез въпросника FINDRISC Застрашена ли съм от диабет? Провери чрез въпросника FINDRISC
Високорискова бременност – разбери застрашена ли си и какво е нужно да знаеш Високорискова бременност – разбери застрашена ли си и какво е нужно да знаеш
Застрашена ли си от затлъстяване: Ето как да изчислиш индекса си на телесна маса Застрашена ли си от затлъстяване: Ето как да изчислиш индекса си на телесна маса
Седем симптома издават диабета – кой е застрашен и кога да потърсим лекар Седем симптома издават диабета – кой е застрашен и кога да потърсим лекар
Сънната апнея може да бъде смъртоносна: Кои са най-честите симптоми, рискове и последствия  Сънната апнея може да бъде смъртоносна: Кои са най-честите симптоми, рискове и последствия 
Препоръчваме още
Най-сексуалните дни и месеци: Кога правим най-много секс Най-сексуалните дни и месеци: Кога правим най-много секс
Кога и колко вода да пием, за да сме здрави и в добра форма Кога и колко вода да пием, за да сме здрави и в добра форма
ТЕСТ: Каква си в очите на другите? ТЕСТ: Каква си в очите на другите?
„Цялата небесна синева“ от Мелиса да Коста - разтърсващ роман, изпълнен с болка и надежда (предложение за четене) „Цялата небесна синева“ от Мелиса да Коста - разтърсващ роман, изпълнен с болка и надежда (предложение за четене)
Най-странните новогодишни традиции по света Най-странните новогодишни традиции по света
5 типа жени, по които мъжете са луди 5 типа жени, по които мъжете са луди
Как твърдата храна ни помага да отслабнем Как твърдата храна ни помага да отслабнем
Любовните проблеми на един 5-годишен Казанова Любовните проблеми на един 5-годишен Казанова
Най-успешните мъжки свалки Най-успешните мъжки свалки
12 от най-абсурдните причини да станеш майка 12 от най-абсурдните причини да станеш майка
Трите ключа към щастието Трите ключа към щастието
Не е срамно да си жена Не е срамно да си жена
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби