Новото поколение лекарства срещу затлъстяване: Какви са те, какво лекуват и кой ги произвежда

Обикновено лекарствата се прилагат чрез седмична инжекция, но големи фармацевтични групи работят по създаването на таблетки

Новото поколение лекарства срещу затлъстяване: Какви са те, какво лекуват и кой ги произвежда

©Mohamed_hassan from pixabay via Canva.com

 

 

Ново поколение лекарства срещу затлъстяване - Вегови, Маунджаро, Оземпик, предизвикват вълнение във фармацевтичния сектор и подхранват надеждите на милиони пациенти по света. Те лекуват диабет, помагат за отслабване и могат да се използват за лечение на затлъстяване. Какви са те, какво лекуват и кой ги произвежда, разяснява АФП.

Застрашена ли си от затлъстяване: Ето как да изчислиш индекса си на телесна маса

Тези лекарства имитират хормон, секретиран от червата, GLP-1 (съкращение от glugaco-like peptide 1 - глюкагоноподобен пептид-1), който стимулира секрецията на инсулин и намалява апетита, като предизвиква чувство на ситост. Хората ги използват, за да се справят с диабет тип 2, който е най-разпространен, и/или за да отслабнат.

Обикновено лекарствата се прилагат чрез седмична инжекция, но фармацевтични групи като "Ново Нордиск" (Novo Nordisk), "Илай Лили" (Eli Lilly) и "Пфайзер" (Pfizer) работят по създаването на таблетки, които могат да се приемат ежедневно.

Шестте типа хора с наднормено тегло

Тези лечения могат да имат странични ефекти като гадене, повръщане и стомашно-чревни проблеми. 

Датската компания "Ново Нордиск" (Novo Nordisk), която е номер едно в света по отношение на диабета, използва молекулата на семаглутида в лекарството против затлъстяване Вегови (Wegovy) и в лекарството против диабет тип 2 Оземпик (Ozempic).

Шест храни, които помагат на тялото ни да гори мазнини

💊 Вегови е одобрено в Съединените щати от 2021 г. То се предлага на пазара в Дания, Норвегия, Великобритания, а отскоро и в Швейцария. 

💊 Оземпик е одобрено в Съединените щати от 2017 г. Неотдавна лекарството беше изчерпано, след като предизвика фурор в социалните мрежи заради свойствата си.

💊 Молекулата на "Илай Лили" тирзепатид се продава под името Маунджаро за страдащите от диабет, тип 2, откакто получи разрешение в САЩ през 2022 г. Понякога се предписва и извън официалните препоръки с единствена цел отслабване. От 8 ноември тази молекула е одобрена в САЩ и за лечение на затлъстяване под името Зепбаунд.

💊 Зепбаунд е предназначен за хора със затлъстяване и наднормено тегло, които страдат също от диабет тип 2, висок холестерол или високо кръвно налягане.  

Източник: БТА, АФП
Коментирай »
Още по темата
Гени увеличават риска от затлъстяване шест пъти Гени увеличават риска от затлъстяване шест пъти
7 здравословни проблема, от които са застрашени хората с наднормено тегло и затлъстяване 7 здравословни проблема, от които са застрашени хората с наднормено тегло и затлъстяване
Колко опасни са леките форми на затлъстяване? Колко опасни са леките форми на затлъстяване?
Храненето пред телевизора води до затлъстяване Храненето пред телевизора води до затлъстяване
Препоръчваме още
10 трика за успокоение на нервите за по-малко от 10 минути 10 трика за успокоение на нервите за по-малко от 10 минути
9 признака, че иска само секс 9 признака, че иска само секс
Предложение за четене: „Шега” от Янис Палавòс Предложение за четене: „Шега” от Янис Палавòс
Кои са любимите детски филмчета на възрастните? Кои са любимите детски филмчета на възрастните?
Когато нямаш време: Това апетитно ястие се приготвя за минути Когато нямаш време: Това апетитно ястие се приготвя за минути
За вредата от романтичните филми За вредата от романтичните филми
Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев
Какво прави жените щастливи Какво прави жените щастливи
Какво първо гледат мъжете Какво първо гледат мъжете
Диетата Сонома – удоволствие от храненето Диетата Сонома – удоволствие от храненето
Разгадай връзката ви по...първата целувка Разгадай връзката ви по...първата целувка
Дейл Карнеги ни учи как да решаваме конфликтите в живота си (предложение за четене) Дейл Карнеги ни учи как да решаваме конфликтите в живота си (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби