Храненето пред телевизора води до затлъстяване

Изключването на телевизора и споделянето на храната със семейството на масата прави хората по-здрави

Храненето пред телевизора води до затлъстяване

снимка: sxc.hu

Храненето пред телевизора води до затлъстяване, установиха американски и холандски учени, цитирани от БГНЕС. Тяхното изследване показва, че изключването на телевизора и споделянето на храната със семейството на масата прави хората по-здрави.

Самата обстановка, в която се извършва храненето, оказва влияние върху теглото, показва изследването на д-р Брайън Уонсинк от Корнелския университет в САЩ и на д-р Елен ван Клееф от университета във Вагенинген в Холандия.

Учените изследвали връзката между ежедневния ритуал на храненето в семейна обстановка и индекса на телесната маса на 190 родители и 148 деца. Индексът измерва телесната маса, сравнявайки теглото и височината. Родителите, участващи в изследването, попълнили въпросник за хранителните навици на цялото семейство.

След това били измерени теглото и височината на двамата родители и на децата им. Оказало се, че колкото по-висок е индексът на телесната маса на родителите, толкова по-често те посочвали, че се хранят пред телевизора. Храненето на масата във всекидневната или кухнята било свързано с по-нисък индекс на телесната маса както при децата, така и при родителите.

Момичетата, които помагали на родителите си да приготвят вечерята, имали по-висок индекс, но при момчетата не била установена такава връзка.

Момчетата, които се хранели с близките си обаче, имали по-нисък индекс, особено ако живеят в семейства, където всички оставали на масата, докато и последният човек приключи с храненето. Това било вярно и за родителите.

Връзката между индекса и хранителните навици не означава непременно, че едното нещо води до другото. "Важното е, че тези резултати подчертават значението на социалния аспект на споделянето на храната като семейство за индекса на телесната маса, тъй като гледането на телевизия например е свързано с по-висок индекс при родителите. Това взаимодействие може да замени преяждането с по-силни, по-позитивни чувства. Макар причините за тези връзки да не са ясни, семейните хранения и техните ритуали може би се подценяват на бойното поле за предотвратяване на затлъстяването. Изглежда, че мястото, където се храним, и продължителността на храненето са определящи за теглото, което качваме", отбелязват авторите на изследването.

Коментирай »
Още по темата
Гени увеличават риска от затлъстяване шест пъти Гени увеличават риска от затлъстяване шест пъти
9 причини да изпитваме постоянен глад и как да се справим 9 причини да изпитваме постоянен глад и как да се справим
Новото поколение лекарства срещу затлъстяване: Какви са те, какво лекуват и кой ги произвежда Новото поколение лекарства срещу затлъстяване: Какви са те, какво лекуват и кой ги произвежда
Застрашена ли си от затлъстяване: Ето как да изчислиш индекса си на телесна маса Застрашена ли си от затлъстяване: Ето как да изчислиш индекса си на телесна маса
Шестте типа хора с наднормено тегло Шестте типа хора с наднормено тегло
Да прикрием излишните килограми Да прикрием излишните килограми
Най-добрите любовници са с бирени коремчета Най-добрите любовници са с бирени коремчета
Месеците, в които се качват най-много килограми Месеците, в които се качват най-много килограми
Дните без телевизия са ключ към по-здравословен живот Дните без телевизия са ключ към по-здравословен живот
Водата не помага за отслабване Водата не помага за отслабване
Как класически игри като Тетрис ни помагат да отслабнем Как класически игри като Тетрис ни помагат да отслабнем
Следпразнична диета: Яжте бавно Следпразнична диета: Яжте бавно
Храненето само вечер води до тлъстини около корема Храненето само вечер води до тлъстини около корема
Препоръчваме още
Откъс от „Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги“ Откъс от „Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги“
Интервалното гладуване: Повече енергия, по-добро настроение и по-малко килограми Интервалното гладуване: Повече енергия, по-добро настроение и по-малко килограми
Защо спираме да правим секс с гаджето си Защо спираме да правим секс с гаджето си
Позата, в която спиш, разкрива какъв си (ВИДЕО) Позата, в която спиш, разкрива какъв си (ВИДЕО)
Петте типа жени, които отблъскват мъжете Петте типа жени, които отблъскват мъжете
Доказано: Червените боровинки намаляват риска от инфекции на пикочните пътища Доказано: Червените боровинки намаляват риска от инфекции на пикочните пътища
Как да си направим традиционен коледен яйчен коняк (4 лесни рецепти) Как да си направим традиционен коледен яйчен коняк (4 лесни рецепти)
От Древен Рим до Англия по времето на Шекспир – Ина Ясипова ни повежда на завладяващо пътешествие в продължението на „Жива“ и „Посветена“ (предложение за четене) От Древен Рим до Англия по времето на Шекспир – Ина Ясипова ни повежда на завладяващо пътешествие в продължението на „Жива“ и „Посветена“ (предложение за четене)
11 признака, че се превръщаш в майка си 11 признака, че се превръщаш в майка си
Най-романтичните дестинации в света Най-романтичните дестинации в света
Предложение за четене: „Розата на Балканите” от Иван Илчев Предложение за четене: „Розата на Балканите” от Иван Илчев
5 доказателства, че си работохолик 5 доказателства, че си работохолик
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби