Храненето пред телевизора води до затлъстяване

Изключването на телевизора и споделянето на храната със семейството на масата прави хората по-здрави

снимка: sxc.hu

Храненето пред телевизора води до затлъстяване, установиха американски и холандски учени, цитирани от БГНЕС. Тяхното изследване показва, че изключването на телевизора и споделянето на храната със семейството на масата прави хората по-здрави.

Самата обстановка, в която се извършва храненето, оказва влияние върху теглото, показва изследването на д-р Брайън Уонсинк от Корнелския университет в САЩ и на д-р Елен ван Клееф от университета във Вагенинген в Холандия.

Учените изследвали връзката между ежедневния ритуал на храненето в семейна обстановка и индекса на телесната маса на 190 родители и 148 деца. Индексът измерва телесната маса, сравнявайки теглото и височината. Родителите, участващи в изследването, попълнили въпросник за хранителните навици на цялото семейство.

След това били измерени теглото и височината на двамата родители и на децата им. Оказало се, че колкото по-висок е индексът на телесната маса на родителите, толкова по-често те посочвали, че се хранят пред телевизора. Храненето на масата във всекидневната или кухнята било свързано с по-нисък индекс на телесната маса както при децата, така и при родителите.

Момичетата, които помагали на родителите си да приготвят вечерята, имали по-висок индекс, но при момчетата не била установена такава връзка.

Момчетата, които се хранели с близките си обаче, имали по-нисък индекс, особено ако живеят в семейства, където всички оставали на масата, докато и последният човек приключи с храненето. Това било вярно и за родителите.

Връзката между индекса и хранителните навици не означава непременно, че едното нещо води до другото. "Важното е, че тези резултати подчертават значението на социалния аспект на споделянето на храната като семейство за индекса на телесната маса, тъй като гледането на телевизия например е свързано с по-висок индекс при родителите. Това взаимодействие може да замени преяждането с по-силни, по-позитивни чувства. Макар причините за тези връзки да не са ясни, семейните хранения и техните ритуали може би се подценяват на бойното поле за предотвратяване на затлъстяването. Изглежда, че мястото, където се храним, и продължителността на храненето са определящи за теглото, което качваме", отбелязват авторите на изследването.

Коментирай »
Застрашена ли си от затлъстяване: Ето как да изчислиш индекса си на телесна маса
Шестте типа хора с наднормено тегло
Да прикрием излишните килограми
Най-добрите любовници са с бирени коремчета
Месеците, в които се качват най-много килограми
Дните без телевизия са ключ към по-здравословен живот
Водата не помага за отслабване
Как класически игри като Тетрис ни помагат да отслабнем
Следпразнична диета: Яжте бавно
Храненето само вечер води до тлъстини около корема
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
За здраво и красиво тяло: Полезните свойства на телешкото месо
Разгадай връзката ви по...първата целувка
Не правете това в чужбина
Оризът е полезен за здравето и подходящ за диети
Щрудел с ябълки и бисквити за аматьори? О, да!
Пролетно, изкушаващо, здравословно: Салата с авокадо и ягоди
Четири храни за здрав и пълноценен сън
Не ти върви в любовта? Ето как да предизвикаш късмета си
Ах, тези клюки! Защо го правим и кой клюкарства повече – жените или мъжете?
Мляко и бразилски орех за здрав и спокоен сън
Любимите десерти на зодия Овен
Предложение за четене: „Форсиране на романа река”
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби