снимка: morguefile.com

За хората, които са на диета, е полезно да играят класически игри като Тетрис, съобщава БГНЕС. Според изследователи само 3 минути игра разсейват мозъка от мисълта за глад.

Доброволците в изследванията е трябвало да оценят глада си по няколко критерия - сила, натрапчивост и продължителност. Половината участници са играли Тетрис в продължение на 3 минути, а другата половина е "чакала" играта да се зареди. Хората, играли Тетрис, са изпитали 24% по-слаб глад в сравнение с тези, които не са успели да играят.

Резултатите от изследването, проведено в Университета в Плимут, показват, че този тип игри са полезни за хората, които спазват диета, или искат да спрат цигарите или алкохола.

"Мисълта за глад обикновено продължава само няколко минути. През това време човек си представя какво иска и колко щастлив ще бъде след това. Често тези чувства водят до консумация на нещото, от което човек се въздържа - било то храна, цигари или алкохол. Играта Тетрис пречи на мозъка да си представя тези неща, а без образи и мечти, гладът бързо изчезва", казва проф. Андраде, ръководител на изследването.

Алексей Пажитнов създава Тетрис през 1984 година в Москва. През 1989 година играта вече е известна в целия свят.

В света са продадени над 170 милиона копия Тетрис.

Коментирай >