Варицелата – едно от най-заразните заболявания: Симптоми, инкубационен период и лечение

Заболяването протича по-тежко и с повече усложнения при възрастните

Photo credit: Frauke Riether/Pixabay

Варицелата е едно от най-честите инфекциозни вирусни заболявания в детска възраст. В редица случаи ненавременното лечение води до много сериозни усложнения за здравето. За това алармират от Министерството на здравеопазването в публикация, посветена на заболяването.

Варицелата (лещенка) е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вируса. Това е едно от най-заразните заболявания – заразяват се около 90% от контактните на болен с варицела, които нямат изграден специфичен имунитет към причинителя. Хората от всички възрасти и от двата пола са засегнати с еднаква честота. Вирусът циркулира широко в човешкото общество, но повишената заболеваемост и епидемичните взривове преобладават през студените месеци на годината, уточняват експертите. Най-засегнати са децата от 5 до 9 годишна възраст, които представляват около половината от случаите.

Инкубационен период

Заразният период започва 1-2 дни преди появата на обрива и завършва когато всички кожни лезии се покриват с корички. Заболяването протича по-тежко и с повече усложнения при възрастни. Вирусът се предава от човек на човек чрез директен контакт, инхалация на аерозоли от инфектирани секрети от респираторния тракт на болни или на аерозоли от течност на мехурчета по кожата. Инкубационният период е от 1 до 3 седмици, уточняват от министерството.

Симптоми и признаци

Характерният обрив започва внезапно и се съпровожда с рязко повишаване на температурата. Тя няма определен тип и не надвишава 38-39°C. Обривите се появяват най-често по корема, но бързо обхващат мишниците и бедрата и се съпровождат от упорит сърбеж, предупреждават специалистите. В тези случаи се наблюдават мехурчета по лигавиците на устата, езика, мекото небце. Възможни са усложнения в резултат на вторични бактериални инфекции, причинени от разчесване и недобра хигиена, което в никакъв случай не бива да се допуска. Не са редки и усложнения в дихателната система на болните от варицела. При вторична бактериална инфекция заболяването може да завърши дори със смърт, ако не се предприеме своевременно лечение.

Диагноза и лечение

Ранната диагноза на заболяването се поставя изключително по клинични и епидемиологични данни. При появата на обриви по тялото всеки заболял трябва да потърси лекарска помощ. В тези случаи е препоръчително да се обърнем към общопрактикуващите си лекари, инфекционисти или педиатри, съветват здравните власти. Доказването на причинителя става чрез серологични методи, които могат да установят дали обривът и останалите клинични прояви на болния са следствие от вируса на варицелата.

Лечението на заболяването е индивидуално и се назначава само от компетентен специалист. Леките форми на заболяването не се нуждаят от системно лечение. Болните могат да се лекуват вкъщи, като приемат средства, понижаващи повишената температура и използват пудри за обривите, съдържащи средства, облекчаващи сърбежа и препятстващи вторичното бактериално замърсяване. При тежките форми на болестта се налага спешна хоспитализация, уточняват от Министерството на здравеопазването.

Коментирай »
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Яденето на месо е мъжествено, приготвянето на барбекю - „мъжка работа“?
Въглехидрати за здраве: Ето защо не бива да ги изхвърляме от менюто си
Излекувай стреса само с три стъпки
Защо кучетата гледат тъжно?
Как да се храним и кои навици да променим, aко сме застрашени от диабет
Проф. д-р Иво Петров: Нито една ваксина не създава имунитет завинаги, необходимa e бустерна доза
Световноизвестна поп икона и пекар от малко градче се влюбват в „Когато си в Рим“ от Сара Адамс (предложение за четене)
Сексът със скорпион: Най-незабравимото приключение в леглото
Хапче вместо ботокс ще подмладява дамите
Най-запомнящите се моменти от посещението на папа Франциск в България (СНИМКИ)
Как да задържиш интереса му по-дълго: 5 стратегии за напреднали
„Тълкуване на сънищата“ на Зигмунд Фройд (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби