Варицелата – едно от най-заразните заболявания: Симптоми, инкубационен период и лечение

Заболяването протича по-тежко и с повече усложнения при възрастните

Варицелата – едно от най-заразните заболявания: Симптоми, инкубационен период и лечение

Photo credit: Frauke Riether/Pixabay

Варицелата е едно от най-честите инфекциозни вирусни заболявания в детска възраст. В редица случаи ненавременното лечение води до много сериозни усложнения за здравето. За това алармират от Министерството на здравеопазването в публикация, посветена на заболяването.

Варицелата (лещенка) е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вируса. Това е едно от най-заразните заболявания – заразяват се около 90% от контактните на болен с варицела, които нямат изграден специфичен имунитет към причинителя. Хората от всички възрасти и от двата пола са засегнати с еднаква честота. Вирусът циркулира широко в човешкото общество, но повишената заболеваемост и епидемичните взривове преобладават през студените месеци на годината, уточняват експертите. Най-засегнати са децата от 5 до 9 годишна възраст, които представляват около половината от случаите.

Инкубационен период

Заразният период започва 1-2 дни преди появата на обрива и завършва когато всички кожни лезии се покриват с корички. Заболяването протича по-тежко и с повече усложнения при възрастни. Вирусът се предава от човек на човек чрез директен контакт, инхалация на аерозоли от инфектирани секрети от респираторния тракт на болни или на аерозоли от течност на мехурчета по кожата. Инкубационният период е от 1 до 3 седмици, уточняват от министерството.

Симптоми и признаци

Характерният обрив започва внезапно и се съпровожда с рязко повишаване на температурата. Тя няма определен тип и не надвишава 38-39°C. Обривите се появяват най-често по корема, но бързо обхващат мишниците и бедрата и се съпровождат от упорит сърбеж, предупреждават специалистите. В тези случаи се наблюдават мехурчета по лигавиците на устата, езика, мекото небце. Възможни са усложнения в резултат на вторични бактериални инфекции, причинени от разчесване и недобра хигиена, което в никакъв случай не бива да се допуска. Не са редки и усложнения в дихателната система на болните от варицела. При вторична бактериална инфекция заболяването може да завърши дори със смърт, ако не се предприеме своевременно лечение.

Диагноза и лечение

Ранната диагноза на заболяването се поставя изключително по клинични и епидемиологични данни. При появата на обриви по тялото всеки заболял трябва да потърси лекарска помощ. В тези случаи е препоръчително да се обърнем към общопрактикуващите си лекари, инфекционисти или педиатри, съветват здравните власти. Доказването на причинителя става чрез серологични методи, които могат да установят дали обривът и останалите клинични прояви на болния са следствие от вируса на варицелата.

Лечението на заболяването е индивидуално и се назначава само от компетентен специалист. Леките форми на заболяването не се нуждаят от системно лечение. Болните могат да се лекуват вкъщи, като приемат средства, понижаващи повишената температура и използват пудри за обривите, съдържащи средства, облекчаващи сърбежа и препятстващи вторичното бактериално замърсяване. При тежките форми на болестта се налага спешна хоспитализация, уточняват от Министерството на здравеопазването.

Коментирай »
Препоръчваме още
Нещата, които не трябва да забравяш преди почивката Нещата, които не трябва да забравяш преди почивката
Златна селекция „Нови и избрани разкази“ от майстора на хумора и сатирата Алек Попов (предложение за четене) Златна селекция „Нови и избрани разкази“ от майстора на хумора и сатирата Алек Попов (предложение за четене)
Защо мъжете никога не избират теб? Защо мъжете никога не избират теб?
Упражнения за по път Упражнения за по път
Осем знака, че той не те заслужава Осем знака, че той не те заслужава
Как да разбера дали той е готов за сериозна връзка Как да разбера дали той е готов за сериозна връзка
Жените поумнявали от оралната любов Жените поумнявали от оралната любов
Пъстра храна за добро здраве Пъстра храна за добро здраве
4 съобщения, с които да му вземеш ума (ВИДЕО) 4 съобщения, с които да му вземеш ума (ВИДЕО)
Да разтълкуваме еротичните сънища Да разтълкуваме еротичните сънища
„Завист и благодарност” и други трудове 1946-1963" на Мелани Клайн (предложение за четене) „Завист и благодарност” и други трудове 1946-1963" на Мелани Клайн (предложение за четене)
Пълнен омлет - перфектната бърза вечеря! Пълнен омлет - перфектната бърза вечеря!
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби