„Златните правила“, с които да опазим бъбреците си

Лекари от МБАЛ „Св. Екатерина“ разкриват кои са 7-те „златни“ правила при профилактиката на бъбречните заболявания

©Natali_Mis from Getty Images via Canva.com 

Честотата на хроничните бъбречни заболявания в световен мащаб нараства драматично. Основните рискови фактори са високото кръвно налягане, диабет, холестерол, първично бъбречно заболяване и други, от УМБАЛ "Света Екатерина".  

Бъбречното заболяване много често не се диагностицира преди развитието на крайната фаза на бъбречната недостатъчност, защото при по-голямата част от болните липсват съществени клинични оплаквания. По тази причина много пациенти не подозират, че имат такова заболяване. 

Докато в началните стадии заболяването може да се лекува или поне да се задържи развитието му, то при напреднала бъбречна недостатъчност терапевтичните възможности са крайно ограничени, предупреждават лекарите. Този краен стадий на бъбречната функция е свързан с поражения и на други органи като сърце и кости, развитие на анемия и други. От болницата подчертават, че има няколко изследвания, които могат да помогнат на лекарите да разпознаят бъбречното заболяване по-рано. Това са изследването на урината, кръвта и артериалното налягане. Лабораторните тестове изискват взимане на малко количество кръв и урина. Наличието на белтък в урината е един от най-ранните тестове, които показват наличието на бъбречно заболяване. Ранното диагностициране не само ще ограничи прогресията на бъбречните увреждания, но и ще намали сърдечносъдовите усложнения, до които се стига впоследствие, уверяват специалистите.

Лекарите предупреждават и за друга зависимост – пациентите с болни бъбреци по-често страдат от сърдечни заболявания. От друга страна, увреждания на бъбреците са чести при хората с болно сърце. Повечето пациенти с бъбречно заболяване страдат и от високо кръвно. До една пета от кръвта, която сърцето изпомпва, минава през бъбреците. Основната функция на бъбреците е да пречистват именно кръвта от отпадъчните продукти, както и да отделят излишната течност.

„Златните правила“ за предпазване на бъбреците  

От болницата разкриват и няколко „златни“ правила, които биха ни помогнали в профилактиката на бъбречните заболявания:

🔸Бъдете активни. Движението спомага да се намали артериалното налягане и така се ограничава рискът от развитие на хронично бъбречно заболяване. Ходене, тичане или каране на колело – това е залегнало в концепцията „Движение за здрави бъбреци“.

🔸Редовно следете кръвната си захар. Повече от половината болни с диабет развиват и бъбречно увреждане. Необходимо е диабетиците редовно да изследват бъбречната си функция.

🔸Следете артериалното си налягане. Хипертонията може да увреди бъбреците, а при голяма част от болните тя е израз на увреждане на бъбреците. Нормалните стойности на артериалното налягане са 120/80 , при нива от 129/89 се приема за прехипертония, което налага промяна в начина на живот и диетични ограничения. При стойности от или над 140/90 е необходимо да обсъдите с лекаря си поведението и необходимостта от лечение, посочват още специалистите.

🔸Хранете се здравословно и поддържайте оптимално тегло. Ограничете приема и на сол. Препоръчителното количество сол дневно е около 1 чаена лъжичка.

🔸Не пушете, тютюневият дим е рисков фактор за бъбречни увреждания.

🔸Не злоупотребявайте с лекарства. Известно е, че някои широко рекламирани лекарства, каквито са нестероидни противовъзпалителни медикаменти, причиняват бъбречно заболяване.

🔸Периодично изследвайте урината си за наличие на белтъци в нея.  

Коментирай »
Още по темата
Първи симптоми, които издават проблеми с бъбреците
От колко вода се нуждаят бъбреците – една от най-активно работещите системи в организма
Четири неподозирани фактора, които увреждат бъбреците
Препоръчваме още
Алкохолът, който най-много засилва женското сексуално желание
„Коя е билката?“ - лечебните свойства на 17 растения, които можем да открием в България (предложение за четене)
Мъжете мразят такива жени
На ледената луна на Сатурн може да има живот
Лекари отстраниха близо 100-килограмова яйчникова киста
„Тъжна съм и ще изям един бонбон“: Пет техники за справяне с емоционалното хранене
Колко струват услугите, които ни предоставят подводните гори от водорасли
Без повече оправдания: 6 неща, за които не трябва да се извиняваш
Осем причини за изневярата на мъжа 
Градинарството удължава живота
Бернар Миние навлиза в сенките на злото с „Око в нощта“ (предложение за четене)
Паста срещу нудълси: Да открием разликите
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби