Първи симптоми, които издават проблеми с бъбреците

Бъбречните проблеми са сред възможните усложнения след прекаран грип

Първи симптоми, които издават проблеми с бъбреците

©SvetaZi from Getty Images via Canva.com 

Бъбречните усложнения при инфекция с грипен вирус не са чести, но могат да допринесат за сериозно влошаване на състоянието на пациента, коментира доц. Даниела Петрова от Клиниката по нефрология на Военномедицинска академия (ВМА).

Проблеми с бъбреците могат да се проявят в хода на острата вирусна инфекция или по-късно – понякога след седмици и месеци, когато хората смятат, че са се излекували от вируса и са забравили за боледуването си.   

🔴Най-голям е рискът при хората в напреднала възраст и тези, които вече страдат от някакво хронично заболяване – диабет, хипертония, сърдечно заболяване или хронично бъбречно заболяване.

Вирусната инфекция може да предизвика остро или хронично бъбречно заболяване чрез пряко увреждане на заразените бъбречни клетки или да отключи специфична имунна реакция, в хода на която се засяга бъбречната функция. Приемът на антивирусни медикаменти, антибиотици и нестероидни противовъзпалителни средства (използвани много често за понижаване на температурата и овладяване на болковия синдром) също може да доведе до увреждане на бъбреците, изтъква специалистът.

Сред най-честите ранни усложнения в хода на вирусната инфекция са остро бъбречно увреждане при критично болни пациенти, рабдомиолиза, хемолитичен уремичен синдром, остър гломерулонефрит и други. Тяхната изява налага задължителна консултация с нефролог и не рядко – лечение в болнична обстановка. Оставени без лечение, тези заболявания могат да доведат до трайно увреждане на бъбреците, предупреждава доц. Петрова.

Хроничен гломерулонефрит или напреднало хронично бъбречно заболяване са сред възможните късни усложнения след прекаран грип. За тях обикновено хората разбират, когато грипът вече е преминал и се появят типични симптоми на бъбречно заболяване, уточнява лекарят.

👉Първи симптоми на проблеми с бъбреците в хода на инфекция с грипен вирус:  

   📌намаляване количеството на отделената урина

   📌отоци по лицето, ръцете или краката в резултат на задръжката на течности в организма

   📌наличие на кръв в урината

   📌често уриниране

   📌болка в поясна област

👉Понякога се проявяват и неспецифични симптоми за бъбречно засягане:

   📌загуба на тегло и лош апетит

   📌умора

   📌задух

   📌сърбеж по кожата

   📌безсъние

Лечението на пациенти с грип е необходимо да се провежда под контрола на лекар, категоричен е специалистът. Изявата на някой от посочените симптоми на бъбречно усложнение в хода на грипна инфекция или след нея, налага пациентът да бъде насочен към специалист-нефролог, а при тежко засягане може да се наложи и хоспитализация.

И още за грипа: 

5 от най-често срещаните усложнения след грип – как да ги разпознаем и лекуваме

Настинка, грип или COVID-19: Как да ги разпознаем и лекуваме  

Физическа активност при грип – кога и с какви упражнения да започнем 

Всичко за грипа: Какви са симптомите, за кого са рисковете и как да се предпазим  

Коментирай »
Още по темата
„Златните правила“, с които да опазим бъбреците си „Златните правила“, с които да опазим бъбреците си
5 от най-често срещаните усложнения след грип – как да ги разпознаем и лекуваме 5 от най-често срещаните усложнения след грип – как да ги разпознаем и лекуваме
От колко вода се нуждаят бъбреците – една от най-активно работещите системи в организма От колко вода се нуждаят бъбреците – една от най-активно работещите системи в организма
Четири неподозирани фактора, които увреждат бъбреците Четири неподозирани фактора, които увреждат бъбреците
Препоръчваме още
Проучване: Средиземноморската диета удължава живота при хора с риск от сърдечни болести Проучване: Средиземноморската диета удължава живота при хора с риск от сърдечни болести
7 продукта за здраве и красота през цялата година 7 продукта за здраве и красота през цялата година
„Зима на улица „Черешова“ от световноизвестната „вимелбух“ поредица (предложение за четене) „Зима на улица „Черешова“ от световноизвестната „вимелбух“ поредица (предложение за четене)
Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника
Магията на празничния дух оживява пред НДК: Sofia Christmas Fest Магията на празничния дух оживява пред НДК: Sofia Christmas Fest
Как стигнахме дотук и накъде отиваме: 32 „Дигитални истории“ от Георги Караманев за бъдещето на технологиите (предложение за четене) Как стигнахме дотук и накъде отиваме: 32 „Дигитални истории“ от Георги Караманев за бъдещето на технологиите (предложение за четене)
Седем житейски урока, които научихме от филмите Седем житейски урока, които научихме от филмите
Красотата на танца Красотата на танца
Под завивките с по-млад мъж Под завивките с по-млад мъж
Постни палачинки – неочаквано вкусни и лесни за приготвяне Постни палачинки – неочаквано вкусни и лесни за приготвяне
Стройни и красиви с доза утринна светлина всеки ден Стройни и красиви с доза утринна светлина всеки ден
Да си родител, означава непрекъснато да се учиш: „Изкуството да бъдеш родител“ от д-р Фицхю Додсън Да си родител, означава непрекъснато да се учиш: „Изкуството да бъдеш родител“ от д-р Фицхю Додсън
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби