Защо мъжете и жените невинаги се смеят на едни и същи шеги?

Като цяло мъжете предпочитат визуални шеги в сравнение с жените

Защо мъжете и жените невинаги се смеят на едни и същи шеги?

Създадено с DALL·E на OpenAI

Мъжете харесват визуални шеги и ситуационен хумор, които са значително по-забавни за тях, отколкото за жените, показва проучване, цитирано от „Мейл онлайн".

В същото време жените оценяват повече от мъжете шегите на политически теми и тези относно семейните отношения, показва още изследването.

Изводът е направен сред 3380 души, които са присъствали на изложба на карикатури, публикувани в британски вестници и списания между 1930 и 2010 г.

При представянето на 19 двойки карикатури, от които са поискали от участниците да изберат любимите си, са се появили различията между половете.

Мъжете

Като цяло мъжете предпочитат визуални шеги в сравнение с жените.

Представителите на силния пол харесват повече от жените карикатурите, в които се използва ситуационен хумор, като например кутии с боя, падащи върху добре облечени хора на улицата.

Но те оценяват по-слабо шегите на домашна тематика, като например брака, както и политическите вицове.

Жените сякаш са по-задълбочени и предпочитат по-изтънчени шеги

Професор Робин Дънбар от Оксфордския университет, психолог, който анализира данните, казва: „Установихме, че мъжете се забавляват повече от жените с визуални, непосредствени шеги, като например ситуационни гафове - шеги като тези, в които някой се подхлъзва върху бананова кора. Изглежда, че жените сякаш са по-задълбочени и предпочитат по-изтънчени шеги за взаимоотношенията и начина, по който хората си взаимодействат“.

„Тези резултати са донякъде логични, тъй като жените обикновено прекарват повече време в обсъждане на социални взаимоотношения, докато мъжете се сближават повече чрез шеги и опити да се разсмеят“, пояснява проф. Дънбар и допълва: „Ситуационните гафове и визуалните шеги са бързи, остроумни и са склонни да предизвикат смях, така че може би отговарят по-добре на начина, по който мъжете общуват“.

Измерване на чувството за хумор

Карикатурите, публикувани във вестници и списания, са добър начин за измерване на чувството за хумор, тъй като обикновено предават бърза шега чрез едно изображение и минимален брой думи - обикновено балонче с реч или надпис.

Проучването в Музея на карикатурата включвало шест вида карикатури:

  • занимаващи се със социални или политически коментари;
  • съдържащи словесни шеги като каламбури или игра на думи;
  • съдържащи визуални шеги; п
  • оказващи забавни ситуации като спъване, падане и др.;
  • засягащи битови теми.

Както мъжете, така и жените предпочитат по-новите карикатури и намират за най-смешни словесните шеги, социалните коментари и шегите, свързани с битови ситуации. Този извод е направен въз основа на карикатурите, които според тях са им харесали най-много от представените двойки.

Жените обаче малко повече харесват битовите шеги, като тези, които се фокусират върху поведението на съпрузите и съпругите и романтичните отношения като цяло, както и карикатурите за политически събития и политици в публичното пространство.

Може би е парадоксално, но изследователите, които пишат в списание „Хумор“ (Humor), предполагат, че това може да се дължи на факта, че жените се занимават със света по-рефлексивно, а мъжете - по „по-повърхностен, основан на хумора начин“.

Резултатите сочат още, че максимум двама герои в една карикатура са най-подходящи за разсмиване, без да се налага хората да се напрягат твърде много, за да разберат мотивите на твърде много хора в сценария.

Източник: БТА, „Мейл онлайн"
Коментирай »
Още по темата
Топ 5 на най-привлекателните мъжки черти Топ 5 на най-привлекателните мъжки черти
Защо мъжете и жените обичат различно? Защо мъжете и жените обичат различно?
Мъжете и жените не могат да бъдат „само приятели“ - три доказателства и три изключения Мъжете и жените не могат да бъдат „само приятели“ - три доказателства и три изключения
За какво лъжат мъжете и жените на първа среща За какво лъжат мъжете и жените на първа среща
Препоръчваме още
Учени откриха формулата на добрия нощен сън Учени откриха формулата на добрия нощен сън
Как да разпознаем хипертонията и какви са рисковете Как да разпознаем хипертонията и какви са рисковете
Съвети за красиви подмишници: Как да се отървем от досадните мазнини Съвети за красиви подмишници: Как да се отървем от досадните мазнини
Секс роли за разнообразяване на любовния живот Секс роли за разнообразяване на любовния живот
3 изненадващи виновника да ви „изгорят бушоните” 3 изненадващи виновника да ви „изгорят бушоните”
Учени установиха връзка между прекаления прием на витамин В3 и сърдечните болести Учени установиха връзка между прекаления прием на витамин В3 и сърдечните болести
„Първа кръв“ на Амели Нотомб (предложение за четене) „Първа кръв“ на Амели Нотомб (предложение за четене)
Предложение за четене: „Но-Уи“ от от Лидия Димковска Предложение за четене: „Но-Уи“ от от Лидия Димковска
Женските черти и навици, които мъжете ненавиждат Женските черти и навици, които мъжете ненавиждат
5 начина да впечатлиш момчето, което харесваш 5 начина да впечатлиш момчето, което харесваш
Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене) Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене)
Първо българско издание на „Произходът на тоталитаризма от Хана Арент (предложение за четене) Първо българско издание на „Произходът на тоталитаризма от Хана Арент (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби