Кратка история на света за млади читатели (предложение за четене)

Сър Ернст Гомбрих е един от най-изтъкнатите учени на XX век

Кратка история на света за млади читатели (предложение за четене)

Photo credit: Издателство „Дамян Яков“

Сър Ернст Гомбрих (1909-2001), един от най-изтъкнатите учени на XX век, е събрал във великолепно организирания си разказ историята на света от едно време до наши дни. Всички истории започват с Имало едно време. Така започва и неговата „Кратка история на света“, увлекателна и въздействаща книга, предназначена за млади читатели на всяка възраст.

Без да отегчава с излишни сухи факти и дати, разказът на Е. Х. Гомбрих пресъздава пъстра и всеобхватна картина на развитието на човешката цивилизация от каменната ера до наши дни: картина на войни и завоевания; на смели научни открития и жестоко преследване на учените; на забележителни хора и грандиозни събития – от Конфуций до Екатерина Велика и Уинстън Чърчил, от създаването на първите скални рисунки от далечните ни предци до падането на Берлинската стена.

Книгата е в поредицата на Йелския университет „Малка история на…“

На български език са преведени и издадени „Малка история на философията“ от Найджъл Уорбъртън, „Малка история на икономиката“ от Ниал Кищайни и „Малка история на религията“ от Ричард Холоуей. 

Photo credit: Издателство „Дамян Яков“

Неустоима книга, написана с много любов към младите читатели, обясняваща без усилие и без снизхождение и най-сложните теми от историята. Поколения бъдещи историци ще припишат доживотната си страст към историята и истината на „Кратката история“ на Гомбрих.

- Ню Йорк Таймс

За автора

Ернст Гомбрих е роден на 30 март 1909 година във Виена в заможно еврейско семейство, добре познато в културните среди на града. Първите му публикации са от 1933 г., когато защитава докторска степен по история на изкуството. През 1935 г. емигрира в Лондон и започва работа в библиотеката на Аби Варбург (от 1944 г. – Институт Варбург при Лондонския университет). През Втората световна война служи във BBC като анализатор на предаванията на германските радиостанции. В института Варбург работи до 1976 г., а от 1959 г. е негов директор. Заедно с това е редовен професор по история на изкуството в Лондонския университет и гостуващ професор в много други английски и европейски университети. Близки приятели на Гомбрих по това време са Карл Попър и Фридрих фон Хайек, които също са избягали през 30-те години от нацисткия терор в Австрия.

Научните трудове на Ернст Гомбрих, посветени на историята на изкуството, са преведени на десетки езици, а за цялостното си огромно  творчество той е удостояван с много награди и отличия, сред които рицарско звание и Орден на Британската империя,  Австрийски кръст за принос към културата, Орден за заслуги на Френската академия на изкуствата, наградите  Лудвиг Витгенщайн и Гьоте.

Гомбрих е определян като един от най-влиятелните историци на изкуството във Великобритания и в света.

Коментирай »
Препоръчваме още
10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи 10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи
Сладки изкушения за зодия Рак Сладки изкушения за зодия Рак
Защо не си пада по теб...вече Защо не си пада по теб...вече
Спорт vs. диета: Кое е по-силното оръжие срещу излишните килограми? Спорт vs. диета: Кое е по-силното оръжие срещу излишните килограми?
„Новата къща“ от Тес Стимсън изважда стари тайни наяве (предложение за четене) „Новата къща“ от Тес Стимсън изважда стари тайни наяве (предложение за четене)
Първи стъпки при изгаряне: Какво можем да направим в домашни условия Първи стъпки при изгаряне: Какво можем да направим в домашни условия
Популярни и противоречиви: Топ 10 на най-ефективните диети Популярни и противоречиви: Топ 10 на най-ефективните диети
Все повече жени плащат за секс Все повече жени плащат за секс
Три секс съвета за "палави момичета" Три секс съвета за "палави момичета"
Доц. Веселка Радева: Трябва да се научим да живеем и да работим в Космоса Доц. Веселка Радева: Трябва да се научим да живеем и да работим в Космоса
По-възрастните майки косатки защитават синовете, но не и дъщерите си По-възрастните майки косатки защитават синовете, но не и дъщерите си
Енергиен вампир: Как да го разпознаеш и да му се противопоставиш Енергиен вампир: Как да го разпознаеш и да му се противопоставиш
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби