Кратка история на света за млади читатели (предложение за четене)

Сър Ернст Гомбрих е един от най-изтъкнатите учени на XX век

Photo credit: Издателство „Дамян Яков“

Сър Ернст Гомбрих (1909-2001), един от най-изтъкнатите учени на XX век, е събрал във великолепно организирания си разказ историята на света от едно време до наши дни. Всички истории започват с Имало едно време. Така започва и неговата „Кратка история на света“, увлекателна и въздействаща книга, предназначена за млади читатели на всяка възраст.

Без да отегчава с излишни сухи факти и дати, разказът на Е. Х. Гомбрих пресъздава пъстра и всеобхватна картина на развитието на човешката цивилизация от каменната ера до наши дни: картина на войни и завоевания; на смели научни открития и жестоко преследване на учените; на забележителни хора и грандиозни събития – от Конфуций до Екатерина Велика и Уинстън Чърчил, от създаването на първите скални рисунки от далечните ни предци до падането на Берлинската стена.

Книгата е в поредицата на Йелския университет „Малка история на…“

На български език са преведени и издадени „Малка история на философията“ от Найджъл Уорбъртън, „Малка история на икономиката“ от Ниал Кищайни и „Малка история на религията“ от Ричард Холоуей. 

Photo credit: Издателство „Дамян Яков“

Неустоима книга, написана с много любов към младите читатели, обясняваща без усилие и без снизхождение и най-сложните теми от историята. Поколения бъдещи историци ще припишат доживотната си страст към историята и истината на „Кратката история“ на Гомбрих.

- Ню Йорк Таймс

За автора

Ернст Гомбрих е роден на 30 март 1909 година във Виена в заможно еврейско семейство, добре познато в културните среди на града. Първите му публикации са от 1933 г., когато защитава докторска степен по история на изкуството. През 1935 г. емигрира в Лондон и започва работа в библиотеката на Аби Варбург (от 1944 г. – Институт Варбург при Лондонския университет). През Втората световна война служи във BBC като анализатор на предаванията на германските радиостанции. В института Варбург работи до 1976 г., а от 1959 г. е негов директор. Заедно с това е редовен професор по история на изкуството в Лондонския университет и гостуващ професор в много други английски и европейски университети. Близки приятели на Гомбрих по това време са Карл Попър и Фридрих фон Хайек, които също са избягали през 30-те години от нацисткия терор в Австрия.

Научните трудове на Ернст Гомбрих, посветени на историята на изкуството, са преведени на десетки езици, а за цялостното си огромно  творчество той е удостояван с много награди и отличия, сред които рицарско звание и Орден на Британската империя,  Австрийски кръст за принос към културата, Орден за заслуги на Френската академия на изкуствата, наградите  Лудвиг Витгенщайн и Гьоте.

Гомбрих е определян като един от най-влиятелните историци на изкуството във Великобритания и в света.

Коментирай »
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Да разтълкуваме еротичните сънища
„Когато големите станат малки“: Проф. Алберт Бенбасат ни предлага един проникновен автобиографичен роман, наречен от самия него „вехтошарски“.
Красотата на танца
10 от най-романтичните филмови целувки в историята
Георги Господинов пред "Ню Йорк таймс": Тъгата се разпростира по целия свят заради дефицита на бъдеще
Три причини да правите секс всеки ден
4 мързеливи идеи за вкусен десерт от стар и изсъхнал козунак
5 генерални заблуди относно здравословното хранене
Любовта на мъжа минава през... приятелите му
Четири здравословни ползи от сиренето
Кафе или чай? Отговорът може би се крие в нашите гени
Най-миризливите храни в света
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби