Ето как да разпознаем, че змия се готви да ни ухапе  

Токсиколог с ценни съвети – как да разберем дали змията е отровна, как да се предпазим от ухапване и какво да направим, ако бъдем ухапани

Ето как да разпознаем, че змия се готви да ни ухапе  

Photo credit: Skyler Ewing/Pexels

В България се срещат 17 вида змии. Отровните видове са шест: пепелянка, усойница, остромуцунеста усойница, каменарка, котешка змия и вдлъбнаточел смок. Два вида са с токсикологично значение – усойница и пепелянка. Агресивното змийско поведение спрямо хората е акт на самозащита – те хапят при внезапна уплаха или причинена болка, при умишлено или неволно отнемане на възможността им за бягство. Това разказват от ВМА.

В разгара на лятото обикновено се регистрират първите случаи на змийски ухапвания. Честотата и тежестта им варират, но като цяло в България ухапаните са с относително „лека“ симптоматика, казва доц. Людмила Нейкова, началник на Катедра „Токсикология” на Военномедицинска академия (ВМА).

Змийските ухапвания от отровни змии у нас са сравнително редки, като приоритет имат случаите на ухапвания от пепелянка и по-малко – от усойница, пояснява още токсикологът.

Преди да проявят агресивно поведение отровните змии проявяват някои поведенчески признаци:  

 • съскат
 • издуват тялото си
 • нагъват S-образно и повдигат предната част на тялото си
 • по-младите индивиди „плашат“ с потрепващи движения на опашка

По думите на доц. Нейкова ухапванията от неотровни змии са без сериозни последици за хората. Водещи са страхът и шокът от преживяното. В изолирани случаи могат да настъпят локални възпаления в мястото на ухапване, което е следствие от замърсяване на раната и наслояване на инфекция, но в никакъв случай не е от прякото действие на змийската отрова.

Ухапванията от отровни змии се подразделят на сухи и ефективни. В повечето случаи отровата е въведена повърхностно и е необходимо известно време, за да достигне до кръвотока и да се проявят симптоми, което дава достатъчно време за адекватни действия. Изключително важно е човек да остане спокоен в такава ситуация. Паниката и психологичния шок са по-опасни от змийската отровата, категорична е доц. Нейкова.

Сухото ухапване е нанесено от отровна змия чрез отровните и зъби, без да е инжектирана отрова. Обективно се наблюдават пунктуационните белези от зъбите, както при ефективното ухапване, но липсват, както локални, така и общотоксични симптоми на отравяне.

Пепелянките  са „рекордьорите“ у нас по сухи ухапвания, в сравнение с усойниците, което се обяснява с различното им поведение. Тези ухапвания не се нуждаят от специфична терапия, необходима е дезинфекция на раната, за да се превентира наслояването на инфекция. Причинителят на инфекциозната ранева инфекция – татанус (Clostridium tetani) може да попадне в раневата зона, поради което е необходима и актуализация на имунизацията срещу тетанус.

При ефективното ухапване в организма се инжектира определено количество отрова. Клинично протичане се определя от количеството инжектирана отрова, а не механичното травматично поражение от зъбите.

При ефективното ухапване (и от пепелянка, и от усойница) в мястото на ухапването се усеща остра пареща болка. При усойницата тази болка е относително по-търпима, докато при пепелянката е по-силна и по-трудно поносима. Локално се появява бързо нарастващ оток, като по неговата прогресия и по други симптоми, се определя степента на поражение и се предприема съответното терапевтично поведение. Адекватността на мерките на първа помощ или отсъствието им, са фактор за по-леко или по-тежко протичане на интоксикацията, казва още специалистът.

Най-ранните клинични симптоми се проявяват през първите 2 часа, но понякога първите общотоксични симптоми могат да се проявят и на 4-6-и час, понякога и след 12-18 часа. Характерно за змийското ухапване се двете хеморагични петна с големина на просено до лещено зърно, които при натиск не изчезват. Локалният оток и зачервяването около мястото на ухапването са най-изразени в първите часове, постепенно намаляват с времето и на 6-8-ия час са по-равномерно разпределени в поразения крайник. През първите 24 часа е необходимо осигуряването на медицинско наблюдение и контрол на основните физиологични функции на организма.

Резултатът от змийското ухапване зависи от множество фактори:

 • вид, размер, физическо състояние и температура на змията
 • възраст и физиологично състояние на човека
 • алергична предразположеност
 • зона на ухапване (крайник, тяло, вена, мускул)
 • количество инжектирана отрова
 • времето, необходимо на ухапания да намери и получи медицинска помощ и от качеството на тази помощ

❗ Как да разберем, че ухапването е от отровна змия? 

🔹по наличието на две, добре различими прободни ранички, от двата отровни зъба, разположени по кожата на разстояние около 0.5 – 1.0 cm

🔹ухапването от отровна змия е еднократно, докато при смокове или други неотровни змии белегът е от множество зъби, образуват се две успоредни полудъги или V-образен белег, като ухапванията може да са няколко. Тези белези стават добре видими при притискане на ухапаното място, при което от раневите зони избиват дребни капчици кръв

🔹по характерния вид на змията - отровните змии са с триъгълна глава, значително по-широка от врата, с вертикални зеници и късо, но силно тяло; зигзагообразна лента на гърба – характерно за усойниците и рогче на върха на муцуната – при пепелянката.

❗ Как да се реагира при ухапване от отровна змия? 

👉Най-важно е да се запази самообладание и да се ограничи двигателната активност на пострадалия.

👉Важно е да се огледа и в последствие опише змията, с цел нейната идентификация.

👉Желателно е да се отбележи часът на инцидента

👉Да се отстранят и свалят всички пристягащи аксесоари (пръстени, гривни, колиета и други)

 👉Препоръчително е да се обездвижи ухапаното място (най-често крайник), да се шинира (при възможност), без да се спира кръвообращението, да се постави охлаждащ компрес и да не се предприема самолечение. Цел на тези мерки е предотвратяване на разпространението на змийската отрова. Не се правят инцизии на мястото на ухапването в полеви условия и липсата на стерилни инструменти и консумативи - настъпват нежелани усложнения, категорини са експерите.

❕Не се изсмуква кръвта от ухапаното място – дори при микроскопични рани в устната кухина змийската отрова ще проникне в кръвообращението!

❕Не се употребява алкохол!

❕Търси се незабавно медицинска помощ!

В България няма отровни змии, която да убият здрав човек при оказана навреме медицинска помощ. Инциденти може да възникнат при непотърсена такава и/или при наличие на алергични състояния, сериозни системни заболявания, утежняващи състоянието на ухапания, казва още доц. Людмила Нейкова и подчертава, че от важно значение е времевият терапевтичен прозорец – колкото по-бързо и адекватно се предприемат лечебни действия, толкова е по-къс възстановителния период и се превентират усложнения.

Своевременното оказване на лекарска помощ е от решаващо значение за пострадалите. Лечението при ухапване от отровни змии е необходимо да започне незабавно и включва мероприятия, приложени в определена последователност:

 • ухапаният човек се поставя в легнало положение и се препоръчват подкрепящи (успокояващи) мерки;
 • отбелязва се часа на инцидента;
 • отстраняват се и се свалят всички пристягащи аксесоари (пръстени, гривни, колиета и други);
 • имобилизира се увредения крайник;
 • промивка със светлорозов разтвор на калиев хиперманганат (KMnO4) или друг антисептик.
 • ❕ Инжектирането на антидотен специфичен противозмийски серум се провежда в лечебно заведение (в болнична среда или в спешен медицински център).

Превенция на ухапване от змии:

 • да не се бърка „на сляпо” в кухини на дънери и трупи, в скални цепнатини и под големи камъни
 • внимание при влизане в стари постройки или други потенциални места за скривалище на змии
 • при скално катерене, не е безопасно захващането за первази или пукнатини, без първо да се огледат, тъй като змиите са студенокръвни същества и често „се припичат“

При ухапване от отровна змия незабавно да се търси медицинска помощ в най-близкото лечебно заведение поради риск от усложнено протичане, напомня още веднъж специалистът. Лечението трябва да започне възможно най-рано и да бъде проведено в съответствие с утвърдения диагностично-терапевтичен протокол в стандарта по клинична токсикологията, съветва токсикологът. 

Коментирай »
Препоръчваме още
Д-р Матев: Не обвинявайте гените и лютите храни за хемороидите  Д-р Матев: Не обвинявайте гените и лютите храни за хемороидите 
Четири зодии, които винаги превръщат приятелството във връзка Четири зодии, които винаги превръщат приятелството във връзка
Нещо зловещо се случва на границата между България, Сърбия и Румъния в „Река в лабиринта“ (предложение за четене) Нещо зловещо се случва на границата между България, Сърбия и Румъния в „Река в лабиринта“ (предложение за четене)
Седемте смъртни гряха на американската мечта оживяват в „Уендиго“ от Стефан Стефанов (предложение за четене) Седемте смъртни гряха на американската мечта оживяват в „Уендиго“ от Стефан Стефанов (предложение за четене)
Най-вероятно е да срещнеш любовта в... Най-вероятно е да срещнеш любовта в...
Кокошките се изчервяват в зависимост от емоциите си Кокошките се изчервяват в зависимост от емоциите си
Сърцето на моторист се премести вдясно след катастрофа Сърцето на моторист се премести вдясно след катастрофа
Предложение за четене: „Сбогом на всички котки“ от ненадминатия хуморист П. Г. Удхаус Предложение за четене: „Сбогом на всички котки“ от ненадминатия хуморист П. Г. Удхаус
Проучване: Средиземноморската диета удължава живота при хора с риск от сърдечни болести Проучване: Средиземноморската диета удължава живота при хора с риск от сърдечни болести
Честваме монах от Габрово, загинал мъченически за вярата  Честваме монах от Габрово, загинал мъченически за вярата 
Шест полезни съвета, които ще ни спестят неприятности по време на пътуване Шест полезни съвета, които ще ни спестят неприятности по време на пътуване
Как да запазим независимостта във връзката Как да запазим независимостта във връзката
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби