Отбелязваме Деня на спонтанните актове на доброта 💝

Какво ще е твоето добро дело днес? А утре? 

©Grain45 from ภาพของNattarada via Canva.com 

Денят на спонтанните актове на доброта се отбелязва всяка година на 17 февруари. Той е посветен на каузата да за насърчаване на хората да извършват спонтанни и безкористни прояви на доброта към другите. Целта е да си припомним положителното въздействие, което малките жестове на внимание и доброта могат да окажат върху хората и общностите.

Концепцията на Деня на спонтанната доброта е в извършването на нещо приятно за някого, без да се очаква нещо в замяна. Проявите на доброта могат да варират от прости жестове, като това да задържите вратата на някого, да направите комплимент на непознат или да платите кафето на някого, до по-значими дейности като доброволческа дейност, помощ на съсед в нужда или дарение за благотворителна кауза. 

Националният ден на случайните прояви на доброта е част от по-широко движение, което насърчава хората да включат алтруизма в ежедневието си. Надеждата е, че тези действия ще предизвикат ефект на вълна от доброта, вдъхновявайки други хора да „предадат нататък“ жеста, като допринесат да станем едно по-състрадателно и грижовно общество.

Движението "Случайни актове на доброта" започва преди повече от 40 години в района на залива на Сан Франциско. През 1982 г. писателката и активистка от Бъркли Ан Хърбърт публикува първия известен разказ за "Практикуване на спонтанни актове на доброта и на безцелна красота".

Различни организации и общности популяризират Деня на спонтанните актове на доброта, като организират събития, споделят истории за доброта и насърчават хората да използват социалните медии, за да разпространяват позитивизъм. Денят служи като напомняне, че малките прояви на доброта могат значително да променят нечий ден и да помогнат за изграждането на един по-съпричастен и по-добър свят.  

Включи се в инициативата и опитай да направиш поне едно добро дело за някого днес. Ако харесваш подобни празници, не пропускай и 13 ноември, когато отбелязваме Световния ден на добротата: 

Да направим поне едно добро дело днес: Световен ден на добротата е!

Коментирай »
Още по темата
5 изключително лесни начина да направиш деня си (и на хората около теб) по-добър
13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро
10 начина да бъдеш по-добър човек
Препоръчваме още
Лесна рецепта за вкусен омлет (само три съставки)
Усмивката е ключът към красотата
Тест на личността: Формата на стъпалото издава какъв човек си
Защо яйцата експлодират в микровълнова печка?
В токсична връзка ли съм? Как да разпознаем емоционалния насилник
За котетата и законите на физиката
Епилепсията и нейните прояви: От какво се нуждаят пациентите и кои са подходящите спортове за тях  
Шест сигурни признака, че той лъже
Останало ли е място на Земята, което не носи човешки отпечатък?
За мъжете и романтиката...
ТЕСТ: Умееш ли да флиртуваш?
Дженифър Лорънс: „Без лоши чувства“ ме върна на снимачната площадка
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби