Как да се предпазим от инфекция с HPV

Една от най-ефективните методи за предотвратяване на HPV инфекцията е ваксинацията

Как да се предпазим от инфекция с HPV

Photo via Canva.com

Човешкият папиломен вирус (HPV) е общото название на много разпространена група вируси. Те не причиняват проблеми при повечето хора, но някои видове могат да причинят генитални брадавици или рак. В почти 90% от случаите инфекцията с HPV остава незабелязана и понякога може да доведе до тежки и сериозни заболявания и при двата пола.

HPV (Human Papilomavirus) са двойноверижни ДНК вируси от семейство Papilomaviridae, които са класифицирани по типове с номера според реда на откриването им. Над 100 типа на HPV са познати, от които около 40 са свързани с генитални инфекции. Гениталните типове HPV се категоризират според епидемиологичната им връзка с рака на шийката на матката:

  • Нискорискови вирусни типове – 6, 11, 42, 43, 44 - с нисък риск от прогресиране към рак на маточната шийка. Причинители са на доброкачествени или нискостепенни цервикални лезии, генитални кондиломи и други кожни образувания или рецидивираща респираторна папиломатоза.
  • Високорискови вирусни типове – 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 са с изключително висок риск от развитие на злокачествено заболяване. Причинители са на нискостепенни, високостепенни цервикални лезии и инвазивен карцином.

Има ли превенция? Да!

Една от най-ефективните методи за предотвратяване на HPV инфекцията е ваксинацията, посочват от МБАЛ ВИТА.

HPV ваксината - единствената, регистрирана срещу раково заболяване

Във ваксината срещу човешки папиломен вирус няма вирус, има вирусоподобни частици. Имунизация срещу HPV може да се направи във всяка една възраст след 9 години както при момичета, така и при момчета. Няма горна граница за поставянето ѝ.

В България най-модерната 9-валентна ваксина срещу HPV е напълно безплатна за всички момичета на възраст между 9 и 14 ненавършени години и се поставя от личния лекар. Всички желаещи извън тази група могат да я закупят свободно от аптеките и да се защитят срещу HPV и свързаните с вируса заболявания.

Тъй като една от най-честите причини за заразяване е при сексуален контакт, използването на латексов презерватив може да намали риска от предаване на HPV. Жените следва да се подлагат на редовни скринингови изследвания за рак на шийката на матката, като цитонамазка (пап-тест) и HPV-ДНК тест, както е препоръчано от лекаря. Това позволява ранното откриване и лечение на аномалните клетъчни промени, преди те да станат ракови. Избягването на рисково сексуално поведение, включително сексуални контакти с множество партньори, също може да намали риска от инфекция с HPV.

Цитонамазка, колпоскопия, ехография: Как протича прегледът при гинеколог

Значение за превенция срещу HPV имат също правилното хранене, редовната физическа активност и избягване на тютюнопушенето и консумацията на алкохол. Като цяло здравословния начин на живот подобрява имунната система и помага на организма да се справя с вируси, включително и HPV.

HPV инфектира сквамозните клетки, които покриват вътрешните повърхности на тези органи. Поради тази причина повечето видове карциноми, свързани с HPV, са наречени плоскоклетъчни карциноми. Някои видове карциноми на шийката на матката произхождат от HPV инфекция на жлезисти клетки в шийката на матката и се наричат аденокарциноми.

Какви карциноми могат да причинят инфекциите с високорискови HPV

Дълготрайните инфекции с високорискови HPV могат да причинят карциноми в части от тялото, където HPV заразява клетките, като например в шийката на матката, орофаринкса, ануса, пениса, вагината и вулвата и може да причини:

  • Карцином на шийката на матката: На практика всички видове карциноми на шийката на матката се причиняват от HPV. Рутинният скрининг може да предотврати повечето видове карциноми на шийката на матката, като позволява на специалистите да намерят и отстранят предкарциномни клетки, преди да се развият в карцином. В резултат на това заболеваемостта от рак на шийката на матката намалява.
  • Орофарингеален карцином: повечето от тези ракови заболявания, които се развиват в гърлото (обикновено на сливиците или задната част на езика), се причиняват от HPV. Броят на новите случаи се увеличава всяка година.
  • Анален карцином: Над 90% от аналните ракови заболявания се причиняват от HPV. Броят на новите случаи и смъртните случаи от рак на ануса нараства всяка година. Ракът на ануса се среща почти два пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.
  • Карцином на пениса: Повечето видове карцином на пениса (над 60%) се причиняват от HPV.
  • Вагинален карцином: Повечето вагинални карциномни заболявания (75%) са причинени от HPV.
  • Карцином на вулвата: Повечето видове рак на вулвата (70%) се причиняват от HPV.
Коментирай »
Още по темата
Цитонамазка, колпоскопия, ехография: Как протича прегледът при гинеколог Цитонамазка, колпоскопия, ехография: Как протича прегледът при гинеколог
HPV ваксината - единствената, регистрирана срещу раково заболяване HPV ваксината - единствената, регистрирана срещу раково заболяване
Ракът на маточната шийка: Пациентките губят средно по 20 години живот, а превенция има Ракът на маточната шийка: Пациентките губят средно по 20 години живот, а превенция има
Препоръчваме още
Как се газира водата? Митове и факти за газираните води Как се газира водата? Митове и факти за газираните води
„Математика за феите“ - свеж прочит на житейския път на Ада Байрон (предложение за четене) „Математика за феите“ - свеж прочит на житейския път на Ада Байрон (предложение за четене)
Похъркващ сънливец Похъркващ сънливец
Новото поколение лекарства срещу затлъстяване: Какви са те, какво лекуват и кой ги произвежда Новото поколение лекарства срещу затлъстяване: Какви са те, какво лекуват и кой ги произвежда
Шестте класики в секса Шестте класики в секса
Турската ривиера: Пленителни природни гледки и кулинарни изкушения за велосипедистите Турската ривиера: Пленителни природни гледки и кулинарни изкушения за велосипедистите
Как да живеем „Без болка“? Уроците на физиолога Пийт Егоскю (предложение за четене) Как да живеем „Без болка“? Уроците на физиолога Пийт Егоскю (предложение за четене)
Това е най-добрият начин да се гали котка Това е най-добрият начин да се гали котка
„Евангелие от Афраний“ - свещената история през детективския поглед на един агностик (предложение за четене) „Евангелие от Афраний“ - свещената история през детективския поглед на един агностик (предложение за четене)
„Приказките на Лилит и Селена“: Божествения талант да бъдеш себе си (предложение за четене) „Приказките на Лилит и Селена“: Божествения талант да бъдеш себе си (предложение за четене)
Уасаби подобрява паметта на възрастни хора Уасаби подобрява паметта на възрастни хора
„Зимата на нашето недоволство“ - голямото завръщане на Джон Стайнбек (предложение за четене) „Зимата на нашето недоволство“ - голямото завръщане на Джон Стайнбек (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби