HPV ваксината - единствената, регистрирана срещу раково заболяване

Средно 43 жени на ден се диагностицират с рак на маточна шийка

Photo credit: Arek Socha/Pixabay

Ваксиналното покритие срещу рак на маточната шийка е не повече от три процента. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова, член на Коалиция HPV. Коалицията е експертна, неправителствена, мултидисциплинарна и независима организация, обединяваща лекари и неправителствени организации.

Единствената ваксина, регистрирана срещу раково заболяване

Средно 43 жени на ден се диагностицират с рак на маточна шийка, показват данни от Националния статистически институт. Ваксината срещу човешки папиломен вирус е единствената, регистрирана срещу раково заболяване, каза още проф. Аргирова. Човешкият папиломен вирус е вирус, който причинява рак, като локализацията не е само на шийката на матката, посочи тя. Този вирус е ДНК-съдържащ вирус и се отличава от другите, затова на определена възраст на жените непременно трябва да се извърши цитонамазка, а при необходимост и други изследвания, допълни проф. Аргирова. 

Във ваксината срещу човешки папиломен вирус няма вирус, а има вирусоподобни частици, обясни проф. Аргирова и увери, че не се предполага или подозира каквато и да е намеса в генетичен аспект. По думите ѝ ваксината е безопасна. Ваксината е предназначена за момичета между 9 и 14-годишна възраст, а в някои държави ваксинират и момчета, допълни тя.

Ваксинирането у нас буксува

Представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски призова да се промени програмата за безплатно ваксиниране срещу вируса и в нея да се включи възможността за ваксиниране и на момчета. Целта е да се спре разпространението на вируса изобщо. Най-ефективната възраст за поставяне на ваксината е 9 – 14 години, включваща две дози. Ваксинирането на над 15-годишна възраст предвижда три дози, обясни той.

В България системно се проваля идеята и възможността за здравно образование в училищата, каза още той. По думите му в Плана за възстановяване и устойчивост е включено здравното и сексуално образование, което да бъде разработено от Министерството на образованието и науката,  съобразено с възрастта на децата.  

Проваляме се като общество и в създаването на груповия имунитет, каза още доц. Околийски и посочи, че Австралия е на път да изкорени заболяването, а в Румъния през последните три месеца са поставени близо 100 000 дози ваксина. В България единствената област, в която се осигурява лечение на всички нуждаещи се, е ХИВ/СПИН, но за сметка на това спря процесът по активно издирване на хората от рисковите групи, добави той. 

Световната здравна организация със стратегия за елиминиране на рака на маточната шийка

Препоръките на СЗО е ваксината срещу човешки папиломен вирус да се въведе в рутинната имунизационна програма, да се осигури адекватно проследяване на жените, които имат положителен скринингов тест като част от националната програма за скрининг, да се увеличи обхватът на скрининга, посочи доц. Околийски.  

В стратегията на СЗО за елиминиране на рака на маточната шийка е предвидено до 2030 г. 90 на сто от момичетата до 15-годишна възраст да са ваксинирани, 70 на сто от жените до 35-годишна възраст да се изследват, като повторно изследване трябва да се направи на 45-годишна възраст, 90 на сто от жените, диагностицирани с рак на маточната шийка, да се лекуват, посочи доц. Околийски.

Антимикробната резистентност у нас

Друг сериозен проблем в България е антимикробната резистентност, посочи доц. Околийски и припомни, че по време на COVID пандемията страната ни е единствената, в която приемът на антибиотици се повиши с 30 процента. 

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Как да се предпазим от инфекция с HPV
„Магическите“ гъби могат да бъдат от полза за жените с рак
Откриха връзка между психическите заболявания и рака на маточната шийка
Препоръчваме още
Откриха причината за лошия дъх в устата
Предложение за четене: „Шега” от Янис Палавòс
Алкохолът, който най-много засилва женското сексуално желание
Отбелязваме Деня на спонтанните актове на доброта 💝
Дейл Карнеги ни учи как да решаваме конфликтите в живота си (предложение за четене)
Кой герой от "Шрек" си според зодиакалния си знак?
Осем причини за изневярата на мъжа 
Д-р Матев: Не обвинявайте гените и лютите храни за хемороидите 
Жега, слънце и опасности: Кои са най-честите травми през лятото и как да се предпазим
Последната вечеря на десет мъже, осъдени на смърт
Самотата влияе не само на психическото, но и на физическото здраве
Седем неща, които се случват с тялото ни, ако прекаляваме със сиренето
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби