Началото на шоколада: Кога и как се е появило любимото ни изкушение В превод името на диворастящото какаово дърво означава „храна на боговете“
В превод името на диворастящото какаово дърво означава „храна на боговете“
Знаете ли, че родината на какаото е Мексико? В превод името на диворастящото какаово дърво означава „храна на боговете“ заради енергията, с която дарява почитателите си.
Ацтеките и маите го откриват около 600 година и започват да правят напитка от плодовете му, която нарекли „xcoatl”
В Европа шоколадът под формата на напитка пристига през 1606 година с италианския пътешественик и търговец на роби Антонио Карлети.
Първата шоколадова фабрика в САЩ е основана от д-р Джеймс Бейкър и талантливия майстор на шоколадови изделия от Ирландия Джон Ханън. „Baker Chocolate Company“ е основана с името „Hannon’s Best Chocolate“ в Дорчестър, щата Масачузетс, през 1765 година.
Името на фабриката е сменено след като Джон Ханън изчезва по време на пътешествие и неговата съпруга я продава на д-р Джеймс Бейкър.
Във Великобритания първите шоколадови блокчета са пуснати в продажба от „Фрай и синове“ през 1847 година.
Коментирай »