Защо местата ни в самолета не са едно до друго?

Нормално ли е това и защо се случва?

Защо местата ни в самолета не са едно до друго?

снимка: pixabay.com

Все по-често се случва пътници да се оплакват, че са купили билетите си в една резервация, платили са едновременно и въпреки това, получавайки бордните си карти и качвайки се в самолета, установяват, че са разпределени на различни места, понякога в двата края на самолета.

Нормално ли е това и защо се случва? Отговор на този въпрос ни дава Ванина Хаджиева от онлайн туристическа агенция eSky.

Ако пътувате с нискотарифни авиокомпании, това е напълно нормално и е част от политиката и правилата на компаниите и не трябва да изненадва никой. В този случай, това че пътниците са в една резервация и са закупили билетите си едновременно, няма никакво значение.

Редовни и нискотарифни авиокомпании - какво трябва да знаем

Процесът по изготвяне на бордна карта обикновено става не по-рано от 48 часа преди полета, ако не е заплатена услуга, даваща право на по-ранен чек-ин. Именно тогава системата на компанията разпределя на абсолютно случаен принцип местата, които пътници ще заемат по време на полета.

По този начин се получава така, че при двойка, пътуваща заедно, единият пътник да седи на място 10А, а другият на 21C.

Разбира се, ако това е от значение за пътниците и те задължително искат да бъдат един до друг, авиокомпаниите дават възможност срещу допълнително заплащане да изберете конкретни места.

Три важни неща за бордната карта, които задължително трябва да знаете

Така освен да пътувате заедно, можете да изберете дали да сте до прозореца, до пътеката или до авариен изход, където мястото за краката е повече и се пътува по-комфортно.

При редовните авиокомпании изборът на места е безплатен, но дори и да не резервирате предварително, в повечето случаи, когато се чекирате на гише, служителите ще ви дадат съседни места и ще се съобразят с желанието ви за пътека/прозорец, ако това е възможно.

Обезщетение при пътуване със самолет – какво трябва да знаем

Когато резервирате самолетен билет, можете да си изберете място както по време на резервационния процес, така и след като билетът вече е издаден.

Ако желаете конкретни места, можете да ги добавите до няколко часа преди полета, но все пак не го оставяйте за последния момент, защото изборът може да е по-ограничен, съветват от eSky.

1 коментар »
Още по темата
Турбуленциите се усещат по-често и по-силно в самолетите, ето защо Турбуленциите се усещат по-често и по-силно в самолетите, ето защо
Седем трика за купуване на евтини самолетни билети Седем трика за купуване на евтини самолетни билети
10 начина да пътуваме повече и да пестим пари 10 начина да пътуваме повече и да пестим пари
Ваканция през септември - изгодни оферти за полети и хотели Ваканция през септември - изгодни оферти за полети и хотели
Редовни и нискотарифни авиокомпании - какво трябва да знаем Редовни и нискотарифни авиокомпании - какво трябва да знаем
Ръчен багаж в самолета – всичко, което трябва да знаете Ръчен багаж в самолета – всичко, което трябва да знаете
Три важни неща за бордната карта, които задължително трябва да знаете Три важни неща за бордната карта, които задължително трябва да знаете
10 правила при лов на евтини самолетни билети 10 правила при лов на евтини самолетни билети
Когато самолетът отлети без теб Когато самолетът отлети без теб
Препоръчваме още
„Хотел „Ирис“ от авторката на „Любимата формула на Професора“ Йоко Огава (предложение за четене) „Хотел „Ирис“ от авторката на „Любимата формула на Професора“ Йоко Огава (предложение за четене)
Уникална скрита камера изкарва акъла на нюйоркчани Уникална скрита камера изкарва акъла на нюйоркчани
Защо мъжете и жените обичат различно? Защо мъжете и жените обичат различно?
Да освежим работното място Да освежим работното място
„Брачната двойка червени рибки“ (2013) и „Венчелистчета и други неудобни истории“ от Гуадалупе Нетел (предложение за четене) „Брачната двойка червени рибки“ (2013) и „Венчелистчета и други неудобни истории“ от Гуадалупе Нетел (предложение за четене)
Любовните проблеми на един 5-годишен Казанова Любовните проблеми на един 5-годишен Казанова
До 4 години живот без кръвопреливане: Какво е таласемията и защо пациентите се нуждаят от кръв До 4 години живот без кръвопреливане: Какво е таласемията и защо пациентите се нуждаят от кръв
Тя е романтика, страст, обич, близост, любов... Но знаете ли тези пет факта за целувката? Тя е романтика, страст, обич, близост, любов... Но знаете ли тези пет факта за целувката?
Историята на „Боксьорът от Нова махала“ – от улицата до ринга (предложение за четене) Историята на „Боксьорът от Нова махала“ – от улицата до ринга (предложение за четене)
Трите зодии, които никога не прощават изневярата Трите зодии, които никога не прощават изневярата
Съветите на Изи: Кой е най-щадящият начин за изправяне на косата  Съветите на Изи: Кой е най-щадящият начин за изправяне на косата 
Дните без телевизия са ключ към по-здравословен живот Дните без телевизия са ключ към по-здравословен живот
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби