Зашеметяваща мозайка разкрива пет огромни звездни „детски градини“

Астрономи създадоха зашеметяваща мозайка от млади звездни купове, съставена от 1 милион снимки от телескоп

Астрономи създадоха зашеметяваща мозайка от млади звездни купове, които се крият в трудно видими зони на нашата галактика, предаде Асошиейтед прес. 

Мозайката, публикувана в четвъртък, разкрива пет огромни звездни „детски градини“, отдалечени на по-малко от 1500 светлинни години. Една светлинна година е близо 9,7 трилиона километра.

За да създадат своя звезден атлас, учените са събрали повече от 1 милион снимки, направени в продължение на пет години от Европейската Южна обсерватория в Чили. Инфрачервеният телескоп на обсерваторията е успял да надникне през облаци прах и да разпознае млади звезди.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ESO (@esoastronomy)

„Можем да открием дори най-слабите източници на светлина, като звезди, които са много по-малки от Слънцето, като разкриваме обекти, които никой досега не е виждал“, каза научният ръководител на проекта Щефан Майнгаст от Виенския университет.

Наблюденията, проведени от 2017 до 2022 г., ще помогнат на изследователите да разберат по-добре как звездите се развиват от прах, каза Майнгаст. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ESO (@esoastronomy)

Откритията, публикувани в списание „Астрономи енд астрофизикс“, допълват наблюденията на космическия апарат за картографиране на звездите „Гая“ на Европейската космическа агенция, който е в орбита на разстояние почти 1,5 милиона километра.

„Гая“ обаче се фокусира върху оптичната светлина, пропускайки повечето от обектите, затъмнени от космическия прах, уточняват астрономите.

Източник: Христо Кьосев/БТА, Gerd Altmann/Pixabay
Коментирай »
Още по темата
Звезда с две лица? Всъщност има такава Звезда с две лица? Всъщност има такава
"Джеймс Уеб" засне огромен гейзер на сатурновата луна Енцелад "Джеймс Уеб" засне огромен гейзер на сатурновата луна Енцелад
Определиха възрастта на пръстените на Сатурн Определиха възрастта на пръстените на Сатурн
Мистериозен китайски космически кораб се завърна на Земята след 276 дни в орбита Мистериозен китайски космически кораб се завърна на Земята след 276 дни в орбита
Препоръчваме още
Най-ефективните храни против запек Най-ефективните храни против запек
Куба отвъд стереотипите в „Кубинците“ от Антъни ДеПалма (предложение за четене) Куба отвъд стереотипите в „Кубинците“ от Антъни ДеПалма (предложение за четене)
ТЕСТ: Каква птица си? ТЕСТ: Каква птица си?
Разпознай дали е верен по чертите на лицето му Разпознай дали е верен по чертите на лицето му
„Homo sapienne“ от една „неочаквана литературна звезда“ (предложение за четене) „Homo sapienne“ от една „неочаквана литературна звезда“ (предложение за четене)
Седем сигурни начина да убиеш страстта Седем сигурни начина да убиеш страстта
За порното с любов За порното с любов
ТЕСТ: Купонджийка ли си или истински домошар? ТЕСТ: Купонджийка ли си или истински домошар?
Предложение за четене: „Жената от Йерусалим“ от А. Б. Йехошуа Предложение за четене: „Жената от Йерусалим“ от А. Б. Йехошуа
Вкусно, полезно и потиска апетита – вълшебното авокадо Вкусно, полезно и потиска апетита – вълшебното авокадо
Как да откажете на мъж Как да откажете на мъж
Всеки ден по бира през лятото Всеки ден по бира през лятото
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби