Любовта невинаги е дипломатична в „Червено, бяло и кралско синьо“ (предложение за четене)

Дебютният роман на Кейси Маккуистън може да се похвали и с успешна екранизация на Amazon Prime

Любовта невинаги е дипломатична в „Червено, бяло и кралско синьо“ (предложение за четене)

Photo credit: Издателство „Сиела”

Сензацията от световен мащаб „Червено, бяло и кралско синьо“ на Кейси Маккуистън, която завладя милиони читатели още с излизането си и вдъхнови едноименния филм на Amazon Prime с участието на Ума Турман, Николас Галицин и Тейлър Захар Перес, вече може да бъде открита и на български език. 

Моментален бестселър на New York Times, носител на наградите на Goodreads за „Най-добра романтика“ и „Най-добър дебют“ и обявен за книга на годината на Vogue, Vanity Fair и NPR, „Червено, бяло и кралско синьо“ e романтична, остроумна и секси история, в която любовта невинаги е дипломатична. 

Когато майка му става президент на САЩ, от момче, израснало сред хълмовете на Тексас, Алекс Клеърмонт-Диас се превръща в най-близкото до кралска особа отвъд океана. Млад, красив, харизматичен и умен – Алекс е златна кокошка за маркетинга на Белия дом. Медиите го обичат, а жълтите вестници следват всяко негово движение. 

Но границата между любовта и омразата в публичното пространство е тънка и Алекс добре осъзнава, че той може както да помогне, така и да навреди на кариерата на майка си. 

Затова, когато е поканен на високопрофилна кралска сватба в консервативна Англия, той трябва да бъде безупречен. И при никакви обстоятелства да не се забърква в неприятности – особено що се отнася до една определена кралска особа. 

Изправен срещу тежестта на обществените очаквания, традициите и предразсъдъците, Алекс ще трябва да се осмели да последва сърцето си в търсене на щастието. И да разбере, че в в борбата за любовта – и дипломацията – всичко е позволено. 

Обичаният класически сюжет на кралския романс оживява с нов, модерен и свеж глас в дебютния роман на Кейси Маккуистън, който се заиграва с множество елементи от американската политика и култа към британското кралско семейство, а резултатът е забавна и нестандартна история за любовта, която прекрачва всички граници. 

Допълнена с бонус глава от гледната точка на принц Хенри, „Червено, бяло и кралско синьо“ е неустоима романтична комедия, изпълнена с надежда и хумор, която ще докосне сърцата на най-запалените почитатели на жанра. 

„Скандално забавна... секси, остроумна, романтична и вълнуваща книга.“
Тейлър Дженкинс Рийд

„Носех тази книга навсякъде със себе си и използвах всяка свободна секунда да чета. Поглъщаща, изключително смешна, нежна и секси – тази книга има всичко, към което се стремя.“
Кристина Лорен

„Тази книга е перфектният десерт, който си позволявате само в най-хубавите и най-лошите си дни.“
Джулия Уелан

„Шедьовър на бягството от реалността. Наистина е страхотно да живеете с света на тази книга и да си представяте, че той става реалност.“
Списание Vogue

„Супер специфичната любовна история, от която не сте подозирали, че ще имате нужда.“
Списание Cosmopolitan

Photo credit: Издателство „Сиела”

Из „Червено, бяло и кралско синьо“ от Кейси Маккуисън, откъс от книгата

ВТОРА ГЛАВА

Зара плясва купчина списания на масата и те отекват оглушително в залата за пресконференции в Западното крило.

– Това са само тези, които видях на път за насам тази сутрин – казва тя. – Не мисля, че има нужда да ти напомням, че живея на две пресечки оттук.

Алекс се втренчва в заглавията пред себе си.

СПЪВАНЕТО ЗА 75 000 ДОЛАРА КРАЛСКА БИТКА:

Принц Хенри и президентският син си разменят удари на кралската сватба

ТОРТАГЕЙТ: Алекс Клеърмонт-Диас става причина за Втората англо-американска война

Всяко е съпътствано от снимка на него и Хенри, проснати по гръб сред купчина от торта, нелепият костюм на Хенри е накриво и осеян със смачкани цветя от маслен крем, китката му е приклещена в ръката на Алекс, а бузата му е прорязана от тънка червена черта.

– Сигурна ли си, че не трябва да сме в Ситуационната зала за тази среща? – пита Алекс.

Явно нито Зара, нито майка му, която седи от другата страна на масата, намират репликата му за забавна. Президентът му хвърля изпепеляващ поглед над очилата си за четене и той млъква.

Не може да се каже, че се страхува от Зара, заместник-шеф на кабинета на майка му и нейна дясна ръка. Изглежда сприхава, но Алекс е готов да се закълне, че някъде дълбоко в нея се крие съчувствие. Повече се страхува какво ще направи майка му. В детството им тя често ги караше да говорят за чувствата си, а после стана президент и в живота им чувствата отстъпиха на заден план, заменени по-скоро от международните връзки. Той не е сигурен кой вариант вещае по-лоша съдба.

– „Очевидци от кралския прием съобщават, че двамата били видени да се карат само няколко минути преди… тортастрофата“ – прочита Елън на глас с изключително презрение от броя на Sun, който държи в ръцете си. Алекс дори не се опитва да отгатне как се е сдобила с днешния брой на британски таблоид. Президент Мама е неразгадаема. – „Но хора, запознати с кралското семейство, твърдят, че враждата на президентския син с Хенри бушува от години. Един от източниците заяви пред Sun, че Хенри и президентският син са скарани още от първата си среща на Олимпийските игри в Рио де Жанейро и враждебността постепенно е нараствала – напоследък за двамата е трудно дори да присъстват в една и съща стая. Изглежда, е било само въпрос на време Алекс да приложи американския подход: ръкопашна сватка.“

– Наистина не мисля, че спъването в някаква маса може да се нарече „ръкопашна“… – Александър – казва Елън със зловещо спокоен глас. – Млъкни.

Той млъква.

– „Човек не може да не се запита – продължава да чете Елън – дали враждебността между тези двама влиятелни синове е допринесла за отношенията, определени от мнозина като ледени и резервирани, между администрацията на президент Елън Клеърмонт и монархията през последните години.“

Тя хвърля списанието настрани и сключва ръце върху масата.

– Моля те, разкажи ми още някой виц – казва Елън. – С нетърпение чакам да ми обясниш кое му е смешното.

 Алекс няколко пъти отваря уста и отново я затваря.

– Той започна – казва накрая. – Аз едва го докоснах – той ме блъсна, а аз го сграбчих само за да се опитам да запазя равновесие и…

– Сладурче, как да ти обясня, че пресата пет пари не дава кой какво е започнал – казва Елън. – Като твоя майка мога да допусна, че вината може би не е твоя, но като президент единственото, което искам, е ЦРУ да инсценира смъртта ти и да разчитам на съчувствието на хората за смъртта на детето ми, за да си осигуря втори мандат.

Алекс стисва челюсти. Свикнал е да прави неща, които вбесяват служителите на майка му – в тийнейджърските си години имаше склонност да изобличава колегите ѝ за разминаванията в начина им на гласуване на мероприятия с поддръжници за набиране на средства в окръг Колумбия, – а той се е появявал в таблоидите по далеч по-неудобни поводи от този. Но никога с толкова катастрофално ужасни последици за международните отношения.

– Нямам време да се занимавам с това в момента, така че ето какво ще направим – казва Елън и изважда един джоб от кожената си папка. Той е пълен с някакви, на вид официални, документи, осеяни със самозалепващи се листчета в различни цветове, а на първото пише: СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА УСЛОВИЯТА.

 – Хм – казва Алекс.

 – Ти – казва тя – ще се подмажеш на Хенри. Заминаваш в събота и ще прекараш неделята в Англия.

Алекс примигва.

– Късно ли е да избера варианта с инсценировката на смъртта ми?

 – Зара ще те информира за останалото – продължава Елън, без да му обръща внимание. – Аз имам към петстотин срещи точно в този момент. – Става, тръгва към вратата, спира се, целува ръката си и притиска с нея темето му. – Ти си идиот. Обичам те.

А после се отдалечава по коридора потраквайки с токчета, а Зара се настанява на освободения от нея стол с такова изражение, сякаш би предпочела наистина да уреди смъртта му. Формално погледнато, тя не е най-влиятелният или най-важният играч в отбора на майка му в Белия дом, но работи с Елън, откакто Алекс беше на пет, а Зара току-що беше завършила Университета „Хауърд“. Тя е единствената, на която майка му се доверява да командва президентското семейство.

– Добре, ето как стоят нещата – казва Зара. – Не съм мигнала цяла нощ, за да провеждам конферентни разговори с куп надути кралски съветници и пиари и с шибания адютант на принца, за да уредя това, така че ще следваш този план точка по точка и няма да го прецакваш, ясно ли е?

Дълбоко в себе си Алекс все още смята, че цялото това нещо е абсолютно нелепо, но кимва. Зара изобщо не изглежда убедена, но продължава.

– Първо, Белият дом и монархията ще излязат със съвместно изявление за пресата, че случилото се на кралската сватба е било пълна случайност и недоразумение…

– Както и беше.

– … и въпреки че рядко се виждате, през последните няколко години ти и принц Хенри сте близки приятели.

– Какви сме?

Коментирай »
Препоръчваме още
Осем знака, че той не те заслужава Осем знака, че той не те заслужава
13 вредни мисли, които да прогоните веднага 13 вредни мисли, които да прогоните веднага
Една вечна коледна класика: „Под раззелененото дърво“ от Томас Харди (предложение за четене) Една вечна коледна класика: „Под раззелененото дърво“ от Томас Харди (предложение за четене)
Без срам и вина: Как да разпознаем и преборим следродилната депресия Без срам и вина: Как да разпознаем и преборим следродилната депресия
ТЕСТ: Колко е добра паметта ти? ТЕСТ: Колко е добра паметта ти?
Днес е Зимна Богородица – празнуваме Сретение Господне и Петльовден по стар стил Днес е Зимна Богородица – празнуваме Сретение Господне и Петльовден по стар стил
ТЕСТ: Кажи ми коя зодия е гаджето ти и разбери колко много те обича ТЕСТ: Кажи ми коя зодия е гаджето ти и разбери колко много те обича
Органичната диета: универсален хранителен режим или скъпо удоволствие Органичната диета: универсален хранителен режим или скъпо удоволствие
3 секс пози, в които ще се влюбиш 3 секс пози, в които ще се влюбиш
Секс по вампирски Секс по вампирски
Как да живеем „Без болка“? Уроците на физиолога Пийт Егоскю (предложение за четене) Как да живеем „Без болка“? Уроците на физиолога Пийт Егоскю (предложение за четене)
Любовта преди и след: Ето как се променят двойките във всяка връзка Любовта преди и след: Ето как се променят двойките във всяка връзка
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби