Предизвикваме те да не заплачеш: Историята на най-тъжната коледна песен

🎄"Have Yourself a Merry Little Christmas" и днес е сред най-обичаните празнични песни🎄

Предизвикваме те да не заплачеш: Историята на най-тъжната коледна песен

Photo via Canva.com/AI Generated Image

Започваме с малко уточнение - няма официална класация, отредила на „Have Yourself a Merry Little Christmas“ приза за най-тъжна коледна песен. Парчето обаче се смята за една от най-тъжните такива заради оригиналния си текст. 

За първи път песента звучи във филма от 1944 година "Да се срещнем в Сейнт Луис" (Meet Me in St. Louis), където Джуди Гарланд я изпълнява. В оригиналната си версия текстът предава по-мрачен и меланхоличен тон, отразявайки военновременния контекст на филма.

Той включва реплики като "Have yourself a merry little Christmas, it may be your last" (Наслади се на малка весела Коледа, защото може да ти е последна), които носят чувството на копнеж, носталгия и предизвикателствата да бъдеш отделен от любимите си хора в трудни времена. Меланхоличните нюанси в оригиналната версия на "Have yourself a merry little Christmas" допринасят за репутацията ѝ на трогателна, но и тъжна коледна песен.

Паметна сцена

"Have Yourself a Merry Little Christmas" е написана от Хю Мартин и Ралф Блейн. Песента е изпълнена за първи път от Джуди Гарланд в паметна сцена в "Да се срещнем в Сейнт Луис", в която тя утешава по-малката си сестра.

Оригиналният текст улавя мрачното настроение на героите във филма, които са изправени пред несигурността и предизвикателствата на Втората световна война. Реплики като "Някой ден скоро всички ще бъдем заедно, ако съдбата позволи" и "Дотогава ще трябва да се мъчим някак" отразяват копнежа за по-добро бъдеще и надеждата за среща с любимите хора.

По-празнични кавъри

През годините текстовете са били модифицирани в различни кавъри, за да станат по-празнични и оптимистични, но историята на песента и оригиналният контекст допринасят за асоциирането ѝ с едно горчиво-сладко чувство.

Особено известно е изпълнението на Франк Синатра през 1957 г. Той поискал някои промени в текста, за да направи песента по-приповдигната. Променената версия става широко популярна, превръщайки я в по-оптимистична вечна коледна класика.

"Have Yourself a Merry Little Christmas" и днес е сред най-обичаните празнични песни, ценена заради емоционалната си дълбочина и начина, по който улавя смесицата от радост и меланхолия - типични за празничния сезон. 

Коментирай »
Още по темата
Мрачната и вълнуваща история на коледната звезда Мрачната и вълнуваща история на коледната звезда
Rockin' Around the Christmas Tree - една коледна класика на 65 години Rockin' Around the Christmas Tree - една коледна класика на 65 години
"Кралицата на Коледа" Марая Кери с ново видео към "All I Want For Christmas Is You" "Кралицата на Коледа" Марая Кери с ново видео към "All I Want For Christmas Is You"
Коледната елха - символ на живота и победата на светлината над мрака Коледната елха - символ на живота и победата на светлината над мрака
Топ 10 на най-обичаните коледни филми Топ 10 на най-обичаните коледни филми
Не му подарявай това за Коледа Не му подарявай това за Коледа
Най-дразнещите коледни песни (ВИДЕО) Най-дразнещите коледни песни (ВИДЕО)
Препоръчваме още
Храненето пред телевизора води до затлъстяване Храненето пред телевизора води до затлъстяване
На тях не им е студено ;) На тях не им е студено ;)
Тайните на Камерън Диас за красиви крака Тайните на Камерън Диас за красиви крака
Шест от най-разпространените митове за храни Шест от най-разпространените митове за храни
Предложение за четене: „Цвят продълговат в морето“ от вълшебницата Исабел Алиенде Предложение за четене: „Цвят продълговат в морето“ от вълшебницата Исабел Алиенде
Пет съблазнителни тоалета, които мъжете обожават Пет съблазнителни тоалета, които мъжете обожават
Дефиле под дъжда: Нищо не може да спре „Луи Вюитон“ (ВИДЕО) Дефиле под дъжда: Нищо не може да спре „Луи Вюитон“ (ВИДЕО)
Изразяването на емоциите върху хартия лекува душевни и физически рани Изразяването на емоциите върху хартия лекува душевни и физически рани
Жените не трябва да се "примиряват" с обилната менструация Жените не трябва да се "примиряват" с обилната менструация
Колко струват услугите, които ни предоставят подводните гори от водорасли Колко струват услугите, които ни предоставят подводните гори от водорасли
Предложение за четене: „Домашна читанка" - детски творби от Златния фонд на българската литература Предложение за четене: „Домашна читанка" - детски творби от Златния фонд на българската литература
Зимата идва през юли с „Игра на тронове“ (ВИДЕО) Зимата идва през юли с „Игра на тронове“ (ВИДЕО)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби