Коледната елха - символ на живота и победата на светлината над мрака

Едно време на елхата са поставяни и свещички, което е свързано с идеята за светлината и победата ѝ над мрака

6 декември 2023

Модерната версия на украсата на коледно дърво възниква у нас след Освобождението като влияние от западните държави, обяснява етнографът Искра Тодорова.

В период на криза хората са проявявали инициативност и са украсявали елхата с орехчета, увити в станиол, изработвали са и гирлянди от разноцветна хартия. Едно време на елхата са поставяни и свещички. Това е свързано с идеята за светлината и победата ѝ над мрака. По същия повод на Бъдни вечер във всяко българско огнище е горял и бъдникът, посочва пред БТА етнографът. 

"Ако търсим корените на коледните дръвчета, трябва да се върнем много назад във времето. Ние възприемаме сега коледната елха като християнска традиция, свързана с Рождество Христово. Всъщност това е един момент от календара, в който приключва периодът на тъмнината и започва периодът на светлината - слънцето започва да расте, денят започва да расте, т. е. светлината побеждава мрака и това е отбелязано във всички традиционни култури по определен начин", казва още Искра Тодорова. 

По думите ѝ дървото е символ на живота. 

"Не е случайно, че ползваме елхата - тя е вечнозелена и символизира вечния живот. Още в древността хората са украсявали дръвчета, с което са показвали точно почитта си към този календарен момент. И всъщност това са своеобразен вид дарове за божествата, които да покровителстват хората, техния живот, тяхното благополучие", обяснява етнографът. 

Според нея в миналото повечето от тези дръвчета са украсявани с неща, свързани с храната като вид безкръвна жертва - различни гевречета, сладкиши. 

"А това, което със сигурност знаем, е, че модерният вариант тръгва от германската култура в далечния седми век. Това е поне легендата, според която един монах дарил на хората елха и те започнали да я украсяват. Разбира се, тази култура се развива в различните държави по различен начин", казва още Тодорова.  И припомня, че когато в някогашния Съветски съюз идва победата на социализма, празнуването на Коледа като религиозен празник е забранено. 

"През 1936 г. вече има решение елхата и подаръците за Коледа да се върнат като вариант на празнуване, но ги изместват към Нова година. Това се случва и при нас. В периода на социализма Коледа не беше празнувана. Нова година беше празникът, свързан с преминаването от единия календарен период в другия. И ние сега наричаме всички тези играчки коледни, но по времето на социализма те бяха новогодишни играчки или играчки за елха", обяснява етнографът.  "Много от нас си ползват все още играчките от социализма, но ги ползваме вече като коледни", допълва тя. 

Все пак основата на празника е традиционна, а поверието гласи, че всяка година трябва да се купува нова играчка за елхата, за да има здраве и благополучие в дома. 

А елхите, украсите и даровете едно време са имали много по-символичен смисъл, свързан с цивилизационното развитие на човечеството. 

"Сега ние залагаме повече на естетиката и на радостта и съпреживяването на празника. И понякога забравяме за основата на всичко това", казва още етнографът. 

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Украси си елха лесно и евтино
Да се посмеем: Как всяка зодия украсява дома си за Коледа
Екстравагантни, загадъчни, състезателни: Как 12-те зодии празнуват Коледа
В уютната прегръдка на декември: 10 невероятни факта за най-магичния месец в годината
Предизвикваме те да не заплачеш: Историята на най-тъжната коледна песен
Препоръчваме още
„Вечер на улица Милагро“ ще разгорещи почитателите на съвременните романси (предложение за четене)
Всеки може да го направи: Този лесен тест показва застрашени ли сте от ХОББ
Сексът e най-големият подарък, който можем да си направим
ТЕСТ: Колко лесно ти завъртат главата?
Нов женски наръчник в духа на „Бягащата с вълци“ ни помага да намерим „Чувствителната съветничка“ в нас (предложение за четене)
Методът Сакума в 5 минути на ден: Кеничи Сакума разбулва тайната на идеалната фигура (предложение за четене)
15 упражнения за плосък корем, които можем да правим вкъщи (ВИДЕО)
Най-полезните и най-вредните диети: Виж класацията на кардиолозите
Зодиите, които обичат най-силно
Пет позабравени женски заповеди
Може ли изкуственият интелект да предвижда усложненията от различни заболявания?
"Не те чух": Защо мъжете пропускат думите ни покрай ушите си?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби