В уютната прегръдка на декември: 10 невероятни факта за най-магичния месец в годината

Декември е дванадесетият и последен месец от Григорианския календар, известен с празничния си дух и тържества по целия свят

5 декември 2023
В уютната прегръдка на декември: 10 невероятни факта за най-магичния месец в годината

Photo via Canva.com/AI Generated Image

Ах, декември - месецът, който ни обгръща в уютна прегръдка от блещукащи светлини, пукащи огньове и успокояващ аромат на бор. Това е времето, когато сърцата ни стават все по-топли въпреки студа навън, когато се събираме с любими хора, вкусваме горещо какао и ценим радостта от даването.

Декември има магическо очарование, носталгично привличане, което ни приканва да забавим темпото, да помислим за изминалата година и да се насладим на простите удоволствия от общуването.

Метеорологични особености на месец декември в България

В метеорологично отношение декември е първият зимен месец. През него преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, в Южна - четири-пет. 

При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите през декември се повишават и се наблюдават т. нар. поврати на топлина. Валежите, в по-голямата част от страната, в сравнение с другите месеци, са сравнително малко, особено в Дунавската равнина.

Средният брой на мрачните дни през декември е от девет до 14, на ясните - от два до четири, а на мъгливите дни в равнинните райони - от седем до 12.

Малко любопитни факти за декември

Последният месец: Декември е дванадесетият и последен месец от Григорианския календар, известен с празничния си дух и тържества по целия свят.

Зимно слънцестоене: Декември е "домакин" на зимното слънцестоене в Северното полукълбо, което отбелязва най-краткия ден и най-дългата нощ в годината. Обикновено се пада около 21-ви или 22-ри декември и се празнува в различни култури като време на прераждане и обновление.

Празници и фестивали: Декември е изпълнен с различни културни и религиозни празници, включително Коледа, Ханука, Кванзаа и Омисока (японската новогодишна нощ).

Зодиакални знаци: Стрелец и Козирог са зодиакалните знаци за декември. Стрелците са родени от 1 до 21 декември, докато Козирозите празнуват рождените си дни от 22 до 31 декември.

Рождени камъни и цветя за декември: Танзанит, тюркоаз и циркон са рождените камъни за декември, а нарцисът, холивудът и коледната звезда са цветята, свързани с тях.

История и етимология: Името "декември" идва от латинската дума "decem", която означава "десет". Първоначално той е бил десетият месец в римския календар, преди по-късно да бъдат добавени януари и февруари.

Новогодишна нощ: Декември завършва с празненствата в новогодишната нощ на 31-ви - нощ, белязана от фойерверки, партита и обратно броене за посрещане на предстоящата година.

Настроение и размисъл: С наближаването на края на годината декември често се превръща във време за размисъл, поставяне на цели и очакване на новото начало на новата година.

Сезонни храни: Декември носи вкусни сезонни лакомства и традиционни храни като джинджифил, захарни пръчки, печени кестени и различни празнични ястия, които се ползват по време на празничните събирания.

Културни традиции: През декември преобладават различни традиции и обичаи, като например календарите за Адвент, украсяването на коледни елхи, запалването на менорите и вземането на решения за предстоящата година. Кои са любимите ви неща през декември?

Коментирай »
Още по темата
Коледната елха - символ на живота и победата на светлината над мрака Коледната елха - символ на живота и победата на светлината над мрака
Препоръчваме още
ТЕСТ: Кое е духовното ти животно? ТЕСТ: Кое е духовното ти животно?
Любимият ти сладолед издава характера ти Любимият ти сладолед издава характера ти
Едно наум с алкохола на плажа: Съветите на токсиголога за безпроблемна почивка Едно наум с алкохола на плажа: Съветите на токсиголога за безпроблемна почивка
ТЕСТ: Коя е перфектната дестинация за почивката ти? ТЕСТ: Коя е перфектната дестинация за почивката ти?
Най-важните качества на идеалния мъж Най-важните качества на идеалния мъж
Никой не идва случайно в живота ти. 10 типа хора, които съдбата ще ти изпрати Никой не идва случайно в живота ти. 10 типа хора, които съдбата ще ти изпрати
ТЕСТ: Моника, Рейчъл или Фийби: Коя героиня от "Приятели" си? ТЕСТ: Моника, Рейчъл или Фийби: Коя героиня от "Приятели" си?
Смел, напрегнат и провокативен: „Забравете за света“ от Румаан Алам (предложение за четене) Смел, напрегнат и провокативен: „Забравете за света“ от Румаан Алам (предложение за четене)
Тайните на Камерън Диас за красиви крака Тайните на Камерън Диас за красиви крака
Как се лекува любовна мъка Как се лекува любовна мъка
Вечната любов съществува Вечната любов съществува
Предложение за четене: „Ти го каза“ от Кони Палмен Предложение за четене: „Ти го каза“ от Кони Палмен
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби