Хемороидите и спортът: Митове и истини

Липсата на движение е рисков фактор за развитието на хемороиди

Photo credit: AndiP/Pixabay 

Липсата на достатъчно движение и спорт се превръща в проблем за все повече хора, особено през последните години, след като пандемията ни наложи коренно различен начин на живот. Мнозина останаха да работят вкъщи, прекарвайки часове пред компютрите. Други пък се отказаха от спорта и активното движение, спазвайки социална изолация. А има и хора, които поради естеството на работата си, са лишени от достатъчно движение. Заседналият начин на живот се превръща във все по-тревожен проблем за съвременното общество, което предпочита да разпуска на дивана и пред телевизора или сърфирайки в интернет, вместо да спортува активно навън.

В който и от случаите да попадате, е добре да знаете, че липсата на движение има връзка с кръвоносните съдове, разположени в аналната област.

Мит ли е обаче, че заседналият начин на живот причинява хемороиди?

Според здравните експерти няма доказателства, че продължителното седене може да бъде пряко свързано с хемороидалната болест. Но обездвижването може да е свързано с фактори,  които увеличават риска от появата ѝ.

Недостатъчната физическа активност може да доведе до хроничен запек  и наднормено тегло, които съответно вече са предпоставка за възникване на хемороидална болест. Ако искате да се предпазите, е важно да си осигурите достатъчно движение и спорт в ежедневието. Умерените упражнения помагат за подобряване или предотвратяване на много проблеми, свързани с червата и храносмилането, включително хемороиди. Когато начинът ви на живот е заседнал, всичко в тялото функционира по-бавно, включително и червата. Упражненията помагат за придвижването на отпадъците през чревния тракт. Това от своя страна предпазва от развитие на запек и лениви черва.

В случай че вече имате възпалени хемороиди, не бива да отхвърляте спорта. Напротив, ще ви е полезно. Добре е да правите редовно леки физически упражнения или да се разхождате. Разбира се, за да избегнете влошаване, трябва да си спестите силно натоварващи упражнения като например вдигане на тежести. Това е противопоказно, ако страдате от хемороиди, тъй като може да се увеличи натиска върху аналната област. Не прекалявайте и с твърде интензивните тренировки. Също така избягвайте спортове, които изискват да прекарвате дълго време седнали като колоездене, конна езда и гребане.

Ако вече имате проблеми с хемороидите, е добре да спортувате умерено и с леки физически натоварвания. Изберете активност, която ви допада – движете се активно в парка, когато времето позволява. Плуването, танците и дългите разходки са напълно подходящи. Можете да опитате йога, пилатес или подходяща гимнастика. Тези спортни дейности ще освободят ендорфини, които ще ви накарат да се почувствате по-добре, а също така ще осигурят по-добър кръвопоток в тялото.  

Повече информация как да се предпазите от хемороиди може да намерите на сайта venite.bg.

Коментирай »
Още по темата
Разходки, хладък душ, хидратация – как да се справим с разширените вени   
Внимателно със спорта в жегата: Ето как да изчислим максималния допустим пулс
Без срам и предразсъдъци: Честен разговор за хемороидите – защо се появяват и можем ли да се предпазим
Тема табу: Защо пациенти с хемороиди търсят съвет директно в аптеката  
Д-р Матев: Не обвинявайте гените и лютите храни за хемороидите 
Има ли рискови професии за развитие на хемороиди и кои са те?
Болестта, за която не говорим: Симптоми, превенция и малко известни факти за хемороидите
Препоръчваме още
Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене)
Три безопасни флирт реплики
ТЕСТ: Коя е най-красивата черта на характера ти?
Тежка и болезнена менструация: Какво е аденомиоза
ТЕСТ: Коя е най-токсичната ти черта?
Гримът увеличава шанса за нова работа
Дързък от малък: Бебе "открадна" дамската чанта на принцеса Кейт (ВИДЕО)
Не всички образувания в млечните жлези налагат хирургична намеса
Влюбени разкриват какъв е ключът към щастлива връзка
„Любовта на музата“ – вдъхновяваща история за силата на мечтите (предложение за четене)
Дори и само 11 минути физическо натоварване дневно могат да удължат живота ни
„Как да отглеждате вашето дете с мозъчно увреждане“ от Глен Доман (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби