Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета? Стриктното спазване на някои диети ни превръща в ходещи калкулатори
Стриктното спазване на някои диети ни превръща в ходещи калкулатори
снимка: Christine Sponchia, pixabay.com
Пресмятане на калории, големина на порции, точки на храните, проценти въглехидрати спрямо мазнини и протеини… А сега и гликемичен индекс!
Стриктното спазване на всяка диета ни превръща в ходещи калкулатори. Трябва ли и да сме химици, за да постигнем желаните резултати?
Концепцията за гликемичен индекс
Оказва се, че е добре да знаем нещо повече за това какво се случва с организма ни, когато хапваме едно или друго. Концепцията за гликемичния индекс (ГИ) е разработена от д-р Дейвид Дженкинс, за да показва скоростта, с която определена храна се отразява на отделянето на инсулин.
Гликемиченият индекс е цифрова стойност от 0 до 100, която отразява степента на преминаване на захарта от храната в кръвта, повишаването на кръвната захар и влиянието й върху отделянето на инсулин от панкреаса.
По правило всички въглехидрати се преработват в организма до глюкоза и предизвикват временно покачване на нивата на кръвна захар – процес, наречен гликемичен отговор. Той се влияе от много фактори, включително количеството храна, количеството и вида на въглехидратите в нея, метода на преработка на храната и др. Гликемичният индекс (ГИ) измерва колко точно ще се повиши кръвната захар от 50 грама въглехидрати в сравнение с т.нар. контрола (или глюкозата, на която е дадена стойност на ГИ 100).
Първоначално разработен като помощно средство за по-добър контрол над кръвната захар при диабетици, хранителният режим на основата на гликемичния индекс се е превърнал в основополагащо понятие при редица диети. Върху неговата концепция са разработени голям брой популярни режими, като диетата на Дюкан и Зоната.
Списък с ГИ на някои храни (стойностите се отнасят за 100 г продукт)
Нисък гликемичен индекс (до 40)
сготвени моркови – 39
зрял боб – 30
леща – 29
ябълка – 38
слива – 39
круша – 37
сушени кайсии – 31
грейпфрут – 25
череши – 22
пълнозърнести спагети – 37
ечемик – 25
соя – 18
обезмаслено мляко – 32
фъстъци – 15
Средновисок гликемичен индекс (40-60)
консервиран боб 42-52
зелен грах – 48
сладки картофи 51-54
сладка царевица – 55
манго – 56
банан – 53
грозде – 46
портокал – 44
праскова – 42
кафяв ориз – 55
царевица – 55
овесени ядки 50-55
пуканки – 55
ръжен хляб – 50
макарони – 45
натурален шоколад – 49
Висок гликемичен индекс (над 61)
печени картофи – 85
пържени картофи – 75
картофено пюре – 80
тиква – 75
ананас – 66
стафиди – 64
бял ориз – 92
бял хляб – 70-72
кристална захар – 65
пчелен мед – 88
Тук можете да видите и по-подробна таблица със стойностите на ГИ на различни храни
Избор на храни според гликемичния им индекс или някои хитрости при спазването на диетата ГИ
Тъй като контролът на теглото е свързан с осигуряване на стабилни нива на кръвната захар, изборът на храни с по-нисък гликемичен индекс е важно за постигането на здравословен режим.
Храни като плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, не тлъсто месо и риба са с нисък ГИ, естествено богати на фибри и засищащи. Те лесно водят до загуба на килограми.
Привържениците на диетата на основа на ГИ съветват да избирате храни с нисък гликемичен индекс, когато включвате въглехидрати в менюто си. Независимо дали сте въоръжени със съответната таблица или не, важно е да знаете че след топлинна обработка повечето храни имат по-висок гликемичен индекс.
От друга страна, прибавянето на белтъчини, мазнини, фибри, лимонов сок и оцет води до намаляването на гликемичния индекс на храната.
ГИ на храните може и варира в зависимост от зрелостта на една култура, колкото повече узрява една храна толкова по-високо става съдържанието на захар и нишесте в нея. Бананите са добър пример: когато са зелени имат по-нисък ГИ 45, отколкото когато са зрели ГИ 70. Също така, ако картофите са пресни са с малко по-нисък ГИ, отколкото старите картофи, които са извадени преди месеци. Подобно е с узряването на царевицата например.
Фибрите също оказват влияние на стойността на ГИ на храните. Когато хлябът се прави от пълнозърнесто брашно, влакната в него довеждат до по-ниския му ГИ в сравнение с хляб, направен от фино смляно бяло брашно.
Какво смятат експертите за диетата според гликемичния индекс
Въпреки всички натрупани факти и проучвания, все още има разминавания в мненията на диетолозите. Противниците на нискогликемичните диети смятат, че техният ефект се дължи най-вече на високото съдържание на фибри в храните с нисък ГИ, а не на стойностите на кръвната захар. Отслабването в дългосрочен аспект е много по-комплексна задача, отколкото избирането на въглехидрати с нисък ГИ. Много по-важно е какво друго ядете и колко активни физически сте, твърдят скептиците сред експертите.
Други смята, че ако се справяте добре с числата и сте придобили умения за отсяване на здравословните от нездравословните въглехидрати, то нискогликемичните диети са подходящи точно за вас – особено ако страдате от предиабет. Имайте предвид, че освен да следите ГИ трябва да се научите да контролирате размерите на порциите и общите калории според индивидуалните си нужди. А физическата активност е винаги в плюс.
А вие пресмятате ли ГИ на менюто в чинията си? Мислите ли, че това има ефект при контролиране на теглото?
Коментирай »