снимка: congerdesign, pixabay.com

Макробиотиката е разработена преди повече от 100 години от японеца Жорж Осава. Приема се повече като философия за живота, след като самото ѝ спазване е основано на баланса между двете енергии Ин и Ян. Може би и затова носи името “макробиотична”: от латинското “макро” – голям, дълъг и “био” – живот.

Диетата стана особено популярна след като Мадона и Гуинет Поутроу се обявиха за нейни последователки.

Самата Мадона признава: “Аз не съм привърженик на крайностите и затова в продължение на години спазвам здравословен начин на живот и се придържам към макробиотичната диета. Този начин на хранене не само помага за поддържането на здравословно тегло, но и за снемането на стреса”.

Същност на макробиотичното хранене

Диетата е изцяло основана на натурални продукти. Макробиотиците щадят природата и отричат допълнително обработените хранителни продукти или тези, които съдържат консерванти и подобрители. Храната се яде сурова, приготвя се на пара, задушава се или се пече.

Идеалните пропорции в менюто на последователите ѝ изглеждат така:

50% пълнозърнести храни

25% сезонни зеленчуци – сурови или подложени на лека термична обработка

10% протеинови храни – силно се препоръчва това да е риба

5% водорасли

5% супа

5% плодове и ядки

Позволени и забранени храни при макробиотичната диета

Макробиотиците разделят хранителните продукти на разхлаждащи (ин) и сгряващи (ян). Всяка храна се класифицира въз основа на рН киселинността, мястото, където е израснала (влажна или суха почва), нейния цвят, форма, аромат и консистенция. Основа на диетата са енергийно неутралните и естествени продукти, или пълнозърнестите храни (пшеница, овес, ечемик, кафяв ориз).

Забранени са крайностите. Макробиотичната диета ви съветва да изхвърлите от менюто си месото, хляба, сладките изделия, алкохола, повечето млечни продукти, кофеина, както и преработените или консервирани продукти.

Примерно меню при спазване на макробиотичната диета

Закуска

Овесени ядки, накиснати с вода, препечена филийка черен хляб, намазан с лъжичка мед, чай или билкови запарки

Обяд

Зеленчукова супа, суши или тофу

Следобедна закуска

Ябълка

Вечеря

Кюфтета от просо и зеленчуци, настъргана ряпа със запечени водорасли (или по-достъпния при нас задушен спанак)

Макробиотичната диета: какво казват експертите

Последователите на диетата я обявяват не само за ефикасен начин за сваляне на килограми, но и за философия, осигуряваща хармоничен начин на живот.

Критиците й пък предупреждават, че прекалено малките количества мазнини и протеини (от диетата са изключени млечни продукти, месо и яйца) изтощават организма и водят до сериозен дефицит на калций и желязо.

А вие бихте ли се доверили на мъдростта от страната на Изгряващото слънце?

Коментирай >