снимки: pexels.com 

Няма нишо по-демотивиращо от неефективната диета. Мъчиш се, гладуваш и накрая нищо. Или резултатите са толкова малки, че так пренебрежителни. Възможно е да си избрала неподходящ за теб режим. А другата причина за липсата на резултати са няколко грешки, които допускаме при хранене.

Драстичен глад 

Крайностите никога не са добра идея. Много жени са склонни да редуват периоди на богата трапеза с жесток глад. Тази практика обаче освен да стресира организма, друго не може да постигне. Най-добре е да откриеш златната среда за себе си и да се храниш балансирано - нито твърде много, нито твърде малко :) 

5 генерални заблуди относно здравословното хранене

Без закуска 

Това е сред най-масовите грешки в храненето. Сутрин кафе на гладно, след това обяд и накрая богата вечеря. Опитай да се научиш да хапваш по нещо сутрин, дори и да е съвсем малко - една ябълка, две лъжици кисело мляко или сандвич. Така ще задействаш обмяната на веществата от рано и ще изгориш повече калории :) 

Кантарът - фиксидея  

Няма диета, при която резултатите ще дойдат още на втория ден, камо ли в цифри. Когато започнеш нов режим не очаквай нещо да се промени през първата седмица. В началото още се изчистваш от токсините, сваляш от вода, но видими резултати - трудно. Ако спортуваш, с кантара също няма как да бъдете добри приятели. Просто защото мускулът тежи ;) Така, че опитай се да следиш ефекта от диетата по дрехите си :) 

Шестте най-големи изкушения за жените 

"Истински" храни 

Голяма грешка е да наблягаме на т.нр. "празни" храни. Те носят много калории, но почти никаква енергия. Как да разбереш дали една храна е истинска - замисли се, в ягодовия, млечен шейк, който изпи вчера всъщност нямаше нито ягоди, нито кой знае колко мляко. Ти погълна основно калории, "облечени" в консерванти. Вместо това си купи един килограм ягоди и хапвай на корем :) 

Най-калоричните храни и напитки, за които не знаем

Висококалорични напитки 

Друга грешка, която допускаме често. Добре е, че си ограничила калориите, които поглъщаш с храната. Но в никакъв случай не подценявай "течните калории". Капучино, газирани напитки, бира, сокове, шейкове...Опитай се да замениш всичко това с вода. Няма да сгрешиш :) 

Прекаляваш в деня за почивка 

Нямаш ден за почивка? Още една грешка. Във всяка диета е хубаво да си отделиш един ден в седмицата или в месеца, в който да можеш да я нарушиш. Внимавай обаче да не се "подхлъзнеш" и да се опиташ да изядеш повече отколкото си яла в последните две седмици - само защото ти се полага. Това не е разумно. По време на диетата можеш да си набележиш няколко вкусотии, които не си успяла да хапнеш и в разпускащия ден да се поглезиш, но в никакъв случай не превръщай деня за почивка в 24-часов пир ;) 

Без спорт 

Диета без спорт е като спорт без диета. Истинските резултати идват когато комбинираш и двете. Тогава няма как да не видиш ефекта. Наслади му се, заслужи си го ;) 

И още за правилното хранене: 

Шоколадът не вреди на диетата

Разсейването по време на хранене ни прави още по-гладни

Четири здравословни причини да хапваме броколи

Коментирай >