снимки: sxc.hu 

Гледането на телевизия и игрите на смартфона по време на ядене може да са опасни за фигурата, предупреждава БГНЕС.

Колкото по-съсредоточени сме в яденето си, толкова по-рядко похапваме и съответно по-малко рискуваме да напълнеем. Тест за хранителната ни концентрация е и да проверим дали помним какво сме закусвали или обядвали вчера.

До този извод стигнали изследователи от Бирмингамския университет, на база на няколко изследвания. 

Храненето пред телевизора води до затлъстяване

При първия експеримент взели участие 39 жени с нормално тегло. Те били разделени на 3 групи. Жените от първата група трябвало да се занимават с компютърни игри по време на обяд, като игрите били за награда. Жените от втората група също играели на компютъра по време на обяда, но не за награда. Участничките в третата група прости си обядвали, без да се разсейват с други дейности. 

Обядът съдържал 400 калории и включвал няколко блюда, които трябвало да бъдат изконсумирани от всички групи. Вечерта на жените били предложени печени сладки. Така учените проследили по колко от тях ще изяде всяка участничка. Жените от първата и втората група похапнали съответно с 69% и 29% повече печени сладки от жените в третата група. 

5 генерални заблуди относно здравословното хранене

Във втория експеримент участвали 63 доброволци. На тях им била предложена супа с хляб. Част от тях гледали телевизия, а друга не се отвличала със странични занимания. Вечерта пак им били предложени печени сладки. Резултатът бил сходен: тези, които гледали телевизия, изяли с 19% повече сладки от участниците, които не се разсейвали с други занимания по време на яденето. 

За стройна фигура яжте бавно

Така цифрите говорят сами за изводите – колкото повече разсейвания по време на храненето си позволяваме, толкова повече похапваме. 

Коментирай >