10 неща, за които никога не е късно

Изобщо не е късно да започнем да живеем така, както искаме и да бъдем хората, които искаме да бъдем

Photo credit: Alesia Kozik/Pexels

Живеем в свят, който все още е подвластен на предразсъдъци. Част от тях ни убеждават, че за всяко нещо си има време и навършиш ли някакъв брой години, вече не можеш да се възползваш от всички блага на живота.

Истината обаче се крие в едно клише – годините са просто число. С напредването им може и да ти става по-трудно да вършиш определени неща, но не си позволявай да мислиш, че ти е късно за нещо. Никога не е късно да започнем да живеем така, както искаме и да бъдем хората, които искаме да бъдем. Списъкът с нещата, за които изобщо не е късно, е дълъг. Ние ти предлагаме само 10 от тях, с които да започнеш.

Да започнеш наново

Животът е пълен с обрати и изненади. Пълен е и с възможности, които идват точно в момента, в който имаме нужда от ново начало. Няма как да ги пропуснеш или подминеш –със сигурност ще ги разпознаеш. Ако имаш нужда от ново начало, в която и да е област на живота ти, не пропускай възможностите, само защото някой някъде смята, че е късно. Никога не е късно да започнеш отначало.

Да си простиш

Всички ние сме правили грешки и ще продължаваме да правим. Приеми грешките си като ценни уроци, от които си имала нужда. Те са точно това. И си прости. Няма нищо по-хубаво от това да простиш на някого и най-вече на себе си. Ще се почувстваш свободна, както никога преди. Приеми грешките си, следвай уроците, на които са те научили, прости си и продължи напред.

Да научиш нещо ново

Тук ще ти напомним още едно клише – „Човек се учи докато е жив“. Искаш да научиш език или най-накрая да запишеш онзи онлайн курс? Мечтаеш да се научиш да танцуваш салса или пък винаги си искала няколко урока по рисуване, с които да усъвършенстваш таланта си? Никога не е късно да научиш нещо ново. Ако ти е интересно, направи първата крачка и виж какво ще последва.

Да откриеш призванието си  

Някои хора цял живот работят една и съща работа. Чакат с нетърпение края на работния ден, на работната седмица. Живеят за петъка или за ваканцията и пропиляват живота си в чакане. Ако се припознаваш в тази ситуация, то никога не е късно да потърсиш ново поприще за себе си. Отдели време и помисли добре – кое е това нещо, което мечтаеш да правиш, какво те прави щастлива, в какво знаеш, че си наистина добра и би мога да бъдеш полезна. Какво е призванието ти? Не се страхувай да мечтаеш, бъди смела и откровена със себе си. А след като си открила отговора, потърси начини да реализираш мечтата си.

Да мечтаеш

Някои казват, че мечтите са до време…сякаш имат срок на годност и в един момент от живота си вече губим правото да мечтаем. Това не е така. Без значение от годините, от ситуацията, в която се намираш, всъщност без значение от каквото и да е, никой не може да ти отнеме правото да мечтаеш. Не си го отнемай сама. Позволи си да имаш най-смелите мечти, на които си способна и поне от време навреме проверявай дали пък не са изпълними.

Да се научиш да обичаш себе си

Много от нас през живота си научават толкова много, но така и не отделят време и не полагат усилие да се научат да обичат себе си. Ако не обичаме себе си, всъщност не можем да обичаме истински никого. И никой не може да ни обича наистина. Остави всички оправдания настрана и започни да обичаш себе си – така, както винаги си мечтала да бъдеш обичана – безрезервно. Това е ценен урок, който не търпи отлагане и никога не е късно да бъде научен.

Да се срещаш с нови хора

Никога не е късно да общуваш с нови хора, да откриеш нови приятелства, нова любов, да изградиш нови и здрави връзки. Да, когато сме малки и млади, се сприятеляваме по-лесно, по-отворени сме към хората и общуваме с лекота. Но защо трябва да си поставяме граници сами. Общуването е едно от най-ценните качества, които развиваме през живота си и е изключително важно да не спираме да го упражняваме.

Да станеш човека, който искаш

Искаш да бъдеш по-спокойна и уравновесена, по-добра, по-щастлива, по-успешна, по-уверена или може би по-смела…Всичко, което наистина искаш, може да бъде постигнато. Постави целите си и се заеми с усилена работа. Тренирай новото си качество по много пъти на ден, всеки ден. Дръж се така, както смяташ че тази смела жена би се държала. Няма да мине много време, преди да усетиш разликата в себе си. Отпразнувай я. Никога не е късно да бъдеш такава, каквато искаш.  

Да пътуваш

Може би цял живот си мечтала да видиш Рим /или което и да е друго кътче на света/. Може би някой ще ти каже, че ти е късно да се захващаш с такива приключения. Друг вероятно ще изброи поне пет причини да не пътуваш. Някой много услужливо ще ти посочи проблемите, които съпътстват всяко пътуване. С всичко в живота е така. Трябва да се научим да слушаме истински един човек – самите нас. Само така ще бъдем щастливи. И не. Не е късно да пътуваш.

Да танцуваш

Никога не е късно да танцуваш, нито да пееш, нито излизаш с приятели, нито да се забавляваш. Всеки ден започвай деня си с усмивка и благодарност. Не се отказвай от нито една мечта. И ако ти се танцува, танцувай!  

И още неща, за които никога не е късно

Коментирай »
Още по темата
10 неща, за които може да съжаляваш след 10 години
12 по-различни новогодишни обещания, които да си дадеш… и да изпълниш
30 умения, които да усвоиш през 30-те
10 вдъхновяващи мисли, които ще променят живота ти
Осем урока, на които животът със сигурност ще те научи
Седем истини, които никога да не забравяш
13 вредни мисли, които да прогоните веднага
Никога не е късно…
5 фрази, с които да промениш личната си философия, за да бъдеш щастлива
Препоръчваме още
„Средището на лабиринта” - парадоксален и естетизиран свят на маски, лабиринти и разнопосочни пътища (предложение за четене)
Къде е ключът за щастливата връзка?
„Приключенията на Пинокио“ с оригиналните илюстрации на Карло Киостри (предложение за четене)
„За“ и „против“ противозачатъчните хапчета: Говорят учените
Шест съвета за подсилване на имунната система
Шест вида шефове гадняри и как да се справим с тях
Лекарство срещу диабет редуцира риска от дълъг COVID
Предложение за четене: „Сладка бобена паста" от Дуриан Сукегава
Йоана Йокко показва, че здравословното ядене може да бъде просто, икономично и вкусно с „Още 50 здравословни рецепти“
Бум на акнето заради храната и стреса
Предложение за четене: „Изкуството да живеем просто” - 100 упражнения за спокоен и радостен живот
Мъже признават кои са най-отблъскващите неща у жените през лятото
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби