Женските сълзи съдържат химикали, които блокират мъжката агресия

Ефектът се получава, след като мъжете "помиришат" сълзите

Женските сълзи съдържат химикали, които блокират мъжката агресия

Photo credit: Louis Galvez/Unsplash

Сълзите на жените съдържат химикали, които блокират мъжката агресия, установи изследване на израелски учени, цитирано от електронното издание "Юрикалърт".

Специалисти от Научния институт "Вайцман" установили, че сълзите водят до намаляване на мозъчната активност, свързана с агресията, което пък ограничава подобно поведение при представителите на силния пол.  Ефектът се получава, след като мъжете "помиришат" сълзите.

Експериментът

Известно е, че мъжката агресия при гризачите се блокира, когато подушат сълзи на женски екземпляри. Това е пример за социална хемосигнализация - процес, който е често срещан при животните, но по-рядък - или по-малко разбран - при хората. За да установят дали имат същия ефект при хората, изследователите наблюдавали въздействието на женски емоционални сълзи върху група мъже, които участвали в специална игра за двама. За целите на анализа на част от доброволците вместо сълзи е даден физиологичен разтвор. 

Играта била създадена така, че да предизвиква агресивно поведение срещу съперника, смятан, че мами. Когато имали възможност, мъжете можели да отмъстят на конкурента, като го накарат да загуби пари. Представителите на силния пол не знаели какво подушват и не можели да направят разлика между сълзи и физиологичен разтвор, които са без мирис.

Агресивното поведение, насочено към отмъщение, по време на игра спада с повече от 40%, след като мъжете са имали досег до емоционални сълзи на жените, показват данните на израелските специалисти. 

При повторното изследване с ядрено-магнитен резонанс функционалното изобразяване показва две свързани с агресията мозъчни области - префронталната кора и предната инсула. Те  се активизират, когато мъжете са провокирани по време на играта, но не се задействат толкова в същите ситуации, когато представителите на силния пол са под въздействие на сълзите. Освен това става ясно, че колкото по-голяма е разликата в тази мозъчна активност, толкова по-рядко съперникът отмъщава по време на играта.

Какво означава всичко това?

Откриването на тази връзка между сълзите, мозъчната активност и агресивното поведение предполага, че социалната хемосигнализация е фактор за човешката агресия, а не просто животинско любопитство.

"Открихме, че също както при мишките, човешките сълзи излъчват химически сигнал, който блокира агресията на мъжете. Това противоречи на схващането, че емоционалните сълзи са уникално човешки", отбелязват израелските учени, като начело на екипа е Шани Агрон. 

Данните от изследването са публикувани в изданието със свободен достъп PLOS Biology.

Източник: БТА, Юрикалърт, PLOS Biology
Коментирай »
Още по темата
Четири сигнала, които предупреждават за възможно насилие в романтична връзка Четири сигнала, които предупреждават за възможно насилие в романтична връзка
Мъжете също плачат Мъжете също плачат
Препоръчваме още
Бракът е полезен за сърцето Бракът е полезен за сърцето
Страдаме по изгубените джентълмени Страдаме по изгубените джентълмени
„Ефектът на хамелеона“: Какво ни кара да подражаваме на другите   „Ефектът на хамелеона“: Какво ни кара да подражаваме на другите  
„Хроники на едно течно общество“, или лебедовата песен на Умберто Еко (предложение за четене) „Хроники на едно течно общество“, или лебедовата песен на Умберто Еко (предложение за четене)
Испански мафиоти, тайни ръкописи и една талантлива крадла в битката за „Последният милион“ (предложение за четене) Испански мафиоти, тайни ръкописи и една талантлива крадла в битката за „Последният милион“ (предложение за четене)
Три начина за успокояване на главоболието Три начина за успокояване на главоболието
Учени откриха формулата на добрия нощен сън Учени откриха формулата на добрия нощен сън
Предложение за четене: „Лек за депресията“ от Стивън С. Иларди Предложение за четене: „Лек за депресията“ от Стивън С. Иларди
Топ 10 на най-сексапилните акценти в света Топ 10 на най-сексапилните акценти в света
Без повече оправдания: 6 неща, за които не трябва да се извиняваш Без повече оправдания: 6 неща, за които не трябва да се извиняваш
Полицай спря кола за превишена скорост, наложи му се да изроди бебе (ВИДЕО) Полицай спря кола за превишена скорост, наложи му се да изроди бебе (ВИДЕО)
Защо обвързаните жени са по-привлекателни? Защо обвързаните жени са по-привлекателни?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби