Най-често срещаните алергии през зимата: Как да ги разпознаем

Лекар от ВМА дава ценни съвети за разпознаването на видовете алергии, които най-често се срещат в студеното време

Photo credit: shameersrk/Pixabay

Противно на обичайните представи, че пролетта е времето, в което се провокират най-много алергии, зимата може да е сезон за отключване и/или обостряне на алергични реакции. Това съобщават от ВМА в официалната си Фейсбук страница. Експертите уточняват, че алергията представлява имунно обусловена реакция на свръхчувствителност, която възниква обикновено към безвредни субстанции от околната среда. Зимата е сезон, в който климатичните условия допълнително могат да причинят много неприятни усещания и дискомфорт при алергичните пациенти.

Възможно е алергия да бъде развита във всяка възраст и дори след години без реакция човек може да стане алергичен. Световната здравна организация (СЗО) поставя алергията на четвърто място сред социалнозначимите заболявания, коментира д-р Шасине Вели, част от екипа на Клиника по спешна токсикология на ВМА.

През зимните месеци хората прекарват повече време в домовете си, в затворени, непроветрени помещения, и по този начин могат да бъдат изложени на повече инхалаторни алергени, което от своя страна да доведе до симптоми на алергичен ринит.

Инхалорните алергени в домовeте са акарите, пърхотът от домашни любимци, хлебарките, спорите на плесени. Обичайните симптоми на алергичния ринит са често кихането, течащият или запушен нос, сърбежи в носа и очите, пояснява специалистът.

Зимата е времето, в което се наблюдава и относително понижаване на защитните сили на организма.

Зачестяват вирусните инфекции, които са също едни от най-честите причини за влошаване на контрола на алергичния ринит и астмата. Комбинацията от минусови температури и мъгла сама по себе си може да предизвика тежък астматичен пристъп, протичащ с упорита кашлица, свирене в гърдите, затруднено дишане, обща слабост, обобщава още д-р Вели.

Кожата често е съвсем открито изложена на зимни условия и също страда. Основните фактори, които ѝ въздействат са студеният и сравнително по-сух въздух, по-изразените температурни амплитуди, влиянието на вятъра и замърсяването на въздуха. Всички тези фактори водят до значително изсушаване на кожата – намаляване на хидратацията ѝ.

Атопичният дерматит е сред най-често обострящите се кожни проблеми през зимата. Заболяването има разнообразни клинични симптоми в зависимост от възрастта. По време на кърмаческия период кожните обриви ангажират кожата на лицето (бузи), тялото и крайниците, обикновено кожата под пелените е пощадена. През детството обривите се ограничават най-често до гънките (задколенни, лакътни), кожата на врата. При възрастните водеща е сухотата на кожата, обривите често се разполагат по дланите, както и свивките на крайниците, казва д-р Вели.

Друго алергично заболяване, което е възможно да се появи по-често в зимните месеци е студовата уртикария. Тя се среща по-често при жени и се характеризира със силно сърбящ обрив, който наподобява ужилване от коприва, понякога и болка, а по откритите части на тялото, като чело, лице и нос, може да има силна болка. Освен от ниската температура, студовата уртикария може да се предизвика от силен вятър, плуване в студен басейн.

Диагностиката и проследяването на горепосочените състояния се осъществява от алерголог, а лечението им зависи от тежестта на симптомите и вида на алергиите. Някои от медикаментите са предназначени за контролиране на симптомите, а други, като имунотерапията, намаляват тежестта на реакцията на организма срещу конкретен алерген, изтъква д-р Шасине Вели.

Коментирай »
Още по темата
Проучване: Кучетата намаляват риска от хранителна алергия у децата
Препоръчваме още
ТЕСТ: На кой континент трябва да живееш?
Още от най-добрите цитати от вечните любовни филми
Редовни и нискотарифни авиокомпании - какво трябва да знаем
Съветите на Изи: Как правилно да мием косата
Предложение за четене: „Ефектът Сюзан“ от Петер Хьог
Запознайте се с котарака Гацек - Ким Кардашиян в света на котките
Защо котките имат плешиви петна пред ушите?
Внимание, дами! Ето какво мразят мъжете по време на секс
Най-лесно отслабваме на 32 години
Бракът е полезен за сърцето
Почувствай се добре в онези дни от месеца
Гримът увеличава шанса за нова работа
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби