Проучване: Кучетата намаляват риска от хранителна алергия у децата

Водеща теория за увеличаването на алергиите е хигиенната, според която хората в голяма част от света живеят в твърде чисти условия

Проучване: Кучетата намаляват риска от хранителна алергия у децата

Photo credit: Leah Kelley/pexels.com

Японски учени установиха, че децата, които са имали домашен любимец, когато са били малки, са с 15 процента по-малък риск от хранителна алергия, съобщи  "Дейли мейл".

Рискът от хранителна алергия за децата намалява и ако майката е имала домашен любимец през бременността.

Израсналите с куче по-рядко имат алергия към яйца, мляко и ядки, а котките намаляват риска от алергия към яйца, пшеница и соя. 

Тъй като вече 10 процента от децата страдат от хранителна алергия, а и броят им се увеличава, учените се надяват, че предлагат нов начин за ограничаване на проблема. 

Екипът, ръководен от д-р Хисао Окабе от Медицинския университет във Фукушима, е анализирал данните за 65 000 деца, проследени, докато са навършили три години. 

Водеща теория за увеличаването на алергиите е хигиенната, според която хората в голяма част от света живеят в твърде чисти условия. Микроорганизмите научават имунната система да разграничава безвредните от вредните дразнители. 

Възможно е домашните любимци да предотвратяват хранителните алергии, като засилват микробиома. Известно е, че те увеличават добрите бактерии и децата стават по-малко уязвими. 

Източник: Христина Терзиева/БТА
Коментирай »
Още по темата
Кучетата хапят по-често в жегите, дъждовните дни намаляват вероятността от ухапване Кучетата хапят по-често в жегите, дъждовните дни намаляват вероятността от ухапване
Нов рекорд на „Гинес“: Колко е малко най-ниското куче в света Нов рекорд на „Гинес“: Колко е малко най-ниското куче в света
Проучване: Децата с астма са изложени на риск от тревожност Проучване: Децата с астма са изложени на риск от тревожност
Най-често срещаните алергии през зимата: Как да ги разпознаем Най-често срещаните алергии през зимата: Как да ги разпознаем
Кой е най-добрият приятел на човека? Кой е най-добрият приятел на човека?
Знаете ли защо кучето е най-добрият приятел на човека? Знаете ли защо кучето е най-добрият приятел на човека?
Препоръчваме още
Лека зимна салата с айсберг, червено цвекло, портокали и нар Лека зимна салата с айсберг, червено цвекло, портокали и нар
Десет "знаете ли, че" в секса Десет "знаете ли, че" в секса
Руснаци поискаха откуп за отвлечена котка Руснаци поискаха откуп за отвлечена котка
ТЕСТ: Коя римска богиня си? ТЕСТ: Коя римска богиня си?
Синът на змей се бори със злото на Долната земя в „Кало Змея 2. Чудовища като мен” от Милен Хальов (предложение за четене) Синът на змей се бори със злото на Долната земя в „Кало Змея 2. Чудовища като мен” от Милен Хальов (предложение за четене)
Лесна рецепта за вкусен омлет (само три съставки) Лесна рецепта за вкусен омлет (само три съставки)
Пет трика за перфектна целувка, с които ще разтопиш всеки мъж Пет трика за перфектна целувка, с които ще разтопиш всеки мъж
Разпознаваме ли злото, когато се изправи на пътя ни? „Стъклено сърце“ е новият хит на Торкил Дамхауг (предложение за четене) Разпознаваме ли злото, когато се изправи на пътя ни? „Стъклено сърце“ е новият хит на Торкил Дамхауг (предложение за четене)
Зелено, вкусно, полезно и може бързо да подобри психичното здраве - що е то? Зелено, вкусно, полезно и може бързо да подобри психичното здраве - що е то?
Зеле в гювеч: Супер лесна, вкусна, а и изпитана рецепта Зеле в гювеч: Супер лесна, вкусна, а и изпитана рецепта
Любимите храни на зодия Дева Любимите храни на зодия Дева
Най-подходящото време за сватба Най-подходящото време за сватба
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби