Проучване: Децата с астма са изложени на риск от тревожност

Диана Гарсия Санчес разкрива, че четиригодишните деца с астма са по-склонни да развият тревожност на възраст между 6 и 15 години в сравнение с връстниците си, които не страдат от астма

Проучване: Децата с астма са изложени на риск от тревожност

Photo by Tash McCroft/pexels.com

 

 

Децата с астма са изложени на „значително повишен риск“ да бъдат диагностицирани с тревожност, установи изследване на австралийския Университет на Куинсланд, цитирано от агенция Синхуа.

Изследователите от Факултета по обществено здраве на университета са прегледали 9 369 доклада и са използвали данни относно здравето и благосъстоянието на 10 000 деца, наблюдавани от 2004 г. насам.

Водещият автор и докторант Диана Гарсия Санчес разкрива, че четиригодишните деца с астма са по-склонни да развият тревожност на възраст между 6 и 15 години в сравнение с връстниците си, които не страдат от астма. "Установихме също така, че момичетата с астма изпитват повече тревожност от момчетата в юношеска възраст“, казва Санчес.

Как да приучим детето отрано редовно да пие вода: 6 полезни съвета за добра хидратация

Резултатите също така показват, че медикаментите, използвани при лечението на астма, не са причина за значително повишения риск от развитие на тревожност. „Децата, които не са приемали лекарства за астма, са били с 9% по-склонни да развият тревожност, отколкото медикаментозно лекуваните им връстници“, обяснява Санчес.

„Други фактори биха могли да обяснят връзката между астмата и тревожността, а здравните специалисти и родителите трябва редовно да наблюдават психичното здраве на децата и да предоставят психологическа подкрепа, когато е необходимо. Това може да помогне за по-ранното идентифициране на тези, които са най-застрашени от развитие на тревожност, и да подобри контрола върху състоянието им“, смята ученият.

6 промени, които настъпват в живота на всеки родител

Това проучване е публикувано в списание „Педиатрик алърджи енд имюнолъджи“. По данни на Световната здравна организация астмата засяга около 262 милиона души по света и е причина за 455 000 смъртни случая през 2019 г. Астмата също така е и най-често срещаното хронично заболяване сред децата.

Източник: Христо Кьосев/БТА
Коментирай »
Още по темата
Строго наказваните деца са по-склонни да развият психични проблеми Строго наказваните деца са по-склонни да развият психични проблеми
Как да приучим детето отрано редовно да пие вода: 6 полезни съвета за добра хидратация Как да приучим детето отрано редовно да пие вода: 6 полезни съвета за добра хидратация
Проучване: Кучетата намаляват риска от хранителна алергия у децата Проучване: Кучетата намаляват риска от хранителна алергия у децата
Първите 5 години предопределят отношението към алкохола Първите 5 години предопределят отношението към алкохола
Препоръчваме още
Защо мъжете харесват лошите момичета Защо мъжете харесват лошите момичета
Българската история оживява в „Последният викингски крал“ (предложение за четене) Българската история оживява в „Последният викингски крал“ (предложение за четене)
„Как да си бъдеш сам терапевт“ ни учи новият наръчник на френския невробиолог Ан-Елен Клер и терапевта Венсан Трибу „Как да си бъдеш сам терапевт“ ни учи новият наръчник на френския невробиолог Ан-Елен Клер и терапевта Венсан Трибу
ТЕСТ: Защо все още си необвързана? ТЕСТ: Защо все още си необвързана?
Илюстрованата детска книжка „Живот“ разказва историята на Земята в стихове Илюстрованата детска книжка „Живот“ разказва историята на Земята в стихове
„За глътка въздух“ - трудният път към любовта и малкото човешко щастие (предложение за четене) „За глътка въздух“ - трудният път към любовта и малкото човешко щастие (предложение за четене)
Орален секс за настроение Орален секс за настроение
10 дрехи, които всяка жена трябва да притежава (ВИДЕО) 10 дрехи, които всяка жена трябва да притежава (ВИДЕО)
„Моят куфар на точки“ – когато мама и тате се разделят (предложение за четене) „Моят куфар на точки“ – когато мама и тате се разделят (предложение за четене)
Обичаш картофи и яйца? Тази лесна рецепта е точно за теб! Обичаш картофи и яйца? Тази лесна рецепта е точно за теб!
Шест навика, с които гарантирано ще го вбесиш  Шест навика, с които гарантирано ще го вбесиш 
За общуването с децата и силата на думите: Две емблематични заглавия на Франсоаз Долто - в нов тираж (предложение за четене) За общуването с децата и силата на думите: Две емблематични заглавия на Франсоаз Долто - в нов тираж (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби