Как да приучим детето отрано редовно да пие вода: 6 полезни съвета за добра хидратация

Приучете отрано детето редовно да пие вода

Ранното изграждане на здравословни навици за хидратация е от съществено значение за здравето и пълноценния живот на малките деца. Правилната хидратация предполага, че от 80% от течностите, необходими на тялото, трябва да бъдат набавени от напитки и 20% от храни. Но заради трайната тенденция към трупането на наднормено тегло от ранна възраст водата става ключов фактор в стремежа да се противодейства на това явление. Освен това при тях обезводняването може да доведе до животозастрашаващи състояния.

Ето защо приоритет за родителите и за всички, които се грижат за малки деца, е на първо място да ги приучат към редовното пиене на вода. Водата е най-здравословният начин за хидратация, а най-важното е, че навиците, създадени в детска възраст, остават за цял живот. Такива са препоръките на здравните власти и медицинските специалисти в Европа, цитирани от Националната асоциация на водите от естествени източници със седалище в Лондон.

Кариес, наднормено тегло, затлъстяване

Децата изграждат своите навици от ранна възраст и хората, които се грижат за тях, трябва да им предоставят най-добрите източници за хидратация – редовно през целия ден. Днес няма две мнения, че водата е на първо място в този модел заради тревожните тенденции, свързани с детското здраве. По данни от Великобритания голяма част от 5-годишните деца вече имат кариес, а честотата е дори по-висока за групите в неравностойно положение. Последните статистически данни също показват, че 1 на 5 първокласници има наднормено тегло или затлъстяване. Причините са комплексни, но сред тях се откроява консумацията на богати на захар храни и особено напитки. Предвид нерадостната статистика, насърчаването на децата да пият вода много преди да тръгнат училище е навик, безценен за тяхното дългосрочно здраве.

Препоръки за хидратация: от самото начало

Британският Научен консултативен комитет по хранене (SACN) препоръчва бебетата да се хранят изключително само с кърма до около 6-месечна възраст и да бъдат кърмени поне през цялата първа година от живота им. Кърмените бебета не се нуждаят от допълнителни напитки, докато получават само кърма. Когато започне отбиването, могат да им се дават вода или адаптирано мляко.

Колко вода и течности според възрастта на детето

В таблицата са отразени съвременните стандарти за нуждите от усвояване на течности чрез храната и напитките при малките деца.

Пие ли детето достатъчно вода?

Оценка на приема на течности от деца в 13 страни по света установява, че висок процент от тях на възраст от 4 до 9 години поемат по-малко течности от установения адекватен прием. Интересното е, че момчетата са по-склонни към по-малко консумация на течности в сравнение с момичетата. Що се отнася до пиенето на обикновена вода, данните от национално проучване на храненето във Великобритания сочат, че децата на възраст от 4 до 8 години пият само 436 мл вода на ден (около 2 чаши), а при етническите малцинства приемът е още по-малък – 122 мл дневно.

По отношение на въпроса „кога“ напитките се приемат от децата, американско проучване показва, че обикновената вода се консумира най-често с основните ястия. Американските деца в това изследване приемат повече от две трети от ежедневните си напитки по време на основните хранения. Налага се изводът, че децата често се нуждаят от напомняне или имат нужда от график за консумация на подходящи течности и особено на вода.

Съществуват проучвания, според които малчуганите наистина могат да променят своите навици на хидратация. Сред тях е експеримент със забавни материали като кукли или плакати в детската градина и семейството в помощ на по-добра хидратация. Интересно е, че в хода на експеримента приемането на вода не се е променило, но консумираните плодови сокове и млякото намаляват. Резултатите са красноречиви: децата могат да променят своите навици за хидратация, въпреки че са необходими допълнителни насоки, за да се гарантира, че промяната ще се осъществява в дългосрочен план и в съответствие с препоръките за здравословната хидратация. Също така е важно да им се напомня да пият течности и особено вода на редовни интервали, което води до по-голям прием на напитки. Малките деца имат незрял механизъм на жаждата и често не разпознават кога са жадни.

Признаци на обезводняване

Децата са особено уязвими към дехидратация, особено под 5-годишна възраст.

Обезводняването може да се изостри, ако са били на слънце твърде дълго, когато вдигат температура над 38 ° С, страдат от повръщане или диария или се изпотяват по-интензивно.

Как да включваме напитките в менюто на детето

През ранните години малките деца трябва да бъдат насърчавани да пият вода, след като започне отбиването им. Както и при храните, се изисква търпение и повторяемост, преди да се усвои този толкова полезен навик. Освен това е установено, че даването на вода със зеленчуците помага за разреждането на горчивия им вкус, като така едновременно се насърчава приемът на вода и консумацията на зеленчуци. Най-добре е да не се поддаваме на изкушението да предлагаме подсладени напитки като готови плодови сокове с добавена захар или поне да прибягваме до тях само от време на време. Ако решите да давате прясно изцеден плодов сок на детето си, разредете го с изворна вода и го сервирайте по време на хранене, за да намалите риска от кариес. Не предлагайте на малкото дете повече от 150 мл прясно изцеден сок (фреш) дневно.

Шест полезни съвета за добра хидратация на детето

  • Дайте на детето да пийне малко вода, преди да отиде на детска градина, на предучилищна забавачка или при излизане навън
  • Винаги предлагайте вода по време на хранене, за да му осигурите желания прием на течности
  • Напомняйте му да пие малки количества вода: по-често и през целия ден
  • Превърнете водата в предпочитана напитка за него, тъй като не съдържа калории и захар
  • Подгответе закуска с високо съдържание на вода като краставица, пъпеш или кисело мляко в кутията за обяд или в чантата за навън
  • В горещите дни му напомняйте да пие вода често и добавяйте повече лед към напитките, за да направите пиенето по-приятно

Изворната вода е натурална вода – природно чиста, с ясен географски произход

Българската педиатрична асоциация препоръчва някои видове изворни води като подходящи за консумация от бебета и малки деца. Препоръката може да се намери изписана на етикетите на бутилките, като така майките разполагат с проверена информация и помощ при избора на подходяща вода за техните деца.

Изворната вода се добива от подземен източник от повърхностните слоеве на земята. Подобно на минералната вода, изворната вода е натурална вода – природно чиста, с ясен географски произход. Добива се от ясно определени и защитени подземни източници. Не се обработва при бутилирането и достига до нас недокосната от човешка ръка. Сред предимствата ѝ често са ниската минерализация и мек вкус. Отличава се с постоянен състав, ниска минерализация и уникалния баланс на минералите, които придават изключителна лекота и нежност на вкуса. Подходяща е за всекидневна употреба и се препоръчва за консумация от бременни, бебета и малки деца.

Коментирай »
Проф. Донка Байкова: Ако сте жадни, това е сигурен знак, че вече сте дехидратирани
Да укрепим имунната система! 5 начина, по които водата ни помага
От колко вода се нуждаят бъбреците – една от най-активно работещите системи в организма
Лято е! Да поговорим за физическата активност и хидратацията
Как се газира водата? Митове и факти за газираните води
Проучване: Децата с астма са изложени на риск от тревожност
Инфекциите на пикочните пътища: Какво трябва да знаем и как да се предпазим 
Топ 10 предимства на хидратираната кожа, разкрити от дерматолог
Кога и колко вода да пием, за да сме здрави и в добра форма
Хидратация срещу стрес: 5 доказани ползи от водата
Не чакайте да ожаднеете, за да пиете вода
Правилната хидратация – верен съюзник в борбата срещу наднорменото тегло
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Застрашена ли съм от диабет? Провери чрез въпросника FINDRISC
Защо не си струва да се спори с жена от научна гледна точка
Турбуленциите се усещат по-често и по-силно в самолетите, ето защо
Празничен секс – о, да!
Началото на шоколада: Кога и как се е появило любимото ни изкушение
Не задушавайте кърлежа с олио: 6 трика, с които сами да извадим паразита
6 начина да се спреш, преди да си хлътнала по неправилния мъж
8 горчиви, но любими храни и напитки
По-възрастните майки косатки защитават синовете, но не и дъщерите си
Топ 7 на храните за плосък корем
Вкусна, лесна за приготвяне и почти здравословна: Тази салата става за минути
Какво да хапваме в различните часове на деня
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби