Как се газира водата? Митове и факти за газираните води

Газираната натурална минерална вода не съдържа калории и захар

Как се газира водата? Митове и факти за газираните води

Photo credit: Pixabay/pexels.com

Газираната вода може да бъде газирана естествено или чрез добавен въглероден диоксид. Въпреки че продължава да бъде предпочитана далеч по-рядко от обикновената вода, газираната вода става все по-популярна алтернатива, предоставяйки разнообразие в избора, както и вариации по отношение на вкуса и усещането.

Според Natural Source Waters Assocation (NSWA), британското сдружение на производителите и вносителите на натурални води, газираната вода продължава да бъде свързвана с известно объркване.

„Митовете“ около нея се отнасят предимно до нейния „произход“ и ефекта ѝ върху здравето. Кои са те и има ли истина в тях?

Как е „направена“?

Газираната водата може да бъде естествено газирана или с добавена карбонизация. Естествено газираната обикновено идва от региони с вулканична активност в миналото. Охладената магма отделя въглеродна киселина дълбоко в земните недра, която след това прониква в някои естествени минерални води. В исторически план газираната вода е била високо ценена заради минералното си съдържание и освежаващ вкус. За да се постигне същият ефект с негазираните натурални минерални води, към тях се добавя въглероден диоксид.

Какво съдържа?

Някои минерални води представляват ценен източник на магнезий и калций, като помагат за покриване на дневните норми за прием на тези хранителни вещества, сочат направени в Канада изследвания. Количеството на намиращия се в някои газирани води естествен минерал натрий варира в зависимост от геологията на земните недра. ЕС и Великобритания определят максимална горна граница за натрий в бутилирана вода, която е 200mg/l.

Независимо дали е обикновена или газирана, натуралната минерална вода не съдържа калории или захар. В този смисъл сред потребителите съществува известно объркване. Според проучване на NSWA близо десет процента от анкетираните погрешно смятат, че газираната минерална вода съдържа захар и съответно калории.

Дентално здраве

Що се отнася до здравето на зъбите, натуралната вода (газирана или негазирана) е най-добрият възможен избор за хидратация. Някои газирани води имат по-ниско рН от негазираните. Напитките с ниски стойности на pH, под 6, водят до по-силна ерозия в сравнение с тези с неутрално или алкално рН.

Води ли до напълняване?

Според някои проучвания газираната вода може да доведе до повишаване на хормона на глада, наречен грелин. Принципно, когато нивата му са по-високи, усещаме повече глад, което индиректно би довело до наддаване на тегло.

За какво да внимаваме?

При водите с добавен въглероден диоксид трябва да обърнем специално внимание на етикета, за да сме сигурни, че газираната водата, която купуваме е натурална минерална или изворна вода. Не рядко на пазара се срещат газирани води, кото са трапезни или казано с други думи, не са натурални и не носят добавената стойност, която имат минералите и елементите в натуралните минерални води. Каква газирана вода ще си купим е въпрос на лично предпочитание, но е важно да бъдем добре информирани какъв продукт избираме за себе си и за своите близки и да четем внимателно етикетите, преди да вземем решение за покупка.

Коментирай »
Още по темата
Газираната вода - естественият отговор на подсладените напитки Газираната вода - естественият отговор на подсладените напитки
Какво е общото между часовника и водата: Рецептата на Тяна Пресолска за здраве и красота Какво е общото между часовника и водата: Рецептата на Тяна Пресолска за здраве и красота
Как да приучим детето отрано редовно да пие вода: 6 полезни съвета за добра хидратация Как да приучим детето отрано редовно да пие вода: 6 полезни съвета за добра хидратация
Топ 10 предимства на хидратираната кожа, разкрити от дерматолог Топ 10 предимства на хидратираната кожа, разкрити от дерматолог
Кога и колко вода да пием, за да сме здрави и в добра форма Кога и колко вода да пием, за да сме здрави и в добра форма
Не чакайте да ожаднеете, за да пиете вода Не чакайте да ожаднеете, за да пиете вода
Правилната хидратация – верен съюзник в борбата срещу наднорменото тегло Правилната хидратация – верен съюзник в борбата срещу наднорменото тегло
Препоръчваме още
Топ 10 на най-романтичните жестове от сериалите   Топ 10 на най-романтичните жестове от сериалите  
Говориш ли езика на любовта? Как обича всяка от 12-те зодии 💖 Говориш ли езика на любовта? Как обича всяка от 12-те зодии 💖
5 необичайни места, на които може да срещнеш голямата любов 5 необичайни места, на които може да срещнеш голямата любов
Сливи срещу анемия Сливи срещу анемия
Плуването в студена вода може да намали симптомите на менопаузата Плуването в студена вода може да намали симптомите на менопаузата
ТЕСТ: Страхове, мании и комплекси: Какво те измъчва най-много? ТЕСТ: Страхове, мании и комплекси: Какво те измъчва най-много?
Предложение за четене: „Глад“ от Джамал Уариаши Предложение за четене: „Глад“ от Джамал Уариаши
Най-измислената истинска история, която сте чели: „Как да се влюбиш в мъж, който живее в храст“ от Еми Абрахамсон (предложение за четене) Най-измислената истинска история, която сте чели: „Как да се влюбиш в мъж, който живее в храст“ от Еми Абрахамсон (предложение за четене)
Седем сигурни начина да убиеш страстта Седем сигурни начина да убиеш страстта
42 лични разказа в „От авторите и читателите ЗА КНИГИТЕ И ЧЕТЕНЕТО“ 42 лични разказа в „От авторите и читателите ЗА КНИГИТЕ И ЧЕТЕНЕТО“
„Палач на богове“ - новото изкушение за феновете на „Игра на тронове“ и „Вещерът“ (предложение за четене) „Палач на богове“ - новото изкушение за феновете на „Игра на тронове“ и „Вещерът“ (предложение за четене)
Девет причини да изберете круиз за следващата си ваканция Девет причини да изберете круиз за следващата си ваканция
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби