Това е най-добрият начин да се гали котка

Тупкането с опашка или размахването ѝ са сигурни белези на недоволство на котката

Това е най-добрият начин да се гали котка

Photo credit: Artem Makarov/pexels.com

Експерти по поведението на котките са установили, че котките не обичат да бъдат галени срещу косъма, около краката, хълбоците и областта на гърлото, съобщава „Мейл онлайн“.

Ако вашият домашен любимец ви позволява да галите тези области, той вероятно търпи действието с надеждата, че след това ще бъде нахранен.

Ето какво използват котките, за да ни манипулират

Д-р Лорън Финка, експерт от университета „Нотингам Трент“, каза в предаването „Сайънс фоукъс“ на Би Би Си, че най-добрият начин за галене на котка е само около лицето ѝ, по бузите, основата на ушите и под брадичката. Това вероятно се дължи на факта, че в тези области на лицето се намират много кожни жлези, които произвеждат мирис, обясни д-р Финка и добави: „Котките са много мотивирани да използват тези области, за да разпространяват миризмата си, така че тези части от тялото им вероятно са им доста приятни за стимулиране“. 

Дълго време се смяташе, че котките са били взети за първи път като домашни любимци от древните египтяни преди около 3600 години, но последните постижения в областта на ДНК тестовете показват, че те са до хората от около 10 000 години. Въпреки това в Древен Египет котките са били смятани за кралски особи, които са носели скъпоценни камъни и са се хранели с храна, приготвена като за крал.

Най-често срещаните заболявания при котките

Днес те са вторият най-популярен домашен любимец в света след кучетата. Котките са известни с това, че са пухкави, любопитни и лоялни, но имат и зла страна, която обикновено излиза наяве, ако се галят неправилно.

Когато става въпрос за галене, най-добре е да помните, че котките като вид не са изначално социални или тактилни, казва д-р Финка. Тя обясни, че много собственици на домашни любимци може би не знаят, че котките мразят разтриването на корема. Това се дължи на факта, че те се чувстват уязвими, тъй като жизнените им органи са изложени на показ и могат да възприемат лекото погалване по корема като заплаха.

Д-р Финка също така подчерта, че когато косматият ви приятел се търка във вас, това съвсем не означава, че иска да бъде докосван.

Не ме пипай: Местата, на които котките не обичат да бъдат докосвани

Експертите предупреждават за някои други сигнали, за които да внимавате: Когато са раздразнени, котките могат много рязко да обърнат главата си към ръцете ни. Или пък могат да обърнат глава, за да ни погледнат строго. Също така могат просто да замръзнат или да спрат да насърчават активното взаимодействие (например да спрат да мъркат).

Други признаци на раздразнение са, ако ушите на котката се завъртят настрани или тя ги прибере към главата, ако си оближе носа, или ако козината й настръхне. Тупкането с опашка или размахването ѝ са други сигурни белези на недоволство на котката, обяснява д-р Финка. 

Източник: Христо Кьосев/БТА
Коментирай »
Още по темата
Защо котките имат плешиви петна пред ушите? Защо котките имат плешиви петна пред ушите?
За необикновената способност на котката да надушва лакомства... За необикновената способност на котката да надушва лакомства...
Ето какво използват котките, за да ни манипулират Ето какво използват котките, за да ни манипулират
Най-често срещаните заболявания при котките Най-често срещаните заболявания при котките
Не ме пипай: Местата, на които котките не обичат да бъдат докосвани Не ме пипай: Местата, на които котките не обичат да бъдат докосвани
Препоръчваме още
Женска Коледа е! Почитаме светица с необикновена красота Женска Коледа е! Почитаме светица с необикновена красота
„Четвърто крило“ – най-новият поп културен феномен, който завладя TikTok „Четвърто крило“ – най-новият поп културен феномен, който завладя TikTok
Най-мръсното нещо в банята Най-мръсното нещо в банята
„Чудните приказки на баба“ ще стоплят сърцата на малки и големи (предложение за четене) „Чудните приказки на баба“ ще стоплят сърцата на малки и големи (предложение за четене)
ТЕСТ: Какъв е твоят стил на мислене! 🧠 ТЕСТ: Какъв е твоят стил на мислене! 🧠
Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето
9 красиви цитата, доказващи, че очите са огледало на душата     9 красиви цитата, доказващи, че очите са огледало на душата    
„Отвлечена“ дава началото на нова кървава поредица в духа на „Мълчанието на агнетата“ „Отвлечена“ дава началото на нова кървава поредица в духа на „Мълчанието на агнетата“
Градинарството бори депресията Градинарството бори депресията
Вашингтон в една обезлюдена Америка Вашингтон в една обезлюдена Америка
Най-ефективните храни против запек Най-ефективните храни против запек
Посрещаме норвежкия дръндьо от „Конкурс за милион крони“ (предложение за четене) Посрещаме норвежкия дръндьо от „Конкурс за милион крони“ (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби