Тиквички с ориз – класическа рецепта за постно ястие

Ето как да си осигурим разнообразие на трапезата през дните на пости или когато искаме да консумираме по-лека храна

Тиквички с ориз – класическа рецепта за постно ястие

Photo credit: Jay Abrantes/Pexels 

Когато става въпрос за постни ястия, рядко можем да развихрим въображението си. Много хора се отказват от постенето или от леката и изчистена храна именно защото не могат да си представят какво вкусно може да се сготви без мазнина или месо. 

От Pravoslavenhram.com предоставят набор от рецепти, които са подходящи са приготвяне в домашни условия, а в същото време са постни. Така можем да си осигурим разнообразие на трапезата през дните на пости или когато искаме да консумираме по-лека храна. Днес приготвяме тиквички с ориз, по рецепта на Людмила Колева.

Необходими продукти:  

  • 4 бр. тиквички
  • 1/2 ч. ч. бял ориз (небланширан)
  • 1 средно голяма глава лук  
  • 1 средно голям морков  
  • 3-4 скилидки чесън  
  • 1 суп. л. червен пипер  
  • сол - на вкус  
  • 7-8 стръка пресен копър (около 2 с. л. замразен)  
  • 1 стрък пресен девесил (около 1 с. л. замразен)

Начин на приготвяне:  

Оризът се измива добре от нишестето и се оставя да кисне във вода, докато набъбне. В тенджерата се добавят около 2 с. л. олио и котлонът се включва да загрее. Почистеният и едро нарязан лук се изсипва в тенджерата, поръсва се с 1 ч. л. сол и се разбърква. След него се прибавя ситно нарязаният морков. След като заври, продуктите се разбъркват и температурата се намалява. Слага се червеният пипер и енергично се разбърква, за да не загори. Веднага се добавя около 1 л. гореща вода и се разбърква. След като заври, се прибавят почистените и измити тиквички, нарязани на хапки. След като поврат 5 мин, се добавя отцеденият от водата ориз. Разбърква се и се регулира температурата така, че ястието да къкри. Чесънът се почиства, нарязва се на парчета и се прибавя. Ястието се оставя да къкри около 10-15 мин., като се разбърква от време на време. След като оризът е готов, котлонът се изключва. Ястието се опитва на сол и при нужда се добавя още. Отгоре се поръсва със ситно нарязаните пресен копър и девесил, разбърква се и е готово за сервиране. Ястието е вкусно и студено.

Източник: Pravoslavenhram.com
Коментирай »
Още по темата
Кюфтета от тиквички – вкусни и лесни за приготвяне Кюфтета от тиквички – вкусни и лесни за приготвяне
Любима и бърза постна рецепта: Как да си приготвим вкусни домати с ориз Любима и бърза постна рецепта: Как да си приготвим вкусни домати с ориз
Сладко-солени макарони на фурна за начинаещи: Изненадващо вкусни Сладко-солени макарони на фурна за начинаещи: Изненадващо вкусни
Постни палачинки – неочаквано вкусни и лесни за приготвяне Постни палачинки – неочаквано вкусни и лесни за приготвяне
Започва Богородичният пост: Ето какво се прави по дни и каква храна е забранена Започва Богородичният пост: Ето какво се прави по дни и каква храна е забранена
Обичаш ли арабската кухня? Опитай тази неустоима рецепта за вкусна маклюба Обичаш ли арабската кухня? Опитай тази неустоима рецепта за вкусна маклюба
Лесна рецепта за вкусен омлет (само три съставки) Лесна рецепта за вкусен омлет (само три съставки)
Препоръчваме още
На какво се дължат предсмъртните видения на хора в клинична смърт? На какво се дължат предсмъртните видения на хора в клинична смърт?
Три ползи от бобовите култури Три ползи от бобовите култури
Желязодефицитна анемия през бременността – ето как да я разпознаем и какво да направим Желязодефицитна анемия през бременността – ето как да я разпознаем и какво да направим
Любовните проблеми на един 5-годишен Казанова Любовните проблеми на един 5-годишен Казанова
Устните разкриват тайни за сексуалния ни живот Устните разкриват тайни за сексуалния ни живот
Предложение за четене: „Калипсо“ - интелигентен трилър за най-мрачните кътчета на човешката душа Предложение за четене: „Калипсо“ - интелигентен трилър за най-мрачните кътчета на човешката душа
Полезната бактерия: Кога да изберем кисело мляко и кога пробиотик Полезната бактерия: Кога да изберем кисело мляко и кога пробиотик
10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи 10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи
Грабливите „Длани“ на миналото в новия роман от Георги А. Николов (предложение за четене) Грабливите „Длани“ на миналото в новия роман от Георги А. Николов (предложение за четене)
Каква е ролята на силиция за здравината на костите и как да си го набавим Каква е ролята на силиция за здравината на костите и как да си го набавим
Плюсове и минуси на суровоядството Плюсове и минуси на суровоядството
Харесваш го? 8 начина да го впечатлиш Харесваш го? 8 начина да го впечатлиш
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби