Тиквички с ориз – класическа рецепта за постно ястие Ето как да си осигурим разнообразие на трапезата през дните на пости или когато искаме да консумираме по-лека храна
Ето как да си осигурим разнообразие на трапезата през дните на пости или когато искаме да консумираме по-лека храна
Photo credit: Jay Abrantes/Pexels
Когато става въпрос за постни ястия, рядко можем да развихрим въображението си. Много хора се отказват от постенето или от леката и изчистена храна именно защото не могат да си представят какво вкусно може да се сготви без мазнина или месо.
От Pravoslavenhram.com предоставят набор от рецепти, които са подходящи са приготвяне в домашни условия, а в същото време са постни. Така можем да си осигурим разнообразие на трапезата през дните на пости или когато искаме да консумираме по-лека храна. Днес приготвяме тиквички с ориз, по рецепта на Людмила Колева.
Необходими продукти:
- 4 бр. тиквички
- 1/2 ч. ч. бял ориз (небланширан)
- 1 средно голяма глава лук
- 1 средно голям морков
- 3-4 скилидки чесън
- 1 суп. л. червен пипер
- сол - на вкус
- 7-8 стръка пресен копър (около 2 с. л. замразен)
- 1 стрък пресен девесил (около 1 с. л. замразен)
Начин на приготвяне:
Оризът се измива добре от нишестето и се оставя да кисне във вода, докато набъбне. В тенджерата се добавят около 2 с. л. олио и котлонът се включва да загрее. Почистеният и едро нарязан лук се изсипва в тенджерата, поръсва се с 1 ч. л. сол и се разбърква. След него се прибавя ситно нарязаният морков. След като заври, продуктите се разбъркват и температурата се намалява. Слага се червеният пипер и енергично се разбърква, за да не загори. Веднага се добавя около 1 л. гореща вода и се разбърква. След като заври, се прибавят почистените и измити тиквички, нарязани на хапки. След като поврат 5 мин, се добавя отцеденият от водата ориз. Разбърква се и се регулира температурата така, че ястието да къкри. Чесънът се почиства, нарязва се на парчета и се прибавя. Ястието се оставя да къкри около 10-15 мин., като се разбърква от време на време. След като оризът е готов, котлонът се изключва. Ястието се опитва на сол и при нужда се добавя още. Отгоре се поръсва със ситно нарязаните пресен копър и девесил, разбърква се и е готово за сервиране. Ястието е вкусно и студено.