Постни палачинки – неочаквано вкусни и лесни за приготвяне Ето как да си приготвим палачинки със солена плънка, подходящи за пост или за всеки, който иска по-лека храна
Ето как да си приготвим палачинки със солена плънка, подходящи за пост или за всеки, който иска по-лека храна
Кой казва, че постната храна не може да бъде вкусна? Всъщност всичко, което е приготвено с любов, има потенциал да се превърне в любимо ястие за цялото семейство.
Днес ти предлагаме рецептата за постни палачинки на Надежда Янева, публикувана в Pravoslavenhram.com. Православният сайт предоставя редица рецепти за храни, които можем да си сготвим по време на пости или просто, когато искаме да хапнем по-лека храна.
Продукти:
- брашно
- вода
- сол
- сода за хляб
- олио за пържене
Приготвяне:
В голяма дълбока купа изсипваме около 1/2 литър вода. Добавяме около 3-5 чаени чаши брашно,, щипка сол и содата. Разбиваме с помощта на пасатор, за да не стане тестото на бучки. Оставяме готовото тесто за 3-4 минути да отлежи. Изпържените палачинки се оставят за час, два, покрити с домакинско фолио, за да се отпуснат и след това се консумират.
Приготвените палачинки могат да се консумират със солена плънка, мед или сладко. Ето и примерна рецепта за солена плънка:
Продукти:
- картофи
- лук (праз)
- чушка
- морков
- сол
- черен пипер
- листа целина
Приготвяне:
Сваряваме 10-12 картофа (зависи от големината). След това ги пюрираме. Задушаваме лука, моркова и чушката в олио до пълното им омекване. Добавяме задушените зеленчуци към пюрираните картофи. Осоляваме на вкус. Добавяме и подправките. Разбъркваме добре, за да получим хомогенна смес. Мажем палачинката от едната страна и прегъваме. Може да украсим палачинката с листенце целина и парченце чушка. Добър апетит!