Постно и вкусно: Ето как да си направим домашен хляб Когато трябва да приготвим нещо постно, нещата стават малко по-трудни
Когато трябва да приготвим нещо постно, нещата стават малко по-трудни
Photo credit: Monika Grabkowska/Unsplash
Често ни се хапва нещо вкусно и домашно приготвено. За всеки кулинар възможностите са безброй, стига да няма никакви ограничения. Когато обаче трябва да приготвим нещо постно, нещата стават малко по-трудни.
Днес ви предлагаме лесна рецепта за домашен хляб на Клара Колева, подходяща и за дните на пости.
Продукти:
- 1 кг бяло брашно
- 1 пакетче мая
- 3 с. л. зехтин
- 1 ч. л. сол
- маково семе
- вода
Приготвяне:
Брашното се пресява в дълбок съд. Добавяме солта, зехтина, около 300 мл топла вода и маята, предварително разтворена в хладка вода. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса, покрито с прозрачно фолио (или кърпа). След като втаса, тестото се омесва повторно, оформя се и с нож се правят декоративни шарки. Поръсва се с маково семе и се пече около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Съвет:
Когато не е пост, може да намажете хляба с разбито яйце, за да полепне маковото семе по-добре.