Тайната на дълголетието

Махнете високите токчета, преминете от пресни на замразени плодове...

Тайната на дълголетието

снимки: sxc.hu

Искате ли да имате дълъг и здравословен живот? Махнете високите токчета, преминете от пресни на замразени плодове... и съблечете дрехите си. Според най-новата книга A Short Guide To A Long Life, чиито автори са едни от най-добрите онколози в света, тези малки промени могат драстично да повишат продължителността на живота. Ето няколко от съветите на д-р Дейвид Агуш, цитирани от БГНЕС:

Съблечете се и останете голи. Разгледайте тялото си добре в огледалото. По този начин ще забележите по-лесно проблемните места. През известен интервал от време преглеждайте цялото си тяло сантиметър по сантиметър, включително косата, ноктите и устната кухина.

Отървете се от обувките на висок ток. Възпаленията са свързани с някои от най-проблемните дегенеративни заболявания като сърдечно-съдови болести, Алцхаймер, автоимунни заболявания, диабет и по-бързо застаряване. Неудобните обувки причиняват ненужни възпаления на краката, които могат да повлияят на целия организъм. Няма по-лесен начин да се предпазите от подобни възпаления от това да имате удобни ежедневни обувки.

Кафето и различните видове чай отдавна са доказали полезното си действие. Макар че учените опитват да намерят връзка между консумацията на кофеин и редица болести като сърдечно-съдови заболявания, хипертония, остеопороза и рак, резултатите от изследванията показват друго.

Хранете се по едно и също време. Един от най-добрите начини за намаляване на стреса е поддържането на режим 365 дни в годината. Ако организмът бъде лишен от храната на обяд, освен чувство за глад, се появява и прилив на хормона на стреса кортизол. Този хормон казва на организма да задържа мазнини и да пести енергия. Така че ако организмът не приеме храна, когато очаква това, ще саботира усилията за намаляване на теглото.

Изправете се. Има дълбока връзка между заседяването и затлъстяването, диабета, сърдечно-съдовите заболявания и преждевременната смъртност. Не се изгърбвайте. Освен болки във врата и гърба може да получите главоболие, артрит, лоша циркулация на кръвта, мускулни болки, затруднено дишане, скованост на ставите, умора и неврологични проблеми.

Яжте замразени плодове и зеленчуци. Вече през цялата година можем да ядем най-различни плодове и зеленчуци. Когато пристигне в магазина, даденият плод или зеленчук не съдържа същото количество хранителни вещества, както когато е откъснат. Освен ако не купувате пресни сезонни плодове и зеленчуци, които са местно производство, изберете замразените.

Избягвайте витамините на хапчета и хранителни добавки. Редица изследвания показват, че приемът на витамини под формата на хранителни добавки има връзка с повишения риск от рак. Известно е, че под тази форма организмът извлича по-малко полезни вещества.

Раждайте деца. Ако имате деца, шансът за по-дълъг живот се увеличава. Отглеждането на деца кара хората да останат активни и да поддържат физическата си култура.

Пийте по чаша вино на ден. Умереният прием на алкохол, по-специално червено вино, може да намали риска от сърдечни болести. За жените препоръчителното количество алкохол е не повече от една чаша, а при мъжете- най-много две чаши.

Усмихвайте се. Усмивката подобрява настроението. Когато се усмихваме, организмът ни произвежда вещества за намаляване на болката, хормоните на щастието ендорфин и серотонин, който облекчава стреса.

Коментирай »
Още по темата
Разкриха причинно-следствени връзки между човешките микроби и дълголетието Разкриха причинно-следствени връзки между човешките микроби и дълголетието
Дори 8000 крачки веднъж или два пъти в седмицата удължават живота Дори 8000 крачки веднъж или два пъти в седмицата удължават живота
Четири важни причини да спим голи Четири важни причини да спим голи
Вредно е да пием по литър фреш от плодове на ден Вредно е да пием по литър фреш от плодове на ден
Градинарството удължава живота Градинарството удължава живота
Вярата в доброто предпазва от болести Вярата в доброто предпазва от болести
Физическата активност определя здравето на женското сърце Физическата активност определя здравето на женското сърце
Здравословният живот спасява милиони човешки животи Здравословният живот спасява милиони човешки животи
Бракът е полезен за сърцето Бракът е полезен за сърцето
Рибата поддържа активността у хората Рибата поддържа активността у хората
Не оставяйте телефона си в спалнята нощем Не оставяйте телефона си в спалнята нощем
Упражненията предотвратяват депресията в късна възраст Упражненията предотвратяват депресията в късна възраст
Сайт изчислява фитнес възрастта ви Сайт изчислява фитнес възрастта ви
Препоръчваме още
Необичайно, но не и за Нова Зеландия: Председателят на парламента нахрани бебе, докато води заседание (ВИДЕО) Необичайно, но не и за Нова Зеландия: Председателят на парламента нахрани бебе, докато води заседание (ВИДЕО)
Как стигнахме дотук и накъде отиваме: 32 „Дигитални истории“ от Георги Караманев за бъдещето на технологиите (предложение за четене) Как стигнахме дотук и накъде отиваме: 32 „Дигитални истории“ от Георги Караманев за бъдещето на технологиите (предложение за четене)
Facebook и Instagram се сринаха Facebook и Instagram се сринаха
Топ 30 на най-чудните имена на хора в България Топ 30 на най-чудните имена на хора в България
Петте неща, които задължително присъстват в дамската чанта Петте неща, които задължително присъстват в дамската чанта
Кралицата на скандинавския криминален роман Камила Лекберг и шведският менталист Хенрик Фексеус отново обединяват сили за „Култът“ Кралицата на скандинавския криминален роман Камила Лекберг и шведският менталист Хенрик Фексеус отново обединяват сили за „Култът“
10 невероятни факта за хората с пъстри очи 10 невероятни факта за хората с пъстри очи
„69 рецепти с история“ разказва Шеф Кустев от Masterchef (предложение за четене) „69 рецепти с история“ разказва Шеф Кустев от Masterchef (предложение за четене)
ТЕСТ: Кое е духовното ти животно? ТЕСТ: Кое е духовното ти животно?
Колко опасни са леките форми на затлъстяване? Колко опасни са леките форми на затлъстяване?
Туршия и синьо сирене за засилване на имунитета Туршия и синьо сирене за засилване на имунитета
Любимият ти сладолед издава какъв секс обичаш Любимият ти сладолед издава какъв секс обичаш
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби