Сайт изчислява фитнес възрастта ви

Затруднявате ли се да изкачите стълби или хълм?

снимка: sxc.hu

Затруднявате ли се да изкачите стълби или хълм?

Вече има сайт, който ще показва дали сте по-стари от действителната си възраст, като изчислява истинската ви фитнес възраст, съобщава БГНЕС. След като въведете прости стойности като колко физическа дейност извършвате, обиколката на талията и сърдечния пулс в покой, сайтът изчислява доколко тялото ви доставя кислород на клетките. Мярката се нарича VO2 max.

Резултатите могат да се окажат ужасяващи. Така например 40-годишна жена с умерено наднормено тегло, която води заседнал начин на живот, може да се окаже на фитнес възраст от 54 години.

Учените от Норвежкия научно-технологичен университет установили, че въвеждането само на пет мерки – обиколката на талията, сърдечния пулс в покой, честота и интензивност на упражненията, възраст и пол, в програма им позволява да предвидят доста точно VO2 max на даден човек.

Фитнес възрастта изразява най-вече доколко добре функционира тялото физически сравнено с това доколко добре трябва да функционира предвид възрастта на човека. Тя също показва продължителността на живота и приблизително сърдечното и дихателното здраве, съобщиха учените.

Фитнес възрастта на млади години "е единственият най-добър признак за настоящото и бъдещото здраве", заяви ръководителят на изследването Улрик Вислоф, цитиран от "Ню Йорк Таймс". Той и колегите му изследвали 5000 души на възраст между 20 и 90 години, като ги накарали да тичат на пътека до изтощение.

Колкото повече фитнес възрастта се приближава до действителната възраст толкова по-добре. За изчисляване на фитнес възрастта са необходими два основни показателя – обиколката на талията в сантиметри и сърдечният пулс в покой. Той може да бъде изчислен като измерите пулса си за 30 секунди и го удвоите. Добавете възрастта, пола си, интензитета и честотата на упражненията и калкулаторът ще генерира вашата фитнес възраст.

Коментирай »
Тайната на дълголетието
Упражненията предотвратяват депресията в късна възраст
Отслабването става с кратко, но интензивно натоварване
Бързи стъпки за стегната фигура
Как го прави тя: Спортният режим на Ел Макферсън
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Как да запалиш искрата между вас
Предложение за четене: „Но-Уи“ от от Лидия Димковска
Седем трика за купуване на евтини самолетни билети
Кои са най-неуверените във външния си вид жени?
ТЕСТ: Колко лесно ти завъртат главата?
Предложение за четене: „Сбогом на всички котки“ от ненадминатия хуморист П. Г. Удхаус
Холивудски трикове за естествена красота: Малка хитрина от Синди Крофърд
Позата, в която спиш, разкрива какъв си (ВИДЕО)
ТЕСТ: Кой е най-подходящият мъж за теб?
Четири съвета за работа от вкъщи (без да се побъркаме)
Най-щастливите професии в света: Попадаш ли в класацията?
„Без паника“: Как да реагираме, ако станем свидетели на катастрофа
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби