Сайт изчислява фитнес възрастта ви

Затруднявате ли се да изкачите стълби или хълм?

Сайт изчислява фитнес възрастта ви

снимка: sxc.hu

Затруднявате ли се да изкачите стълби или хълм?

Вече има сайт, който ще показва дали сте по-стари от действителната си възраст, като изчислява истинската ви фитнес възраст, съобщава БГНЕС. След като въведете прости стойности като колко физическа дейност извършвате, обиколката на талията и сърдечния пулс в покой, сайтът изчислява доколко тялото ви доставя кислород на клетките. Мярката се нарича VO2 max.

Резултатите могат да се окажат ужасяващи. Така например 40-годишна жена с умерено наднормено тегло, която води заседнал начин на живот, може да се окаже на фитнес възраст от 54 години.

Учените от Норвежкия научно-технологичен университет установили, че въвеждането само на пет мерки – обиколката на талията, сърдечния пулс в покой, честота и интензивност на упражненията, възраст и пол, в програма им позволява да предвидят доста точно VO2 max на даден човек.

Фитнес възрастта изразява най-вече доколко добре функционира тялото физически сравнено с това доколко добре трябва да функционира предвид възрастта на човека. Тя също показва продължителността на живота и приблизително сърдечното и дихателното здраве, съобщиха учените.

Фитнес възрастта на млади години "е единственият най-добър признак за настоящото и бъдещото здраве", заяви ръководителят на изследването Улрик Вислоф, цитиран от "Ню Йорк Таймс". Той и колегите му изследвали 5000 души на възраст между 20 и 90 години, като ги накарали да тичат на пътека до изтощение.

Колкото повече фитнес възрастта се приближава до действителната възраст толкова по-добре. За изчисляване на фитнес възрастта са необходими два основни показателя – обиколката на талията в сантиметри и сърдечният пулс в покой. Той може да бъде изчислен като измерите пулса си за 30 секунди и го удвоите. Добавете възрастта, пола си, интензитета и честотата на упражненията и калкулаторът ще генерира вашата фитнес възраст.

Коментирай »
Още по темата
Тайната на дълголетието Тайната на дълголетието
Упражненията предотвратяват депресията в късна възраст Упражненията предотвратяват депресията в късна възраст
 Отслабването става с кратко, но интензивно натоварване Отслабването става с кратко, но интензивно натоварване
Бързи стъпки за стегната фигура Бързи стъпки за стегната фигура
Как го прави тя: Спортният режим на Ел Макферсън Как го прави тя: Спортният режим на Ел Макферсън
Препоръчваме още
Които си приличат, се привличат Които си приличат, се привличат
„Нашето вечно утре“ – интимна възхвала за златния век на видеоигрите (предложение за четене) „Нашето вечно утре“ – интимна възхвала за златния век на видеоигрите (предложение за четене)
Момичета, бързо в леглото! Редовният секс забавя стареенето Момичета, бързо в леглото! Редовният секс забавя стареенето
ТЕСТ: Умееш ли да се забавляваш? ТЕСТ: Умееш ли да се забавляваш?
Основните грешки при целуването, които допускаме Основните грешки при целуването, които допускаме
10 препоръки за правилна грижа за здравето на зъбите 10 препоръки за правилна грижа за здравето на зъбите
Седем храни и напитки за спортуващите дами Седем храни и напитки за спортуващите дами
5 лесни начина да стигнете до „О, да!” в леглото 5 лесни начина да стигнете до „О, да!” в леглото
Как да се справим с неучтивите хора: Шест начина да останем позитивни и добри   Как да се справим с неучтивите хора: Шест начина да останем позитивни и добри  
И заживели щастливо... или не съвсем?! Бракът бил полезен за мъжете, но не и за жените И заживели щастливо... или не съвсем?! Бракът бил полезен за мъжете, но не и за жените
Самотата влияе не само на психическото, но и на физическото здраве Самотата влияе не само на психическото, но и на физическото здраве
Как да се храним и кои навици да променим, aко сме застрашени от диабет Как да се храним и кои навици да променим, aко сме застрашени от диабет
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби