Сайт изчислява фитнес възрастта ви

Затруднявате ли се да изкачите стълби или хълм?

снимка: sxc.hu

Затруднявате ли се да изкачите стълби или хълм?

Вече има сайт, който ще показва дали сте по-стари от действителната си възраст, като изчислява истинската ви фитнес възраст, съобщава БГНЕС. След като въведете прости стойности като колко физическа дейност извършвате, обиколката на талията и сърдечния пулс в покой, сайтът изчислява доколко тялото ви доставя кислород на клетките. Мярката се нарича VO2 max.

Резултатите могат да се окажат ужасяващи. Така например 40-годишна жена с умерено наднормено тегло, която води заседнал начин на живот, може да се окаже на фитнес възраст от 54 години.

Учените от Норвежкия научно-технологичен университет установили, че въвеждането само на пет мерки – обиколката на талията, сърдечния пулс в покой, честота и интензивност на упражненията, възраст и пол, в програма им позволява да предвидят доста точно VO2 max на даден човек.

Фитнес възрастта изразява най-вече доколко добре функционира тялото физически сравнено с това доколко добре трябва да функционира предвид възрастта на човека. Тя също показва продължителността на живота и приблизително сърдечното и дихателното здраве, съобщиха учените.

Фитнес възрастта на млади години "е единственият най-добър признак за настоящото и бъдещото здраве", заяви ръководителят на изследването Улрик Вислоф, цитиран от "Ню Йорк Таймс". Той и колегите му изследвали 5000 души на възраст между 20 и 90 години, като ги накарали да тичат на пътека до изтощение.

Колкото повече фитнес възрастта се приближава до действителната възраст толкова по-добре. За изчисляване на фитнес възрастта са необходими два основни показателя – обиколката на талията в сантиметри и сърдечният пулс в покой. Той може да бъде изчислен като измерите пулса си за 30 секунди и го удвоите. Добавете възрастта, пола си, интензитета и честотата на упражненията и калкулаторът ще генерира вашата фитнес възраст.

Коментирай »
Още по темата
Тайната на дълголетието
Упражненията предотвратяват депресията в късна възраст
Отслабването става с кратко, но интензивно натоварване
Бързи стъпки за стегната фигура
Как го прави тя: Спортният режим на Ел Макферсън
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Макробиотичната диета обещава дълъг живот
Жените са по-кисели рано сутрин
Предложение за четене: „Огнената тайна“ и други новели“ от Стефан Цвайг
Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето
Перфектният завършек на уикенда
Маска с аспирин, кисело мляко и мед срещу акне
Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене)
Откриха древна статуетка на бог Ерос, яхнал делфин
Ревността като оръжие за самоунищожение
Древно океанско дъно може би обгръща земното ядро
Почина актьорът Дейвид Славчев
Осем неща, които да опитате в Нидерландия
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби