Рецепта за десерт без соя и без глутен: Чийзкейкът, който осигурява място на Анна Стойкова в „MastefChef“

"С удоволствие го споделям с вас и се надявам, че ще му дадете шанс", пише в „Любими бохо десерти“ Веганна

Рецепта за десерт без соя и без глутен: Чийзкейкът, който осигурява място на Анна Стойкова в „MastefChef“

Photo credit: Издателство „Сиела”

Звездата от MastefChef Анна Стойкова, позната още като Веганна, споделя рецептата за любимия десерт на семейството ѝ в новата си книга „Любими бохо десерти“.

"Това е рецептата за най-любимия десерт на моето семейство, който ми спечели мястото в кулинарното предаване „MastefChef“ преди няколко години. Това е произведение, с което се гордея и чиято рецепта разработих и споделих за рекламна кампания с ядки в Instagram. Една година по-късно реших да подобря рецептата и да се впусна в това приключение именно с нея! Благодарна съм безкрайно на любимия мъж, който не спираше да ме убеждава, че именно това е моят специалитет „запазена марка“, който ще ми осигури мястото в предаването. Послушах го и не съжалявам и за миг! А сега с удоволствие го споделям с вас и се надявам, че ще му дадете шанс", пише в „Любими бохо десерти“ Веганна.

15 минути и 3-4 часа във фризера
12 порции
Без глутен
Без соя

А ето и рецептата 👇

Съставки

       1. За основата

  • 120 г обезкостени фурми
  • 100 г макадамия
  • 50 г бразилски орех (или още макадамия)
  • 100 г кокосови стърготини
  • щипка морска сол

       2. За чийзкрема

  • 350 г сурово кашу, накиснато предварително поне за 2 часа
  • 170 г кленов сироп
  • 70 г разтопено кокосово масло
  • 220 г пълномаслено кокосово мляко от кен, само твърдата част
  • сокът от 1/2 лимон
  • 1/2 ч.л. ванилов екстракт
  • щипка морска сол

      3. За карамеления слой

  • 150 г пълномаслено кокосово мляко от кен, само твърдата част
  • 100 г кленов сироп
  • щипка морска сол⁣
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.л. рожков (за цвят по желание)

Начин на приготвяне

Поставете всички компоненти за основата в блендер или кухненски робот и разбийте до получаването на почти еднородна лепкава смес. Спирайте от време на време, ако е необходимо, за да обирате от стените, и продължавайте, докато е готово.

Получения блат разстелете на дъното на форма за торта с диаметър 20 см, като притискате леко с пръсти. Приберете във фризера, докато приготвяте крема.

Поставете всички съставки за крема в блендер или кухненски робот и разбийте до пълно хомогенизиране и получаване на гладък крем.

Изсипете крема върху вече стегналата основа, загладете леко повърхността с помощта на шпатула и приберете във фризера поне за 3 часа.

В купа разбъркайте всички съставки за карамеления слой с помощта на телена бъркалка до получаване на еднородна смес. Прехвърлете я във формата върху втория слой, декорирайте с допълнително ядки макадамия по желание и приберете отново във фризера да стегне за още около час.

Photo credit: Издателство „Сиела”

Рецептата е публикувана в новата книга на Анна Стойкова, позната още като Веганна, „Любими бохо десерти“. Повече за книгата ще откриете ТУК 

Коментирай »
Още по темата
Лимонов сладкиш за 10 минути – свеж, лек и винаги успешен Лимонов сладкиш за 10 минути – свеж, лек и винаги успешен
70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Веганна (предложение за четене) 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Веганна (предложение за четене)
Препоръчваме още
ТЕСТ: Каква си била в предишния си живот? ТЕСТ: Каква си била в предишния си живот?
„Извинете, къде е изходът?“ – изкуството да оцелеете в неловки ситуации при пътуване „Извинете, къде е изходът?“ – изкуството да оцелеете в неловки ситуации при пътуване
Шест от най-разпространените митове за храни Шест от най-разпространените митове за храни
Нереални пейзажи, които изглеждат сякаш са от друга планета Нереални пейзажи, които изглеждат сякаш са от друга планета
Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим
Български писатели продължават традицията да разказват българската Коледа в „Нашата Коледа 2“ (предложение за четене) Български писатели продължават традицията да разказват българската Коледа в „Нашата Коледа 2“ (предложение за четене)
Кутия за тревоги: Един лесен метод срещу лошите мисли Кутия за тревоги: Един лесен метод срещу лошите мисли
Предложение за четене: "Характери" на Жан дьо Лабрюйер - последната значима творба на френския ХVІІ век Предложение за четене: "Характери" на Жан дьо Лабрюйер - последната значима творба на френския ХVІІ век
ТЕСТ: Кое твое коледно желание трябва да се сбъдне? ТЕСТ: Кое твое коледно желание трябва да се сбъдне?
Защо винаги трябва да снимате колата под наем преди да тръгнете Защо винаги трябва да снимате колата под наем преди да тръгнете
Най-подходящото време за сватба Най-подходящото време за сватба
Симфония на ужаса и доброто кино с „Носферату“ на Робърт Егърс (филмово предложение) Симфония на ужаса и доброто кино с „Носферату“ на Робърт Егърс (филмово предложение)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби