Рецепта за десерт без соя и без глутен: Чийзкейкът, който осигурява място на Анна Стойкова в „MastefChef“

"С удоволствие го споделям с вас и се надявам, че ще му дадете шанс", пише в „Любими бохо десерти“ Веганна

Рецепта за десерт без соя и без глутен: Чийзкейкът, който осигурява място на Анна Стойкова в „MastefChef“

Photo credit: Издателство „Сиела”

Звездата от MastefChef Анна Стойкова, позната още като Веганна, споделя рецептата за любимия десерт на семейството ѝ в новата си книга „Любими бохо десерти“.

"Това е рецептата за най-любимия десерт на моето семейство, който ми спечели мястото в кулинарното предаване „MastefChef“ преди няколко години. Това е произведение, с което се гордея и чиято рецепта разработих и споделих за рекламна кампания с ядки в Instagram. Една година по-късно реших да подобря рецептата и да се впусна в това приключение именно с нея! Благодарна съм безкрайно на любимия мъж, който не спираше да ме убеждава, че именно това е моят специалитет „запазена марка“, който ще ми осигури мястото в предаването. Послушах го и не съжалявам и за миг! А сега с удоволствие го споделям с вас и се надявам, че ще му дадете шанс", пише в „Любими бохо десерти“ Веганна.

15 минути и 3-4 часа във фризера
12 порции
Без глутен
Без соя

А ето и рецептата 👇

Съставки

       1. За основата

  • 120 г обезкостени фурми
  • 100 г макадамия
  • 50 г бразилски орех (или още макадамия)
  • 100 г кокосови стърготини
  • щипка морска сол

       2. За чийзкрема

  • 350 г сурово кашу, накиснато предварително поне за 2 часа
  • 170 г кленов сироп
  • 70 г разтопено кокосово масло
  • 220 г пълномаслено кокосово мляко от кен, само твърдата част
  • сокът от 1/2 лимон
  • 1/2 ч.л. ванилов екстракт
  • щипка морска сол

      3. За карамеления слой

  • 150 г пълномаслено кокосово мляко от кен, само твърдата част
  • 100 г кленов сироп
  • щипка морска сол⁣
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.л. рожков (за цвят по желание)

Начин на приготвяне

Поставете всички компоненти за основата в блендер или кухненски робот и разбийте до получаването на почти еднородна лепкава смес. Спирайте от време на време, ако е необходимо, за да обирате от стените, и продължавайте, докато е готово.

Получения блат разстелете на дъното на форма за торта с диаметър 20 см, като притискате леко с пръсти. Приберете във фризера, докато приготвяте крема.

Поставете всички съставки за крема в блендер или кухненски робот и разбийте до пълно хомогенизиране и получаване на гладък крем.

Изсипете крема върху вече стегналата основа, загладете леко повърхността с помощта на шпатула и приберете във фризера поне за 3 часа.

В купа разбъркайте всички съставки за карамеления слой с помощта на телена бъркалка до получаване на еднородна смес. Прехвърлете я във формата върху втория слой, декорирайте с допълнително ядки макадамия по желание и приберете отново във фризера да стегне за още около час.

Photo credit: Издателство „Сиела”

Рецептата е публикувана в новата книга на Анна Стойкова, позната още като Веганна, „Любими бохо десерти“. Повече за книгата ще откриете ТУК 

Коментирай »
Още по темата
Лимонов сладкиш за 10 минути – свеж, лек и винаги успешен Лимонов сладкиш за 10 минути – свеж, лек и винаги успешен
70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Веганна (предложение за четене) 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Веганна (предложение за четене)
Препоръчваме още
Един въпрос, който винаги трябва да задавате преди качване на самолета Един въпрос, който винаги трябва да задавате преди качване на самолета
Пет изпитани техники, с които да останеш хладнокръвна в напрегнати ситуации Пет изпитани техники, с които да останеш хладнокръвна в напрегнати ситуации
Покъртителен роман за пораженията върху психиката от телереалността: „Звездните деца“ от Делфин дьо Виган (предложение за четене) Покъртителен роман за пораженията върху психиката от телереалността: „Звездните деца“ от Делфин дьо Виган (предложение за четене)
Как да оцелеете на пътешествие с човек, който ви дава съвети от задната седалка Как да оцелеете на пътешествие с човек, който ви дава съвети от задната седалка
Приказките на Шехеразада, преразказани от Светослав Минков (предложение за четене) Приказките на Шехеразада, преразказани от Светослав Минков (предложение за четене)
Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето
Как да изглеждате добре на снимка от върха без да се вижда изморяването Как да изглеждате добре на снимка от върха без да се вижда изморяването
Как се променя Вселената според последната теория на Стивън Хокинг, четем в биографията му „За произхода на времето. Последната теория на Стивън Хокинг“ от Томас Хертог Как се променя Вселената според последната теория на Стивън Хокинг, четем в биографията му „За произхода на времето. Последната теория на Стивън Хокинг“ от Томас Хертог
Най-невероятните факти за хората с трапчинки Най-невероятните факти за хората с трапчинки
„Сляпата богиня“ на Ане Холд: По следите на тайнствена организация, замесена с наркобизнеса (предложение за четене) „Сляпата богиня“ на Ане Холд: По следите на тайнствена организация, замесена с наркобизнеса (предложение за четене)
Остаряването не винаги води до помъдряване Остаряването не винаги води до помъдряване
ТЕСТ: Коя римска богиня си? ТЕСТ: Коя римска богиня си?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби