Рецепта за десерт без соя и без глутен: Чийзкейкът, който осигурява място на Анна Стойкова в „MastefChef“

"С удоволствие го споделям с вас и се надявам, че ще му дадете шанс", пише в „Любими бохо десерти“ Веганна

Рецепта за десерт без соя и без глутен: Чийзкейкът, който осигурява място на Анна Стойкова в „MastefChef“

Photo credit: Издателство „Сиела”

Звездата от MastefChef Анна Стойкова, позната още като Веганна, споделя рецептата за любимия десерт на семейството ѝ в новата си книга „Любими бохо десерти“.

"Това е рецептата за най-любимия десерт на моето семейство, който ми спечели мястото в кулинарното предаване „MastefChef“ преди няколко години. Това е произведение, с което се гордея и чиято рецепта разработих и споделих за рекламна кампания с ядки в Instagram. Една година по-късно реших да подобря рецептата и да се впусна в това приключение именно с нея! Благодарна съм безкрайно на любимия мъж, който не спираше да ме убеждава, че именно това е моят специалитет „запазена марка“, който ще ми осигури мястото в предаването. Послушах го и не съжалявам и за миг! А сега с удоволствие го споделям с вас и се надявам, че ще му дадете шанс", пише в „Любими бохо десерти“ Веганна.

15 минути и 3-4 часа във фризера
12 порции
Без глутен
Без соя

А ето и рецептата 👇

Съставки

       1. За основата

  • 120 г обезкостени фурми
  • 100 г макадамия
  • 50 г бразилски орех (или още макадамия)
  • 100 г кокосови стърготини
  • щипка морска сол

       2. За чийзкрема

  • 350 г сурово кашу, накиснато предварително поне за 2 часа
  • 170 г кленов сироп
  • 70 г разтопено кокосово масло
  • 220 г пълномаслено кокосово мляко от кен, само твърдата част
  • сокът от 1/2 лимон
  • 1/2 ч.л. ванилов екстракт
  • щипка морска сол

      3. За карамеления слой

  • 150 г пълномаслено кокосово мляко от кен, само твърдата част
  • 100 г кленов сироп
  • щипка морска сол⁣
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.л. рожков (за цвят по желание)

Начин на приготвяне

Поставете всички компоненти за основата в блендер или кухненски робот и разбийте до получаването на почти еднородна лепкава смес. Спирайте от време на време, ако е необходимо, за да обирате от стените, и продължавайте, докато е готово.

Получения блат разстелете на дъното на форма за торта с диаметър 20 см, като притискате леко с пръсти. Приберете във фризера, докато приготвяте крема.

Поставете всички съставки за крема в блендер или кухненски робот и разбийте до пълно хомогенизиране и получаване на гладък крем.

Изсипете крема върху вече стегналата основа, загладете леко повърхността с помощта на шпатула и приберете във фризера поне за 3 часа.

В купа разбъркайте всички съставки за карамеления слой с помощта на телена бъркалка до получаване на еднородна смес. Прехвърлете я във формата върху втория слой, декорирайте с допълнително ядки макадамия по желание и приберете отново във фризера да стегне за още около час.

Photo credit: Издателство „Сиела”

Рецептата е публикувана в новата книга на Анна Стойкова, позната още като Веганна, „Любими бохо десерти“. Повече за книгата ще откриете ТУК 

Коментирай »
Още по темата
70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Веганна (предложение за четене) 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Веганна (предложение за четене)
Препоръчваме още
Фибрите борят холестерола Фибрите борят холестерола
"По дяволите! Мислех, че само аз знам как да направя един от тези": Стивън Спилбърг одобри "Индиана Джоунс 5" "По дяволите! Мислех, че само аз знам как да направя един от тези": Стивън Спилбърг одобри "Индиана Джоунс 5"
Защо мъжете и жените обичат различно? Защо мъжете и жените обичат различно?
Жега и топлинен удар: Как да разпознаем симптомите и да се предпазим Жега и топлинен удар: Как да разпознаем симптомите и да се предпазим
Колко романтика има в буквите? Колко романтика има в буквите?
Защо не си струва да се спори с жена от научна гледна точка Защо не си струва да се спори с жена от научна гледна точка
„Пея аз, а планината танцува“ - истинска ода за могъществото на природата „Пея аз, а планината танцува“ - истинска ода за могъществото на природата
„Последният сън“ на Педро Алмодовар (предложение за четене) „Последният сън“ на Педро Алмодовар (предложение за четене)
Защо рискът от тежък инфаркт е по-висок в понеделник? Защо рискът от тежък инфаркт е по-висок в понеделник?
„Между полетата на страницата“ от Елена Феранте (предложение за четене) „Между полетата на страницата“ от Елена Феранте (предложение за четене)
Етикет в ресторанта: 13 правила на поведение при изискана вечеря Етикет в ресторанта: 13 правила на поведение при изискана вечеря
Защо шафранът е най-скъпата подправка на света? Защо шафранът е най-скъпата подправка на света?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби