Рецепта за десерт без соя и без глутен: Чийзкейкът, който осигурява място на Анна Стойкова в „MastefChef“ "С удоволствие го споделям с вас и се надявам, че ще му дадете шанс", пише в „Любими бохо десерти“ Веганна
"С удоволствие го споделям с вас и се надявам, че ще му дадете шанс", пише в „Любими бохо десерти“ Веганна
Photo credit: Издателство „Сиела”
Звездата от MastefChef Анна Стойкова, позната още като Веганна, споделя рецептата за любимия десерт на семейството ѝ в новата си книга „Любими бохо десерти“.
"Това е рецептата за най-любимия десерт на моето семейство, който ми спечели мястото в кулинарното предаване „MastefChef“ преди няколко години. Това е произведение, с което се гордея и чиято рецепта разработих и споделих за рекламна кампания с ядки в Instagram. Една година по-късно реших да подобря рецептата и да се впусна в това приключение именно с нея! Благодарна съм безкрайно на любимия мъж, който не спираше да ме убеждава, че именно това е моят специалитет „запазена марка“, който ще ми осигури мястото в предаването. Послушах го и не съжалявам и за миг! А сега с удоволствие го споделям с вас и се надявам, че ще му дадете шанс", пише в „Любими бохо десерти“ Веганна.
15 минути и 3-4 часа във фризера
12 порции
Без глутен
Без соя
А ето и рецептата 👇
Съставки
1. За основата
- 120 г обезкостени фурми
- 100 г макадамия
- 50 г бразилски орех (или още макадамия)
- 100 г кокосови стърготини
- щипка морска сол
2. За чийзкрема
- 350 г сурово кашу, накиснато предварително поне за 2 часа
- 170 г кленов сироп
- 70 г разтопено кокосово масло
- 220 г пълномаслено кокосово мляко от кен, само твърдата част
- сокът от 1/2 лимон
- 1/2 ч.л. ванилов екстракт
- щипка морска сол
3. За карамеления слой
- 150 г пълномаслено кокосово мляко от кен, само твърдата част
- 100 г кленов сироп
- щипка морска сол
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 ч.л. рожков (за цвят по желание)
Начин на приготвяне
Поставете всички компоненти за основата в блендер или кухненски робот и разбийте до получаването на почти еднородна лепкава смес. Спирайте от време на време, ако е необходимо, за да обирате от стените, и продължавайте, докато е готово.
Получения блат разстелете на дъното на форма за торта с диаметър 20 см, като притискате леко с пръсти. Приберете във фризера, докато приготвяте крема.
Поставете всички съставки за крема в блендер или кухненски робот и разбийте до пълно хомогенизиране и получаване на гладък крем.
Изсипете крема върху вече стегналата основа, загладете леко повърхността с помощта на шпатула и приберете във фризера поне за 3 часа.
В купа разбъркайте всички съставки за карамеления слой с помощта на телена бъркалка до получаване на еднородна смес. Прехвърлете я във формата върху втория слой, декорирайте с допълнително ядки макадамия по желание и приберете отново във фризера да стегне за още около час.
Рецептата е публикувана в новата книга на Анна Стойкова, позната още като Веганна, „Любими бохо десерти“. Повече за книгата ще откриете ТУК
Коментирай »