5 признака, че сме се доверили на грешния човек (и какво да направим след това)

В доверието има знаци, които са толкова ярки, колкото неонова табела, която крещи: "Грешен път! Обход!"

5 признака, че сме се доверили на грешния човек (и какво да направим след това)

Photo via Canva.com/AI Generated Image 

Да се довериш на някого е като да добавиш мляко към сутрешната си зърнена закуска - обикновено вкусът става по-добър. Но какво се случва, когато в просъница посегнеш към портокаловия сок вместо към млякото? Изведнъж вкусната ти закуска се превръща в изненадващо (и вероятно кисело) начало на деня. По същия начин, ако се довериш на неподходящ човек, стабилният ти свят може да се превърне в неочаквана бъркотия, която да те накара да се чудиш как пропусна знаците.

Да се довериш на някого е също като да предадеш управлението на емоционалния си джойстик - може да доведе до вълнуваща игра на взаимно израстване и подкрепа или да те потопи в разочароващите дебри на предателството и неразбирането. Но как да разпознаем кога сте предали джойстика си на грешния играч? Това не винаги е толкова просто, колкото звучи. А последствията може да не са незабавни, но с времето стават ясни, разкрива LifeShouts.com.

Когато става въпрос за доверие, има знаци, които са толкова ярки, колкото неоновия надпис, който крещи: "Грешен път! Обход!" И все пак в дадения момент те могат да изглеждат толкова безобидни, колкото да избираш между портокалов сок и мляко за зърнената си закуска - докато случайно не излееш сока върху корнфлейкса си. Чрез смесица от хумор, житейски примери и практически съвети ще разгледаме петте ярки признака, че сме се доверили на грешния човек и как да се справим с последствията, без да губим чувството си за хумор или вярата си в човечеството.  

🤥 Тайните ти не са в безопасност

Представи си, че разкажеш на приятел за страха си от клоуни, само за да се окаже, че това е темата на шегите на следващото ви събиране. Сякаш личната ти история се е превърнала в най-новата шега, разпространяваща се по-бързо от видеоклиповете с котки в интернет. Ако тайните ти стават обществено достояние, това е класически знак, че доверието ти може да е било погрешно.

Съвет: Обърни се директно към човека, предал доверието ти. Затвърди границите си, като ясно посочиш какво може и какво не може да се споделя. Ако е необходимо, преосмисли информацията, която споделяш, и на кого я предоставяш.

🤥 Обещанията са направени, за да бъдат нарушавани

Когато някой се отнася към обещанията като към безплатен пробен абонамент - отначало вълнуващ, но в крайна сметка неизпълним - това е червен флаг. Помисли за колегата, който обещава да поеме своя дял от голям проект, но те оставя ти да поемеш цялата тежест.

Съвет: Постави ясни очаквания от самото начало и помисли за определяне на крайни срокове или създаване на общ списък със задачи за взаимна отчетност. Ако обещанията продължават да се нарушават, може би е време да спреш да разчиташ на този човек за важните неща.

🤥 Консултирай се с интуицията си

Да пренебрегваш интуицията си за някого е подобно на това да ядеш кисело мляко с изтекъл срок на годност, защото все още е в хладилника - то със сигурност ще остави лош вкус. Например, може да неглижираш неприятното усещане за този нов колега, само за да откриеш по-късно, че първоначалните ти инстинкти са били правилни.

Съвет: Доверието в интуицията е нещо повече от заучено клише, то е психологическа самозащита. Ако нещо ти се струва нередно, спри се и се запитай защо. Понякога търсенето на гледната точка на трета страна може да ти помогне да потвърдиш или оспориш чувствата си.

🤥 Действията и думите не съвпадат

Ако действията и думите на някого съвпадат толкова добре, колкото котките изпълняват команди за кучета, значи може да ни очакват неприятности. Представи си партньор, който говори за безкрайната си любов, но отменя всяка ваша среща. Това разминаване между думите и поведението е предупредителен знак за разминаване и в намеренията.

Съвет: Последователността във времето е истинската проверка на думите на човека. Посочи му директно несъответствията и наблюдавайте дали моделите на поведение се променят. Не забравяй, че истинската ангажираност се доказва чрез действия, а не само чрез обещания.

🤥 Чувстваш се по-зле, а не по-добре

Взаимоотношенията трябва да се усещат като инвестиции, които носят емоционални дивиденти, а не като хвърляне на енергия в черна дупка. Ако прекарването на време с някого постоянно те кара да се чувстваш сякаш са те изцедили или недооценили, това е знак, че инвестицията в доверие може би ще дивете до фалит.

Съвет: Определи приоритетите на емоционалното си благополучие, като прецениш кои взаимоотношения добавят стойност в живота ти и кои я отнемат. Нормално е да се дистанцираш от негативните влияния и да търсиш по-подкрепящи връзки.

❗ Разпознаването на тези признаци - тайните, които се превръщат в публични съобщения, пропастта между дадени и изпълнени обещания, пренебрегнатата интуиция, несъответствието между думи и действия и емоционалния дефицит при взаимоотношенията - може да ти послужи като спасителна жилетка, която да те понесе към по-безопасни брегове. Помни, че никога не е късно да преоцениш границите си и да възстановиш доверието си - както в новите взаимоотношения, така и в отношенията със себе си. Подобно на случайното изливане на портокалов сок върху зърнената ти закуска, понякога грешните ни стъпки могат да доведат до неочаквани, но ценни уроци. 

🌼 И още вдъхновение 🌼

5 признака, че сме се доверили на грешния човек (и какво да направим след това)

20 фрази, които омаловажават чувствата, и как да реагираме с емоционална стабилност

12 неща, които умните хора никога не разкриват за себе си

10 неща, за които може да съжаляваш след 10 години

8 ежедневни навика на успешните жени, които да изпробваш още сега

10 начина да бъдеш по-добър човек 

Когато страховете ни убиват…Как да контролираме тревожните мисли

13 вредни мисли, които да прогоните веднага

Как да се освободим от негативните убеждения, които ни пречат и ни правят нещастни

Пет навика на щастливите хора, които да изпробваш още сега 

13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро

Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем 

Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли 

5 изключително лесни начина да направиш деня си (и на хората около теб) по-добър

5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот 

Източник: LifeShouts.com
Коментирай »
Препоръчваме още
Осем знака, че той не те заслужава Осем знака, че той не те заслужава
Шест храни, които кралските особи не вкусват Шест храни, които кралските особи не вкусват
10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи 10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи
Колко е високо най-високото дърво в Азия Колко е високо най-високото дърво в Азия
Какво трябва да знаем за сънната апнея – рискове, симптоми и лечение Какво трябва да знаем за сънната апнея – рискове, симптоми и лечение
„Майкен минонамирачката“ и комичните премеждия в шведската провинция (предложение за четене) „Майкен минонамирачката“ и комичните премеждия в шведската провинция (предложение за четене)
Не задушавайте кърлежа с олио: 6 трика, с които сами да извадим паразита Не задушавайте кърлежа с олио: 6 трика, с които сами да извадим паразита
Какво казват мъжките sms-и Какво казват мъжките sms-и
Накарай го да се влюби в теб Накарай го да се влюби в теб
10 от най-романтичните филмови целувки в историята 10 от най-романтичните филмови целувки в историята
Защо популярната диета "30 растения" всъщност не е особено полезна Защо популярната диета "30 растения" всъщност не е особено полезна
Какво има предвид той, когато казва това? Какво има предвид той, когато казва това?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби