20 фрази, които омаловажават чувствата, и как да реагираме с емоционална стабилност

Фрази като "Можеше да бъде и по-зле" или "Просто бъди позитивен" често се използват за утеха, но понякога имат обратен ефект

20 фрази, които омаловажават чувствата, и как да реагираме с емоционална стабилност

Създадено с Playground AI  
 

Ако не внимаваме за езика, който използваме, общуването и преминаването през емоционалните обмени с околните може да прилича на преминаване през минно поле. Фрази като "Можеше да бъде и по-зле" или "Просто бъди позитивен" често се използват, за да се предложи утеха, но могат да имат обратен ефект - да заглушат и обезсилят съвсем реалните емоционални борби на човека, когото искаме да утешим. Това разказва LifeShouts.com.

Днес ще се опитаме да хвърлим светлина върху тези фрази, като разясним фините начини, по които те могат да подкопаят емоционалността. Ще разкрием как тези изрази могат да бъдат вредни и ще предложим някои стратегии за реагиране, които утвърждават личните чувства и насърчават емоционалната устойчивост.  

Независимо дали сме получатели на тези фрази, или се стремим да усъвършенстваме собствените си навици в общуването, със сигурност ще ни бъде полезно да разгледаме някои ценни перспективи за подхранване на по-смислени и подкрепящи връзки.       

"Можеше да бъде и по-зле"

Защо наранява: Тази фраза сравнява ситуацията ни с хипотетичен по-лош сценарий, като прави чувствата ни да изглеждат незначителни. Омаловажава емоциите и преживяванията на човека, като му внушава, че проблемите му не са достатъчно значими, за да заслужават внимание.

Как да реагираме: Най-добре е в случая да признаем, че чувствата ни са валидни, независимо от ситуацията на другите. Подходящи реплики са: "Емоциите ми имат значение и имам право да се чувствам така" или "Така е, нещата могат да бъдат и по-лоши. Но това не означава, че моите чувства не са валидни".

"Ти си прекалено чувствителен"

Защо наранява: Подобно на свръхреакцията, тази фраза предполага, че проблемът е в емоционалната реакция на човека, а не в ситуацията.

Как да реагираме: Добре е да затвърдим важността на вашата чувствителност. Подходящи реплики са: "Моята чувствителност е част от това, което съм, и ми позволява да преживявам света дълбоко."

"Нещата ще се оправят"

Защо наранява: Макар че често има за цел да бъде окуражаваща, тази реплика често звучи като пренебрежение към изпитваната болка.

Как да реагираме: Добре е да се фокусираме върху това, което можем да контролираме. Подходяща реплика е: "Ще опитам да решавам ситуацията ден за ден и ще намеря малки начини да направя днешния ден по-добър".

"Всичко се случва с причина"

Защо наранява: Това може да накара хората да се чувстват така, сякаш болката им е предопределена или незначителна.

Как да реагираме: Добре е да се възползваме от правото си сами да определяме значението на дадено събитие. Подходяща реплика е: "Аз избирам да виждам причините, които ми дават сила и ми помагат да се развивам".

"Имаш толкова много неща, за които да благодариш"

Защо наранява: Намеква, че благодарността и болката не могат да съществуват едновременно, като обезсилва страданието на човека.

Как да реагираме: Добре е да съумеем да разпознаем многостранните си емоции. Подходяща реплика е: "Мога да благодаря за някои аспекти от живота си и все пак да се чувствам зле за други."

"Животът не е справедлив"

Защо наранява: Въпреки че е вярна, тази фраза отхвърля чувствата на човека за несправедливост или трудност.

Как да реагираме: Добре е да потърсим конструктивни начини да се справим с несправедливостта. Подходяща реплика е: "Признавам предизвикателствата на живота и се фокусирам върху това как мога да реагирам конструктивно".

"Има хора с по-големи проблеми"

Защо наранява: Намеква, че болката на човека е незначителна в сравнение с другите, което го обезкуражава да споделя.

Как да реагираме: Добре е да си напомним, че болката не е състезание. Подходящи реплики са: "Моята болка е истинска и няма нужда да я сравнявам с тази на другите, за да я потвърдя" или "Разбирам какво казваш, но ми трябва известно време, за да го осмисля".

"Ти поне имаш..."

Защо наранява: Премества фокуса върху това, което имаме, вместо върху това, което чувстваме. Опитите за намиране на положителна страна могат да обезценят легитимните чувства на загуба или разочарование. И в допълнение ни карат да се чувствате неблагодарни за хубавите неща.  

Как да реагираме: Добре е да си позволим да чувстваме, без да сравняваме. Подходящи реплики са: "Чувствата ми заслужават признание, без да е необходимо веднага да намирам нещо хубаво" или "Да, изпитвам благодарност за…, но все още ми е позволено да се чувствам зле от ситуацията".

"Ти винаги правиш това"

Защо наранява: Обобщава конкретна ситуация в модел на поведение, като потенциално пренебрегва уникалния контекст на настоящия проблем.

Как да реагираме: Добре е да се съсредоточим върху настоящето. Подходяща реплика е: "За мен е важно да се справя с това как се чувствам в момента и да намеря път напред".  

"Всеки се чувства така понякога"

Защо наранява: Прави емоциите ни да изглеждат обикновени и маловажни. Може да ни накара да се чувстваме изолирани или неразбрани.

Как да реагираме: "Вярно е, че и други изпитват това, но на мен все още ми е трудно".  

"Реагираш пресилено/драматизираш"

Защо наранява: Това твърдение омаловажава реакцията на човека и внушава, че чувствата му са неоправдани. То отрича легитимността на емоционалната реакция и ни кара да поставим под въпрос собственото си възприятие и чувства.

Как да реагираме: Добре е да отстояваме твърдо емоциите си. Подходящи реплики са: "Чувствата ми са естествен отговор на преживяванията ми" и "Може би изглежда пресилено, но така се чувствам в момента".

"Спри да се самосъжаляваш"

Защо наранява: Намеква, че състраданието към себе си е форма на самосъжаление или слабост.

Как да реагираме: Важно е да изразяваме състрадание към себе си. Подходяща реплика е: "Нормално е да се чувствам потиснат и да отделя време, за да се погрижа за емоционалните си нужди".

"Просто го преодолей"

Защо наранява: Предполага график за изцеление и внушава, че може да се ускори процеса емоционалното оздравяване. Отрича необходимостта от преработване на емоциите и очаква незабавно възстановяване. Звучи пренебрежително и може да доведе до дистанциране човека.

Как да реагираме: Важно е да уважаваме процеса на изцеление. Подходящи реплики са: "Ще си дам времето и пространството, от които се нуждая, за да се излекувам, без да препирам процеса" и "Имам нужда от известно време, за да се справя с това. Може ли да поговорим по темата по-късно?"

"Ако просто мислиш позитивно..."/"Просто бъди позитивен"

Защо наранява: Игнорира сложността на емоциите и внушава, че позитивното мислене е панацея. Отхвърля истинските емоции на човека и налага нереалистично очакване да бъде щастлив през цялото време. Звучи така, сякаш чувствата ни са виновни за ситуацията. 

Как да реагираме: Добре е да си припомним, че е нормално да изпитваме различни емоции. Подходящи реплики са: "За мен е важно да призная всичките си чувства, за да се излекувам" или "Опитвам се да бъда позитивен, но не искам да крия и как се чувствам".

"И това ще мине"

Защо наранява: Може да сведе до минимум непосредствената болка или борба, пред която е изправен човекът.

Как да реагираме: Важно е да признаем своята устойчивост. Подходяща реплика е: "Ще се справя с това, като се уча и израствам по пътя."

"Не трябва да се чувстваш по този начин"

Защо наранява: Директно обезсилва емоционалното преживяване на човека и диктува как "трябва" да се чувстваме, като игнорира действителните ни емоции. Дори внушава, че сме виновни за това, че изпитваме нормални човешки емоции.

Как да реагираме: И в този случай е добре да потвърдим валидността на емоциите си. Подходящи реплики са: "Чувствата ми са естествена реакция и е нормално да изпитвам това" или "Не мога да контролирам как се чувствам, но мога да контролирам как реагирам. Възможно ли е да ме изслушаш, без да ме осъждаш?"

"Правиш от мухата слон"

Защо наранява: Отхвърля притесненията и чувствата на човека и ги кара да изглеждат маловажни.

Как да реагираме: Важно е да се доверим се на своето възприятие. Подходяща реплика е: "Моите чувства и притеснения са основателни и заслужават внимание."

"Не е толкова лошо"

Защо наранява: Минимизира трудностите или страданието на човека.

Как да реагираме: Важно е да уважаваме собствената си гледна точка. Подходяща реплика е: "За мен това е предизвикателство и чувствата ми по този въпрос са съвсем реални".  

"Не плачи"

Защо наранява: Намеква, че показването на емоции, особено чрез сълзи, е по някакъв начин погрешно или неприемливо.

Как да реагираме: Добре е да признаем, че плачът е здравословно емоционално освобождаване. Подходяща реплика е: "Плачът е естествен начин за тялото ми да изрази емоциите си и да започне да се лекува".

"Просто го остави да отмине"

Защо наранява: Намеква, че да продължиш напред е просто и не отчита сложността на емоциите.

Как да реагираме: Важно е да не пренебрегваме процеса. Подходяща реплика е: "Да оставиш нещата е процес и аз работя по него със собственото си темпо."

И още подобни фрази:

  • "Много на сериозно го приемаш живота."
  • "Горе главата!"
  • "Не се притеснявай, бъди щастлив!"
  • "Отърси се от това."
  • "Така или иначе нищо не можеш да направиш по въпроса."
  • "Може би ако се стараеше повече..." (отново вменява вина)

Важни изводи:

❗ Нужно е винаги да се вслушваме в собствените си емоции и да ги признаваме, да търсим подкрепа, когато е необходимо, и да изразяваме чувствата си по здравословен начин.

❗ Нормално е да чувстваме чувствата си

❗ Не е необходимо да оправдаваме емоциите си пред никого

❗ Добре е да реагираме по начин, който защитава емоционалното ни благополучие

❗ Ако някой постоянно омаловажава чувствата ни, е добре да помислим за поставяне на граници или за търсене на подкрепа от други хора.  

🌼 И още вдъхновение 🌼

12 неща, които умните хора никога не разкриват за себе си

10 неща, за които може да съжаляваш след 10 години

8 ежедневни навика на успешните жени, които да изпробваш още сега

10 начина да бъдеш по-добър човек 

Когато страховете ни убиват…Как да контролираме тревожните мисли

13 вредни мисли, които да прогоните веднага

Как да се освободим от негативните убеждения, които ни пречат и ни правят нещастни

Пет навика на щастливите хора, които да изпробваш още сега 

13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро

Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем 

Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли 

5 изключително лесни начина да направиш деня си (и на хората около теб) по-добър

5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот 

Източник: LifeShouts.com
Коментирай »
Още по темата
6 случая, в които неволно нараняваме околните (и как да спрем) 6 случая, в които неволно нараняваме околните (и как да спрем)
Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем
Как да се справим с неучтивите хора: Шест начина да останем позитивни и добри   Как да се справим с неучтивите хора: Шест начина да останем позитивни и добри  
Препоръчваме още
Черен или не е петък 13-и? Черен или не е петък 13-и?
Цар Симеон изпраща пратеничество във Волжка България (предложение за четене) Цар Симеон изпраща пратеничество във Волжка България (предложение за четене)
Пет от най-старите ресторанти в Европа (СНИМКИ) Пет от най-старите ресторанти в Европа (СНИМКИ)
Ето колко дълго продължава идеалният секс Ето колко дълго продължава идеалният секс
Предложение за четене: „Но и аз“ от авторката на „Силна е нощта“ Делфин дьо Виган Предложение за четене: „Но и аз“ от авторката на „Силна е нощта“ Делфин дьо Виган
Фредерик Бегбеде се завръща с „Бараж срещу Атлантика“ (предложение за четене) Фредерик Бегбеде се завръща с „Бараж срещу Атлантика“ (предложение за четене)
5 фрази, с които да промениш личната си философия, за да бъдеш щастлива 5 фрази, с които да промениш личната си философия, за да бъдеш щастлива
Говориш ли езика на любовта? Как обича всяка от 12-те зодии 💖 Говориш ли езика на любовта? Как обича всяка от 12-те зодии 💖
Пет признака, че връзката ви е сериозна Пет признака, че връзката ви е сериозна
Алтернативните менструални продукти – плюсовете и минусите, за които трябва да знаем   Алтернативните менструални продукти – плюсовете и минусите, за които трябва да знаем  
Най-миризливите храни в света Най-миризливите храни в света
Тези две котки са истински хит в интернет (ВИДЕО) Тези две котки са истински хит в интернет (ВИДЕО)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби