13 вредни мисли, които да прогоните веднага

Тези мисли не водят до нищо добро, всъщност не водят до нищо – изхвърлете ги

Photo via Canva.com

Всички ние често ставаме жертва на собствените си негативни мисли, оставяме ги да се загнездят трайно в съзнанието и дори ги подхранваме с черни сценарии и допълнителни подробности. Тези мисли не водят до нищо добро, всъщност не водят до нищо. Те само развалят настроението ни и ни правят мрачни и негативни.

За всички е ясно, че тези мисли са вредни и трябва да бъдат прогонени, за да направят път на положителните мисли и убеждения. Най-трудното от всичко обаче се оказва да ги „хванем“, да осъзнаем, че сме влезли в капана на лошите мисли и съвсем целенасочено да ги изгоним. Днес ви предлагаме 13 конкретни мисли, които да прогоните на момента.

„Ами ако…“

Обикновено „ами ако…“ води след себе си нещо негативно – „Ами ако се случи нещо лошо“, „Ами ако се разболея“, „Ами ако всичко свърши“, „Ами ако се злепоставя“, „Ами ако нищо хубаво не ме очаква“, „Ами ако се проваля“. В момента, в който се уловите, че тези мисли нахлуват в главата ви, заменете ги с техните противоположности – „Ами ако се случи нещо хубаво“, „Ами ако започне нещо ново“, „Ами ако се справя блестящо“, „Ами ако ме очакват само хубави неща“, „Ами ако успея“.

„Ще се проваля“

Както е казал Хенри Форд „Независимо дали смятате, че можете, или че не можете – вие сте прави.“ Мисълта за провала няма място във вашето съзнание, защото единственото, което може да направи е да го доведе. Освободете се от нея и не допускайте да се съмнявате в себе си.  

„Няма смисъл“

Смисъл има винаги. И вие го знаете отлично. Когато сме обзети от отчаяние или не виждаме светлината в тунела обаче тази вредна мисъл се опитва да си проправи път. Уловите ли я, директно я елиминирайте – докато дишате има смисъл, щом сте се събудили тази сутрин, значи има смисъл, щом ви има – значи има и смисъл.

5 фрази, с които да промениш личната си философия, за да бъдеш щастлива 

„Не съм достатъчно добра/умна/красива/слаба/успешна…“

Нека да го разберем веднъж за винаги – със сигурност ще има някой, който да е по-умен, по-красив, по-успешен, по-богат…списъкът със сравненията може да продължи безкрайно. Дали обаче този някой ще е по-щастлив, зависи единствено от вас. А първата и най-важна крачка към щастието е никога да не се сравняваме. Така че щом усетите подобна мисъл да си проправя път, прогонете я.

„Страх ме е“

Страхът понякога може да бъде полезен – когато става въпрос за застрашаваща ситуация, в която се изисква адекватна реакция. Но във всички останали случаи страхът е излишен – той трови мислите ни, сковава тялото ни и със сигурност ни пречи да бъдем щастливи. Писателят Крис Прентис твърди, че всеки от нас притежава толкова много смелост, колкото е най-големият му страх. Според него да се страхуваш означава да не си напълно уверен в положителния развой на всяко събитие. Опитайте се да бъдете уверени в него.

„С моя лош късмет…“/ „Все на мен се случва“

„Защо все аз“, „Защо все на мен“, „Защо трябва да е трудно“…този тип мисли са едни от най-вредните и показват категорично, че се възприемате като жертва. Това възприятие е сред най-вредните и трябва да бъде изкоренено незабавно. Усетите ли, че ви връхлитат подобни мисли, изгонете ги. Нямате нужда от тях, не сте жертва. Даже напротив – вие сте човек с невероятен късмет.  

„Нищо хубаво не ме чака“

„Нищо хубаво няма да последва“, „очаквам влошаване“, „нещата отиват на зле“, „кризата се задълбочава“…Поспрете се за момент и помислете така ли е наистина. А откъде знаете, че е така. Освен, ако не сте пророк или нямате машина на времето, е абсолютно невъзможно да предвидите какво ще се случи. Това означава, че единствено от вас зависи дали ще очаквате нещо лошо или нещо хубаво. Заменете негативните си очаквания с положителни и вижте какво ще се случи.

„Толкова мога“

Единственият човек, който може да ви ограничава, сте самите вие. Поставяте си границата и не си позволявате да я надминете, просто защото…така сте решили. А дали не можете малко повече от това, което смятате. А дали не можете много повече от това, което смятате. Единственият начин да разберете отговора е да проверите. Зарежете подобен тип ограничаващи мисли и позволете да повярвате. Ще се изненадате колко много още можете.  

„Това не е за мен“/ „Не заслужавам“

Чували ли сте репликата „това е за другите/ младите/ богатите/ смелите/ силните/ слабите/ красивите/ успешните…“ И по-лошото – изричали ли сте тази реплика? Отказвали ли сте се от нещо, което искате или за което мечтаете, само защото някъде там сте допуснали мисълта, че то не е подходящо за вас или по-скоро, че вие не сте подходящи за него, че не го заслужавате? Е, нека ви го кажа така – ако го искате и мечтаете за него, значи е за вас. Не се отказвайте от щастието си. И изгонете всяка мисъл, че вашата мечта е неподходяща за вас или че не заслужавате щастие. Заслужавате всичката обич, щастие, подкрепа, радост, свобода и мечти, за които мечтаете. И те са ви точно по мярка. 

„Отказвам се“

Това е друго проявление на същата мисъл. Истината е, че пътят ви към дадена мечта или каквото и да е друго приключва единствено тогава, когато се откажете. Единствено от вас зависи кога ще приключи. Ще се откажете ли заради първата малка спънка или сте готови да понесете всичко, което ви чака по пътя към мечтата ви? Вие решавате. Но запомнете – нищо не е приключило, ако не сте се отказали от него.

„Това е невъзможно“

Казват, че няма невъзможни неща и че стига да искате нещо силно, то ще се случи. Следващият път, когато ви споходи мисълта, че нещо, което искате е невъзможно, пробвайте да я замените с нейната противоположност. Позволете на мечтите си да са възможни, дори и само в съзнанието ви. И опитайте.

„Не трябваше/трябваше“

Миналото е коварно. Всички ние отлично знаем, че нямаме властта да го променим, но все пак губим голяма част от така ценното ни време в съжаление за неща, които сме или не сме направили в миналото си. Случва ли ви се да съжалявате, че сте пропуснали дадена възможност или сте постъпили по неправилен начин? Следващият път, в който тези мисли ви връхлетят, изгонете ги! Времето, прекарано в съжаление за миналото, е изгубено време. Не губете вашето.

„Никога няма…“

Това е същото като да съжалявате за миналото, само че касае бъдещето. Звучи парадоксално, нали – да съжалявате за нещо, което ще се случи или което няма да се случи. Но въпреки това всеки от нас го е правил. Ако има мисъл, която се равнява на най-вредния навик, навярно е тази. Изчистете съзнанието си от песимистичните очаквания и предсказания за това как нещо или всичко ще се провали. Доверете се на живота и му се наслаждавайте. Оставете го сам да покаже какво предстои.

Коментирай »
Още по темата
Без повече оправдания: 6 неща, за които не трябва да се извиняваш
Кутия за тревоги: Един лесен метод срещу лошите мисли
13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро
13 признака, че си много силна личност
Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти
10 неща, за които никога не е късно
Седем истини, които никога да не забравяш
Пет изпитани техники, с които да останеш хладнокръвна в напрегнати ситуации
Четири проблема, за които изобщо не трябва да ти пука
Извикай щастието в живота си: 5 стъпки, с които да активираш закона за привличането
Никога не е късно…
5 фрази, с които да промениш личната си философия, за да бъдеш щастлива
Не е срамно да си жена
Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли
Препоръчваме още
ТЕСТ: Какво е твоето любовно заклинание? 💖
ТЕСТ: Какъв е твоят стил на мислене! 🧠
Харесваш го? 8 начина да го впечатлиш
„Започни да живееш, Клоуи Браун“ от Талиа Хибърт (предложение за четене)
3 стъпки за добро настроение
Как стресът помага за разпространението на рак
Предложение за четене: „Глад“ от Джамал Уариаши
Електронна "татуировка" наблюдава здравето на сърцето
Късната вечеря увеличава риска от инсулт с 28%
Усмивката е ключът към красотата
ТЕСТ: Какво животно би била според характера си?
За мъжете и тайните им... имейли
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби