Пет изпитани техники, с които да останеш хладнокръвна в напрегнати ситуации

Напрежението е неизбежна част от живота, но има начини, с които да го контролираме

Пет изпитани техники, с които да останеш хладнокръвна в напрегнати ситуации

Photo credit: Pexels/Pixabay

В живота на всеки от нас има стресови ситуации. Някои от тях идват мълниеносно и изискват бързо решение. Други се проточват във времето и позволяват на напрежението да се трупа трайно в живота ни.

Важно е да си даваш сметка, че няма безоблачно небе. Не е възможно да избегнеш всяка стресова ситуация или да имаш контрол на всичко. Приеми, че напрежението е неизбежна част от живота, но намери най-добрите за теб начини, с които да го контролираш. Предлагаме ти пет изпитани техники, които ще ти помогнат да останеш хладнокръвна, дори когато стане напечено.

Преброй до 10

Това е стара и изпитана техника. Върши чудесна работа, когато се налага да вземеш решение бързо или искаш да контролираш реакцията си на напрягаща ситуация. Пример: Някой ти казва реплика, която намираш за невярна, обидна, прибързана, недобронамерена или изнервяща. В такава ситуация шансът да отговориш и ти по същия прибързан, недобронамерен или изнервящ начин е огромен. За да избегнеш това, просто замълчи и преброй до 10. Със сигурност отговорът, който ще дадеш, ще е различен и в пъти по-добър и стойностен. Друг пример е подходящ за хората, които работят изнервяща работа, в която се налага да се взимат бързи и хладнокръвни решения. Ако си от тях, вероятно не можеш да си позволиш лукса да премисляш всяко решение с дни. Можеш да си откраднеш обаче 10 секунди – те са по-важни, отколкото си мислиш.

Концентрирай се върху дишането

Намираш се по средата на вихър от емоции и усещаш, че всеки момент ще избухнеш. Това е перфектният момент, в който просто да спреш за миг и да дишаш. Има най-различни дихателни техники за успокоение. Една от тях, може би най-лесната за запомняне, е дишане на равни интервали. Броиш до четири на всяко вдишване, задържаш 4 секунди дъха, след това издишаш, отново броейки до четири и задържаш дъха си още 4 секунди. Направи четири последователни вдишвания и издишвания и после се върни към стресовата ситуация.

Напомни си целта

Когато сме под напрежение, едно от най-трудните неща е да осъзнаем ситуацията, да си дадем сметка, че това е просто един стресов миг, който трябва да бъде преодолян. Тогава самото му преодоляване става много по-лесно с или добавяне на някаква техника за успокоение на ума. Опитай да останеш осъзната и да си напомняш целта, а именно – да запазиш хладнокръвие в стресова ситуация. В края на деня ще се почувстваш много удовлетворена, че си се справила.

Дъвчи дъвка

Редица проучвания са доказали, че дъвченето на дъвка е ефективен подход при всякакъв вид напрежение – помага при страх, тревожност, нервност или стрес. Към това бихме добавили и всяко друго занимание, което отвлича мислите от конкретната неприятна ситуация. Можеш да опиташ лека закуска, игра, любима песен, кратка разходка, освежаващ душ или каквото друго ти е възможно да изпълниш в конкретния момент.  

Отиди на „щастливото си място“

Много хора избират красиви, пасторални картини за своето „щастливо място“ и го „посещават“ всеки път, в който се чувстват нещастни, напрегнати или застрашени по някакъв начин. Съветваме те да изпробваш тази техника, може да ти пасне чудесно. За целта си избери любима природна гледка – може да е на тих и самотен плаж, красива къща в гората, зелена планинска пътечка, небе, обсипано със звезди или каквато и да е картина, която те успокоява. Можеш да ползваш своя снимка или да си харесаш място, което никога не си посещавала. Можеш да изградиш представата за това успокояващо място в главата си или да ползваш снимка, която да държиш в телефона си и да поглеждаш всеки път, когато се почувстваш напрегната. Всичко е въпрос на личен избор и предпочитания, важното е да свързваш „щастливото място“ със спокойствие и тишина и да го посещаваш мислено, когато нещата станат напрегнати.

Коментирай »
Още по темата
Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти
Седем истини, които никога да не забравяш Седем истини, които никога да не забравяш
Четири проблема, за които изобщо не трябва да ти пука Четири проблема, за които изобщо не трябва да ти пука
Извикай щастието в живота си: 5 стъпки, с които да активираш закона за привличането Извикай щастието в живота си: 5 стъпки, с които да активираш закона за привличането
13 вредни мисли, които да прогоните веднага 13 вредни мисли, които да прогоните веднага
Никога не е късно… Никога не е късно…
5 фрази, с които да промениш личната си философия, за да бъдеш щастлива 5 фрази, с които да промениш личната си философия, за да бъдеш щастлива
Не е срамно да си жена Не е срамно да си жена
Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли
Препоръчваме още
„Звуци и други истории“, том I от рускоезичните разкази на Владимир Набоков (предложение за четене) „Звуци и други истории“, том I от рускоезичните разкази на Владимир Набоков (предложение за четене)
Сутрешен секс за събуждане Сутрешен секс за събуждане
Знаете ли тези 14 факта за протеините? Знаете ли тези 14 факта за протеините?
За първи път в историята: Транссексуална жена стана „Мис Нидерландия“ За първи път в историята: Транссексуална жена стана „Мис Нидерландия“
Един неслучаен пътник – вдъхновяващата история на Свежа Дачева за пътя към дома Един неслучаен пътник – вдъхновяващата история на Свежа Дачева за пътя към дома
„Въздухът“ за промяната на обществото в „Полски момчета“ от Мудлум (предложение за четене) „Въздухът“ за промяната на обществото в „Полски момчета“ от Мудлум (предложение за четене)
Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея
Първо българско издание на „Произходът на тоталитаризма от Хана Арент (предложение за четене) Първо българско издание на „Произходът на тоталитаризма от Хана Арент (предложение за четене)
11 знака, че животът ти се променя към по-добро 11 знака, че животът ти се променя към по-добро
Предложение за четене: Умопомрачителна доза неангажиращ хумор с „Питайте Джийвс” Предложение за четене: Умопомрачителна доза неангажиращ хумор с „Питайте Джийвс”
Четири здравословни ползи от сиренето Четири здравословни ползи от сиренето
Шест храни, които кралските особи не вкусват Шест храни, които кралските особи не вкусват
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби