Най-популярните сосове в света

Почти всяка държава има свой традиционен сос, с който гали сетивата

снимка: Hans BraxmeierPixabay 

Сосовете – тези течни подправки, които могат да превърнат всяко сухо ястие в специалитет, са популярни в цял свят, при това още от древни времена.

Древните римляни например се гордеели със своя гарум - течна подправка, направена от оцет, сол, зехтин, черен пипер, вино и скумрия или риба тон.

Днес почти всяка държава има свой традиционен сос, с който гали сетивата. А кои са най-известните от тях? Отговорът – от foodpanda:

Kитайски сосове

Всеки сос се състои от течна основа (риба, месо, гъби, зеленчуков бульон, сметана, мляко, заквасена сметана) и пълнител (допълнителни съставки) - яйчни жълтъци, зеленчуци, плодове, подправки, ароматни билки. Пълнежът може да се приготви с или без брашно.

В сосовете се добавят вино, сирене, натрошени ядки, мед. Брашното, царевичното нишесте и картофеното нишесте обикновено се използват за сгъстяване на соята.

Бешамел (Франция)

Консумира се с риба, морски дарове, месо, зеленчуци, лазаня, мусака. Основата му е мляко, масло и брашно. Има много вариации на френския млечен сос. Бешамелът се приготвя със смесен бульон (месен или зеленчуков - за вегетариански ястия) със сметана, дижонска горчица, настърган кашкавал, лук, шалот и гъби.

Песто (Италия)

Консумира се с тостове, макаронени изделия, спагети, лазаня, ориз, картофено пюре, месни и рибни ястия. Той се приготвя основно със зехтин, босилек, чесън, кедрови ядки, сушени домати и лимон.

Предимство на пестото е, че процесът на приготвяне е много прост - не е необходимо да пържите или варите.

Червен сос (Швеция)

Подходящ за гювеч и месо. В основата му са боровинки, вино и нишесте. Той е с високо съдържание на витамини. Сладко-киселият му вкус създава прекрасна хармония с ястия от червено месо.

Тартар (Франция)

Хапва се с риба (варена, пържена и печена), морски дарове, зеленчуци, меса, яйца, студено печено.

Гуакамоле (Мексико)

Подходяща добавка за царевичен чипс, хляб, мексиканска кухня. На външен вид по-скоро прилича на лека закуска, въпреки че името на ястието буквално се превежда като "сос от авокадо".

Коментирай »
Още по темата
Най-пикантният сос в света
Маринара и доматен сос - каква е разликата?
Защо обичаме чесън, но мразим чесновия дъх?
Шест храни, които кралските особи не вкусват
Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови
Най-вкусно е с ръце! 6 храни, за които не ти трябват нож и вилица
Най-полезните ферментирали храни
Защо шафранът е най-скъпата подправка на света?
Коя е най-скъпата подправка в света и за какво се използва?
Най-интересните подправки и добавки по света
Най-миризливите храни в света
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Малко плъхче сладко си хапва спагети
Най-здравият американски щат
Маска с аспирин, кисело мляко и мед срещу акне
Коя е била истинската Коко Шанел по време на Втората световна война (предложение за четене)
„Енциклопедия на музикалните инструменти“ отвежда децата на симфонично пътешествие
Йоана Буковска: "Откраднат живот" ме освободи от стигмата "секссимвол"
Пет лесни начина да отслабнем, докато седим на бюрото в офиса
От „Ла страда“ до „Часовете“ - от страдащите до независимите женски образи в киното (предложение за четене)
Тест на личността: Каква порода котка си?
Най-романтичните моменти от "Приятели"
Защо той избра нея? 
Погребални небостъргачи, хотели за мъртъвци и междузвездни кораби в „Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби