Най-популярните сосове в света Почти всяка държава има свой традиционен сос, с който гали сетивата
Почти всяка държава има свой традиционен сос, с който гали сетивата
снимка: Hans Braxmeier, Pixabay
Сосовете – тези течни подправки, които могат да превърнат всяко сухо ястие в специалитет, са популярни в цял свят, при това още от древни времена.
Древните римляни например се гордеели със своя гарум - течна подправка, направена от оцет, сол, зехтин, черен пипер, вино и скумрия или риба тон.
Днес почти всяка държава има свой традиционен сос, с който гали сетивата. А кои са най-известните от тях? Отговорът – от foodpanda:
Kитайски сосове
Всеки сос се състои от течна основа (риба, месо, гъби, зеленчуков бульон, сметана, мляко, заквасена сметана) и пълнител (допълнителни съставки) - яйчни жълтъци, зеленчуци, плодове, подправки, ароматни билки. Пълнежът може да се приготви с или без брашно.
В сосовете се добавят вино, сирене, натрошени ядки, мед. Брашното, царевичното нишесте и картофеното нишесте обикновено се използват за сгъстяване на соята.
Бешамел (Франция)
Консумира се с риба, морски дарове, месо, зеленчуци, лазаня, мусака. Основата му е мляко, масло и брашно. Има много вариации на френския млечен сос. Бешамелът се приготвя със смесен бульон (месен или зеленчуков - за вегетариански ястия) със сметана, дижонска горчица, настърган кашкавал, лук, шалот и гъби.
Песто (Италия)
Консумира се с тостове, макаронени изделия, спагети, лазаня, ориз, картофено пюре, месни и рибни ястия. Той се приготвя основно със зехтин, босилек, чесън, кедрови ядки, сушени домати и лимон.
Предимство на пестото е, че процесът на приготвяне е много прост - не е необходимо да пържите или варите.
Червен сос (Швеция)
Подходящ за гювеч и месо. В основата му са боровинки, вино и нишесте. Той е с високо съдържание на витамини. Сладко-киселият му вкус създава прекрасна хармония с ястия от червено месо.
Тартар (Франция)
Хапва се с риба (варена, пържена и печена), морски дарове, зеленчуци, меса, яйца, студено печено.
Гуакамоле (Мексико)
Подходяща добавка за царевичен чипс, хляб, мексиканска кухня. На външен вид по-скоро прилича на лека закуска, въпреки че името на ястието буквално се превежда като "сос от авокадо".
Коментирай »