Защо шафранът е най-скъпата подправка на света? Наричат го червеното злато на подправките
Наричат го червеното злато на подправките
Снимка: pixabay.com
Шафранът е най-скъпата подправка в света и една от най-ценените в кулинарната индустрия. Името ѝ идва от арабската „asfar”, която в превод означава жълто. Отличава се с уникален вкус, ярък цвят и висока цена.
Столетниците по света и техните менюта
Добиването му изисква много усилия и още повече материал - половин килограм се получава от около 75 000 цвята. Това обяснява изключително високата му цена - 1 грам шафран струва между 6 и 24 евро.
Последната вечеря на десет мъже, осъдени на смърт
Още от древни времена шафранът е известен с лечебните си свойства, познати от най-старите медицински документи. Магическата подправка се използва при сърдечни болести и атеросклероза, диабет, дори депресия. Освен това е и мощен афродизиак.
Коментирай » Още по темата
Препоръчваме още